Kliny Zacisze - Atal Kraków - opinie i forum osiedla na Klinach

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
pozdro

Re: Kliny Zacisze - Atal Kraków - opinie i forum osiedla na Klinach

Postautor: pozdro » 14 lip 2019, 12:52

Spoko ale z cenami po 6000-6500zł/m2 a nie po 7000zł/m2 Bo to jednak jest daleko. Nawet jak tam już powstanie Kraków Opatkowice SKM, zmodernizują linię w końcu będzie SKM ze Skawiny co 10 min (pytanie kiedy to się wydarzy). To odległość od centrum tych terenów jest spora. Coś jak Mistrzejowice Osiedle Piastów. Podobne lokalizacje. Dla mnie to perspektywiczny teren ale jednak to ciągle bedzie 15min od centrum. 15 min to jest bardzo daleko to już wieś to jak wieliczka, zabierzów, Zesławice. Podłęże. Więc to nie może być w cenach jak w mieście. Choć fajnie jakby coś takiego tam powstało sam może byłby chętny bo interesują mnie tylko inwestycje rozsądne cenowo i w dobrych lokalizacjach. Czyli odpada wszystko co nie jest do 1000m od stacji SKM i szybkiej komunikacji kolejkowej/metra.

Aktualnie tam jest bardzo słabiutko z dojazdem do centrum. koleo.pl/rozklad-pkp/krakow-swoszowice/krakow-glowny/14-07-2019_12:00/all/all

Jeszcze w kredycie na 30 lat w porównwnaniu do mieszkań w centrum należy doliczyć tak 2 lub 3 x 100-150zł/mc na bilet dojazdowy do centrum Krakowa. więc czasami bardziej opłaca się mieszkać w downtown po prostu i chodzić na piechotę/rowerem wszędzie. Niż mieć ratę kredytu niższą o 300-400zł a potem dopłacać tyle samo na transport i się jeszcze zmęczyć. :D

Nimitz

Postautor: Nimitz » 14 lip 2019, 22:20

Ale wiesz, że transport kolejowy - szybka kolej, to na razie mrzonka. Ja wiem, że promujesz tę kolej we wszelkich inwestycjach jakby to miało być metro i manna z nieba, pewnie tak jest z Twojej perspektywy. Szanuję to. Ale dla mnie to żadna atrakcja, żaden wyznacznik zakupu mieszkania. Gwarantuję Ci, że 90% mieszkańców bardziej by się ucieszyła z nowego zjazdu na autostradę przy Klinach (wiem, że to również mrzonka) niż z kolei, skoro i tak tam będzie trzeba dojechać i zaparkować auto tudzież podjechać MPK. Okaże się, że dojazd wcale nie jest szybszy niż autem (zwłaszcza jadąc przed porannym szczytem do pracy). Mieszkania na Klinach na pewno zyskają cenę. 15 lat temu, było tutaj 3 000 za metr, teraz jest ok. 6000-6500, zatem za 10 lat spokojnie cena pójdzie w górę, tak jak na innych lokalizacjach. Myślę, że tę inwestycję wybierają albo ludzie zmotoryzowani albo tacy, którzy pracują niedaleko np. na Ruczaju lub tacy, którzy np. mieszkają tutaj od lat i się przyzwyczaili do okolicy.

pozdro

Postautor: pozdro » 14 lip 2019, 23:43

Bez skm to to jest mieszkanie kompletnie na zadupiu. Bez perspektyw sensownego wydostania sie. Szkoda kasy w to ladowac. Za 10 lat to bedzie wielka wyprzedaz mieszkan bo w wieku kupowania/wynajmowania mieszkan beda roczniki polowe mniej liczne niz obecne. No chyba ze pojawi sie nagle tak duzo imigrantow. Choc to nie jest takie pewne. Mieszkalem troche zagranica, bez stacji metra lub skm to osiedle jest nic nie warte. Yo lepiej sobie dom w lesie wybudowac za 250 tys zl. Tez mozna autem dojechac sprawnie. Po co sie zastanawiac czy sie wyjedzie z osiedla autem. Hulaja tam nie bedzie, Wavelo nie dotrze, Pyszne Pl nie dopledaluje, hindusa na uber eats nie ustwaczysz. Panek i Traficar poza strefa, SKM mowisz ze mrzonka, biedry chyba nawet nie ma. To sorry ale podobny poziom uslug jest na moje wiosce. Miasto to miasto wybierajac mieszkanie w bloku patrzy sie na inne rzeczy niz wybierajac mieszkanie w domu na wsi. Amatorow na bloki w polach bez tego co powinno oferowac miasto bedzie coraz mniej.
Ja nic nie promuje. Nie lubie jezdzic autobusami, nie przepdam za tramwajami. Po krakowie przemieszczam sie rowerem i pociagiem. Jakbym mial wybierac w pierwszej kolejnosci auto to bym na wsi mieszkal, po co sobie zycie utrudniac. Przynjemniej mniej zatloczone przedszkola i szkoly i wyzszy poziom edukacji.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 15 lip 2019, 10:08

pozdro pisze:Bez skm to to jest mieszkanie kompletnie na zadupiu. Hulaja tam nie bedzie, Wavelo nie dotrze, Pyszne Pl nie dopledaluje, hindusa na uber eats nie ustwaczysz. Panek i Traficar poza strefa, SKM mowisz ze mrzonka, biedry chyba nawet nie ma. To sorry ale podobny poziom uslug jest na moje wiosce. Miasto to miasto wybierajac mieszkanie w bloku patrzy sie na inne rzeczy niz wybierajac mieszkanie w domu na wsi. Amatorow na bloki w polach bez tego co powinno oferowac miasto bedzie coraz mniej.
Ja nic nie promuje. Nie lubie jezdzic autobusami, nie przepdam za tramwajami. Po krakowie przemieszczam sie rowerem i pociagiem. Jakbym mial wybierac w pierwszej kolejnosci auto to bym na wsi mieszkal, po co sobie zycie utrudniac. Przynjemniej mniej zatloczone przedszkola i szkoly i wyzszy poziom edukacji.

Niestety nie masz racji w krakowskim kontekście- na SKA liczy mało kto. Mało kto nawet wie, cóż to takiego.
Rozmawliaśmy o tym- układ torów w mieście sprzyja raczej jedynie wąskiej grupie mieszkańców. Poza tym ja naprawdę nie wierzę w to, że kolej stanie się realną alternatywą, elastyczną, dostępną co 10-15 minut przez cały dzień. To nierealne. Kolej będzie dla naprawdę wąskiej grupy pasażerów, którym akurat idealnie pasuje i którzy nie wymagają elastyczności. Ewentualnie dla terenów obecnie całkowicie wykluczonych- jak np. Złocień.

Są jakiekolwiek wiarygodne informacje ze strony kolei, że SKA będzie jakkolwiek przypominać komunikację *miejską*? Z częstotliwością co co najwyżej 15 minut na tych odleglejszych trasach, które tego naprawdę potrzebują. Pytam samolubnie i bez ironii, bo w Swoszowicach bym sobie chętnie wsiadł raz na czas.

Co do Klinów- sam twierdziłeś niedawno, że Kliny się rozwiną usługowo, bo mieszka tam kupę ludzi. To jak?
Problem jak zawsze tkwi w trzecioświatowej, polskiej, a szczególnie krakowskiej mentalności. "Zbuduję/kupię, a potem jakoś to będzie". Biedronka czy Uber Eats to nie problem, bez jaj. Pyszne akurat jest zależne od lokali i oczywiście na Klinach działa.
Sklepów na Klinach jest wystarczająco a będzie tylko lepiej.

Problemem jest przeładowana szkoła im. Lelewela przy Fortecznej. Widoki na nową szkołę na Zaciszu najprędzej za 2-3 lata (a mieszkańcy i tak mówią, że uwierzą jak zobaczą pierwszego wchodzącego tam nauczyciela).

Problemem jest żenujący poziom MPK, który powoduje samochodozę, która powoduje brak obłożenia MPK i błędne koło komunikacyjne Klinów.

Problemem jest wieczne krakowskie niedasie, bo dociągnięcie tu tramwaju z Czerwone Maki to nie jest przedsięwzięcie godne lądowania na księżycu. Raptem parę km trasy po raczej prostym terenie. Ale nikt o tym nie myśli, skoro Mistrzejowice, Górka Narodowa, Azory i pewnie wiele innych miejsc czekają już wręcz od dziesięcioleci.

Problemem jest plan zagospodarowania (o ile istnieje), który tworzy z tego miejsca ciągłe blokowisko, godne jedynie Ruczaju.

pozdro

Postautor: pozdro » 15 lip 2019, 10:50

No jak nie? SKA będzie postawą komunikacji za parę lat jak SKM w Trójmieście.
Popatrz jak wyglada rozwój biurowy Krakowa. Nowe biurowce powstają już w zasadzie głównie przy liniach kolejowych. Planowane są projekty przy Bronowice SKA, są projekty jak Tischenera, Ten Office, w okolicach Kraków Bonarka SKA, do tego obecne biurowce w Bonarce, i te wszystkie tereny poprzemysłowe w kierunku Ronda Matecznego/Wadowickiej. Kolejny teren obecnie odkrywany to Kraków Płaszów /Estakada Tramwajowa i nowe 8 biurowców The Cracow Park. Do tego dochodzą High Five przy dworcu, wszystkie biurowce na Zabłociu. W zasadzie mamy jeszcze małą obwodnicę kolejową i tam też powstają biurowce przy linii kolejowej przy Alejach Pokoju.
Już teraz wraz z kończeniem się remontów na Łobzowie są pociągi co 20-30min, a tu mamy ogranicozne kursowanie na Lotnisko z Wieliczki tylko co 1h, a ma być docelowo co 20min. Brakuje pociągów do Katowic itd. Tam z Bronowic będzie pociąg do centrum w szczycie co 5-10 min, Tramwaj pójdzie w zapomnienie na dłuższym odcinku niż Kraków Bronowice - Kraków Bagatela.

To samo będzie z Bieżanowem czy Płaszowem. Nawet Kurdwanów będzie się przesiadał w Płaszowie i Łagiewnikach na SKM. Połaczenia do Skawiny też zakaładam że będą co 30min, w szczycie może cześciej. Tam modernizowane są tory do Żywca, do Zakopanego więc pare dodatkowych pociągów dojdzie, do tego jak faktycznie Myślenice powstaną to będa kolejne pociągi. Choc faktycznie SKA 2 z Miechowa do Skawiny ma nieco gorzej, słabsza przepustowość na tych liniach no jednocześnie mniejsze potencjalne potoki. SKA1 i SKA 3 mają dużo lepiej.

W miastach europejskich autobus czy tramwaj to środek 3 wyboru po metrze i SKM.

A te biurowce które nie mają dostępu do SKM, czy mieszkania beda po prostu stały puste.

Z tramwajami to jest problem ciagłe protesty i sprawy sądowe i odwołania. Powinno się już w zasadzie tylko metro budować w gęstej zabudowie miejskiej. A tramwje to właśnie na Rybitwy czy Kliny gdzie są pola uprawne i mało protestów, procesów sądowych.

dobrytraf

Postautor: dobrytraf » 15 lip 2019, 13:59

Wydaje mi się, że niektórzy są przyzwyczajeni do posiadania całkowitych udogodnień albo downtown jest jedyną opcją, bo można poruszać się rowerem. Aktualnie już kilku znajomych mieszka w nowych inwestycjach na Klinach i komunikacja nie jest tam problem nie do przeskoczenia, tak aby nazywać to zadupiem. Dojeżdżają MPK do centrum, ewentualnie przesiadka na tramwaj na Solvay lub Grota-Roweckiego. Sami rozważamy zakup mieszkania w inwestycji Atal i oczywiście, jak tam się rozrośnie i pomyślą o lepszym korytarzu komunikacyjnym to zadziała tylko na plus. Aktualnie chcemy wyprowadzić się z Wieliczki, tak jak ktoś wyżej napisał "15 min od centrum to już np. Wieliczka" niestety tak nie jest. Na wjeździe postawione rondo, włączenie do krajowej drogi - rano to wszystko stoi i jest chyba największą bolączką wszystkich dojeżdżających. Dodatkowo na wjeździe do Wieliczki budują dwie galerie, a o estakadzie tylko echo niesie i mrzonki. Komunikacyjnie nie najgorzej - kilka linii autobusowych, jak ktoś ma blisko do pociągu to pomaga, ale autobus 304, którym się poruszamy, jeździ często, ale jest tak przeładowany zazwyczaj, że ten powrót jest męczący bardziej niż 8h w pracy w centrum Krakowa.

Przejechaliśmy się na research okolicy przy inwestycji Atal Kliny Zacisze, przejechaliśmy się ulicami, przespacerowaliśmy - do przystanku spacerkiem 5 minut, lokale usługowe w inwestycji powstaną, w najbliższej okolicy naliczyliśmy - aptekę, stomatologa, przedszkole, sklep Avita, Żabka, Poczta, Trattoria, gastronomiczne lokale, do marketu stokrotka z 500m, do Lidla i Rossmanna z 1km maksymalnie. Można podjechać rowerem i zahaczyć o las Borkowski i park, chyba nie są to odległości zabójcze.

Nawet lepiej, że tam Hulaj nie łapie, bo o kant rozbić na razie ten interes - działa to . w porównaniu do innych, załadowałam w aplikacji 20 zł do portfela i ani razu nie mogłam skorzystać, bo hulajnogi są trefne, nawet hajsiku odzyskać nie mogę :D natomiast pyszne dojedzie, taksówka ubera czy bolta też nie problem. Raczej okolica dla osób, które chcą trochę spokoju i nie zależy im na Biedronce pod nosem lub mieszkaniu jak najbliżej centrum.

Mts197x

Postautor: Mts197x » 15 lip 2019, 14:09

Radarinio30 pisze:Duża inwestycja powstanie obok bloków atal i proins :

m...com/story.php?story_fbid=1794397190664203&id=882814108489187

janiaconstruction.pl/aktualnosci,pokaz,26,q-park-kliny-przy-naszym-nowym-osiedlu

janiaconstruction.pl

Jeżeli ta inwestycja powstanie a na to się zapowiada to miejsce do zamieszkania z daleka od centrum będzie idealnym rozwiązaniem.

Wiadomo w którym dokładnie miejscu ma to powstać?

dobrytraf

Postautor: dobrytraf » 15 lip 2019, 14:12

Mts197x pisze:
Radarinio30 pisze:Duża inwestycja powstanie obok bloków atal i proins :

m...com/story.php?story_fbid=1794397190664203&id=882814108489187

janiaconstruction.pl/aktualnosci,pokaz,26,q-park-kliny-przy-naszym-nowym-osiedlu

janiaconstruction.pl

Jeżeli ta inwestycja powstanie a na to się zapowiada to miejsce do zamieszkania z daleka od centrum będzie idealnym rozwiązaniem.

Wiadomo w którym dokładnie miejscu ma to powstać?

Widziałam plan zagospodarowania, wygląda jakby miało powstać na zachód od inwestycji Atalu, czyli w sąsiedztwie IV etapu. O ile dobrze wypatrzyłam.

dobrytraf

Postautor: dobrytraf » 15 lip 2019, 15:34

A czy ktoś już kupił/zarezerwował mieszkanie w tej inwestycji?

Jak wygląda sprawa z rezerwacją u tego dewelopera? chcemy starać się o kredyt i zarezerwować mieszkanie. Ktoś coś?

Mts197x

Postautor: Mts197x » 15 lip 2019, 15:55

dobrytraf pisze:A czy ktoś już kupił/zarezerwował mieszkanie w tej inwestycji?

Jak wygląda sprawa z rezerwacją u tego dewelopera? chcemy starać się o kredyt i zarezerwować mieszkanie. Ktoś coś?

Ja kupiłem. Najpierw w biurze można dokonać rezerwacji wstępnej (ustnej) bezpłatnej która obowiązuje bodajże teoretycznie 3 dni. (Ja rezerwowalem w czwartek to miałem czas do poniedzialek-wtorek). Potem jeśli się zdecydujesz to już trzeba podpisać umowę rezerwacyjna po czym w ciągu chyba 7dni wpłacić 5tys. zaliczki (w razie rozmyślenia się bez podania przyczyn zaliczka jest zwracana). No i potem masz czas na załatwiane kredytu. Już nie pamiętam dokładnie ile to było czasu ale ok. miesiąca (jeśli coś z kredytem będzie się przeciągać to po prostu dzwonisz i mówisz jak sprawa wygląda i powinni dać dodatkowy czas bez problemu). Potem po tym miesiącu (nie jestem pewien na 100% czy to był dokładnie miesiąc czy 3 tygodnie) podpisanie umowy developerskiej u notariusza.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”