Kościuszki 22 Kraków od Dasta Invest - opinie na forum / mieszkania w kamienicy

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
luc

Re: Kościuszki 22 Kraków od Dasta Invest - opinie na forum / mieszkania w kamienicy

Postautor: luc » 19 sie 2022, 10:16

Budowa inwestycji Kościuszki 22 widziana z drugiej strony Wisły:

Obrazek

Na spory budynek wygląda ta inwestycja dewelopera Dasta Invest.

Obrazek

Te tarasy z widokiem na Wisłę, to niezły smaczek do tych mieszkań.

luc

Re: Kościuszki 22 Kraków od Dasta Invest - opinie na forum / mieszkania w kamienicy

Postautor: luc » 19 sie 2022, 10:17

Duże okna też, pewnie sporo światła będzie w mieszkaniach.

Obrazek

Do tego Wisła od południa, a nie od północy, więc też niezły układ.

luc

Postautor: luc » 07 lut 2023, 12:49

Ma ktoś może aktualniejsze zdjęcia tego od strony Wisły? Położyli już na tym elewację? Jak to wygląda teraz? Po tej stronie Wisły jest elegancko, mieszkania mające widok na Wisłę mają też ekspozycję południową. Ciekawe, jakie tam będą widoki z tarasu.

bobo

Postautor: bobo » 30 sie 2023, 10:05

A skoro już byłem na ul. Kościuszki w Krakowie, to jedna z większych budów w tej okolicy jeszcze, czyli inwestycja dewelopera Dasta.

Obrazek

Wiemy, już jak będą wyglądały elewacje i jak wyszła sama nadbudowa tych dwóch kamienic w centrum miasta.

bobo

Postautor: bobo » 30 sie 2023, 10:09

Szkoda, że te górne elewacje zupełnie nie pasują do kamienic, które stoją u ich podstawy.

Obrazek

Nie wiem co to za wstyd by był, gdyby nadbudowując kamienicę, nawiązano do jej dolnych pięter, żeby wszystko było spójne i dobrze wyglądało. Może jakiegoś klinkieru na elewacji można było użyć, albo jakiejś szkliwionej ceramiki - zdarzały się w Krakowie ciekawe realizacje tego rodzaju. A tu jednak ma się wrażenie taniości, ale może mi się tak tylko wydaje i nie doceniam tego dyskretnego uroku drogich materiałów z wysokiej półki ; )

Co myślicie? Jak się Wam podoba?

realista

Postautor: realista » 30 sie 2023, 11:52

jak przystało na dasta invest odpier... manianę, także nic nowego, fajny frankenstein im wyszedł i tego się spodziewałem, więc mnie nie zawiedli

a jak wygląda? wygląda komicznie, ale czy mogło być inaczej :?: ;)

bobo

Postautor: bobo » 30 sie 2023, 21:34

realista pisze:fajny frankenstein im wyszedł i tego się spodziewałem, więc mnie nie zawiedli

Dobrze podsumowane... niestety.

A może za 100 - 200 lat znów ktoś zechce podnieść te budynki, ciekawe co niepasującego będzie musiał wymyślić, żeby godnie nawiązać do tego, co zastał po Daście ; )

Mar G

Postautor: Mar G » 15 wrz 2023, 10:14

bobo pisze:Szkoda, że te górne elewacje zupełnie nie pasują do kamienic, które stoją u ich podstawy.

Obrazek

Nie wiem co to za wstyd by był, gdyby nadbudowując kamienicę, nawiązano do jej dolnych pięter, żeby wszystko było spójne i dobrze wyglądało. A tu jednak ma się wrażenie taniości, ale może mi się tak tylko wydaje i nie doceniam tego dyskretnego uroku drogich materiałów z wysokiej półki ; )

nie doceniasz polotu Prezesa

W nadbudowie nie zabrakło więc cech dawnych, takich jak otwory okienne. Nic jednak na siłę nie udaje dawnego - i to uważam za słuszne.

lovekrakow.pl/aktualnosci/dasta-invest-nasza-inwestycja-wspolksztaltujemy-wielkomiejski-charakter-ulicy-kosciuszki_52862.html

bobo

Postautor: bobo » 15 wrz 2023, 10:47

Mar G pisze:nie doceniasz polotu Prezesa

W nadbudowie nie zabrakło więc cech dawnych, takich jak otwory okienne. Nic jednak na siłę nie udaje dawnego - i to uważam za słuszne.

Trzeba się cieszyć, mogli przecież nadbudować azbestem, albo wielką płytą ;) No ale skoro mają z tego robić wielkomiejską ulicę. Myślę, że przy ul. Kościuszki można się spodziewać kolejnych takich inwestycji.

I pewnie ta zabudowa ma sporo swoich plusów, niezłe tarasy, duże przeszklenia, parking podziemny 2-poziomowy, więc pewnie odpuścili sobie rozwiązanie, które stosują w innych inwestycjach, tj. platformy postojowe (Hynka - Czyżyny). Ale jednak powinno się bardziej przemyśleć to, jak podchodzić do takich nadbudów w historycznym mieście.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”