Portowa Zabłocie Kraków / deweloper YIT - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
muzyd

Re: Portowa Zabłocie Kraków / deweloper YIT - opinie na forum

Postautor: muzyd » 21 kwie 2024, 19:44

~20k za metr
Nikt nie chce za taką cenę mieszkać przy pylącej betoniarni, zwłaszcza że niewiele dalej jest Casa Feliz z dużo lepszymi cenami.

The_bill

Postautor: The_bill » 21 kwie 2024, 21:41

muzyd pisze:~20k za metr
Nikt nie chce za taką cenę mieszkać przy pylącej betoniarni, zwłaszcza że niewiele dalej jest Casa Feliz z dużo lepszymi cenami.

Prawda, pisałem do nich o dwa mieszkania na 6 piętrze, ok. 80m², oba za 20450 za metr. W Casa Feliz mam rezerwację na taki sam metraż za 16700 za m² - wciąż uważam, że chore ceny jak na to, że to jeszcze bloki pośród magazynów, ale w popularniejszych dzielnicach chyba to już powoli norma :/

nick707

Postautor: nick707 » 21 kwie 2024, 22:01

The_bill pisze:Prawda, pisałem do nich o dwa mieszkania na 6 piętrze, ok. 80m², oba za 20450 za metr. W Casa Feliz mam rezerwację na taki sam metraż za 16700 za m² - wciąż uważam, że chore ceny jak na to, że to jeszcze bloki pośród magazynów, ale w popularniejszych dzielnicach chyba to już powoli norma :/

Masz rezerwację na mieszkanie od strony magazynów?

Ja byłem tam kilka razy i goście tam pracują 24h/dobę, o 23 rozładowują towar jeżdżąc piszczącymi wózkami.

Edit: A dobra, 83 metry jest troszeczkę odwrócony, ale balkon też ma po części na magazyny.

raffi

Postautor: raffi » 10 maja 2024, 13:13

Widzę że budynek pojawił się na rynekpierwotny razem z cenami

Mar G

Postautor: Mar G » 18 lip 2024, 20:37

kolejni dołączają do festiwalu obniżek cen

Obrazek

Kolo-one

Postautor: Kolo-one » 27 lip 2024, 22:57

Analizowałem ostatnio potencjalny zakup ale relacja ceny do obecnego stanu i potencjału miejsca jest absurdalna. Brak jakiejkolwiek infrastruktury oraz terenów zielonych nie wliczam zaniedbanego bulwaru na odcinku do mostu kotlarskiego - teoretycznie "poruszanie się " nim jest możliwe. Do tego dochodzi plac budowy w zasadzie z każdej strony. Budynek chłodni będzie rewitalizowany, po obu strona staną budynki mieszkalne lub biurowe. Po prawej stronie będzie przebicie ulicy Pana Tadeusza oraz szkołą podstawowa. Natomiast od tyłu powstanie około 11 bloków na terenach chemobudowy. Droga dojazdowa (ul.Pana Tadeusza) dla około 4-5 tyś mieszkańców będzie wychodziła obok bloku. Do tego dochodzi cementowania, oraz planowana rewitalizacja terenów nad bulwarami - oczywiście tutaj nie mam żadnej przybliżonej daty realizacji. Czyli mamy zapewnione odgłosy budowy na około 10 lat. Zakładam że pierwsze 5-6 lat będzie intensywne :) Kolejnym problemem jest znaczny hałas dobiegający od klimeckiego i pobliskiej linii towarowej. Jasne dotyczy to tylko części budynku zwróconej w stronę klimeckiego (jak widać na mapach hałasu) ale problem występuje. Pewno sytuacja się pogorszy po otwarciu szkoły i budowie przebicia ul. Pana Tadeusza do Portowej. Ostatni kwestia to układy z których co ciekawsze sie juz sprzedały. No chyba ze chcesz miec widok na budynek chłodni i ulicę lub na blokowisko / plac budowy. Przy znacznie lepszej cenie i dostępności większych mieszkań pewno bym rozważał inwestycje ale na chwile obecna uważam ja słabą opcje dyskontująca potencjał miejsca za 5 lat. Lokum Salsa było sprzedawane po okolo 10-12K niecałe 2 lata temu, ostatnim etap Atala na zabłociu zachodnim 11-14K. Tutaj powinno być maksymlanie 15-18K nawet przy zuwzględnieniu ostatnich wzrostów cen.
Ostatnio zmieniony 28 lip 2024, 21:52 przez Kolo-one, łącznie zmieniany 1 raz.

bartekrk

Postautor: bartekrk » 28 lip 2024, 16:05

Kolo-one pisze:Analizowałem ostatnio potencjalny zakup ale relacja ceny do obecnego stanu i potencjału miejsca jest absurdalna. Brak jakiejkolwiek infrastruktury oraz terenów zielonych nie wliczam zaniedbanego bulwaru na odcinku do mostu kotlarskiego - teoretycznie "poruszanie się " nim jest możliwe. Do tego dochodzi plac budowy w zasadzie z każdej strony. Budynek chłodni będzie rewitalizowany, po obu strona staną budynki mieszkalne lub biurowe. Po prawej stronie będzie przebicie ulicy Pana Tadeusza oraz szkołą podstawowa. Natomiast od tyłu powstanie około 11 bloków na terenach chemobudowy. Droga dojazdowa (ul.Pana Tadeusza) dla około 4-5 tyś mieszkańców będzie wychodziła obok bloku. Do tego dochodzi cementowania, oraz planowana rewitalizacja terenów nad bulwarami - oczywiście tutaj nie mam żadnej przybliżonej daty realizacji. Czyli mamy zapewnione odgłosy budowy na około 10 lat. Zakładam że pierwsze 5-6 lat będzie intensywne :) Kolejnym problemem jest znaczny hałas dobiegający od klimeckiego i pobliskiej linii towarowej. Jasne dotyczy to tylko części budynku zwróconej w stronę klimeckiego (jak widać na mapach hałasu) ale problem występuje. Pewno sytuacja się pogorszy po otwarciu szkoły i budowie przebicia ul. Pana Tadeusza do Portowej. Ostatni kwestia to układy z których co ciekawsze sie juz sprzedały. No chyba ze chcesz miec widok na budynek chłodni i ulicę lub na blokowisko / plac budowy. Przy znacznie lepszej cenie i dostępności większych mieszkań pewno bym rozważał bym inwestycje ale na chwile obecna uważam ja słabą opcje dyskontująca potencjał miejsca za 5 lat. Lokum Salsa było sprzedawane po okolo 10-12K niecałe 2 lata temu, ostatnim etap Atala na zabłociu zachodznim 11-14K. Tutaj powinno być maksymlanie 15-18K nawet przy zuwzględnieniu ostatnich wzrostów cen.

Bardzo rzeczowo to opisałeś, ale ci co zakupili w okolicy prawdopodobnie zaraz się Tobą zajmą ;-)
Jaka w Twojej ocenie jest obecnie sensowna (cena/jakość/lokalizacja) inwestycja z tych co są w trakcie budowy?

Kolo-one

Postautor: Kolo-one » 28 lip 2024, 21:49

bartekrk pisze:
Kolo-one pisze:Analizowałem ostatnio potencjalny zakup ale relacja ceny do obecnego stanu i potencjału miejsca jest absurdalna. Brak jakiejkolwiek infrastruktury oraz terenów zielonych nie wliczam zaniedbanego bulwaru na odcinku do mostu kotlarskiego - teoretycznie "poruszanie się " nim jest możliwe. Do tego dochodzi plac budowy w zasadzie z każdej strony. Budynek chłodni będzie rewitalizowany, po obu strona staną budynki mieszkalne lub biurowe. Po prawej stronie będzie przebicie ulicy Pana Tadeusza oraz szkołą podstawowa. Natomiast od tyłu powstanie około 11 bloków na terenach chemobudowy. Droga dojazdowa (ul.Pana Tadeusza) dla około 4-5 tyś mieszkańców będzie wychodziła obok bloku. Do tego dochodzi cementowania, oraz planowana rewitalizacja terenów nad bulwarami - oczywiście tutaj nie mam żadnej przybliżonej daty realizacji. Czyli mamy zapewnione odgłosy budowy na około 10 lat. Zakładam że pierwsze 5-6 lat będzie intensywne :) Kolejnym problemem jest znaczny hałas dobiegający od klimeckiego i pobliskiej linii towarowej. Jasne dotyczy to tylko części budynku zwróconej w stronę klimeckiego (jak widać na mapach hałasu) ale problem występuje. Pewno sytuacja się pogorszy po otwarciu szkoły i budowie przebicia ul. Pana Tadeusza do Portowej. Ostatni kwestia to układy z których co ciekawsze sie juz sprzedały. No chyba ze chcesz miec widok na budynek chłodni i ulicę lub na blokowisko / plac budowy. Przy znacznie lepszej cenie i dostępności większych mieszkań pewno bym rozważał bym inwestycje ale na chwile obecna uważam ja słabą opcje dyskontująca potencjał miejsca za 5 lat. Lokum Salsa było sprzedawane po okolo 10-12K niecałe 2 lata temu, ostatnim etap Atala na zabłociu zachodznim 11-14K. Tutaj powinno być maksymlanie 15-18K nawet przy zuwzględnieniu ostatnich wzrostów cen.

Bardzo rzeczowo to opisałeś, ale ci co zakupili w okolicy prawdopodobnie zaraz się Tobą zajmą ;-)
Jaka w Twojej ocenie jest obecnie sensowna (cena/jakość/lokalizacja) inwestycja z tych co są w trakcie budowy?

Nie mam pojęcia bo sam szukam czegoś sensownego ale to co jest obecnie oferowane jest absurdalne. YIT i Matexi mało co sie sprzedało, część mieszkań jest zablokowanych przez developera z tego dco syłyszałem w biurach sprzedazy. To co sie dzieje obecnie to budowanie pato eksluzywnych "apartmantowców" z widokiem na cemntownie :). Jeśli ktoś coś sensownego znajdzie bede wdzięczny za informacje.

muzyd

Postautor: muzyd » 29 lip 2024, 15:54

Kolo-one pisze:Budynek chłodni będzie rewitalizowany, po obu strona staną budynki mieszkalne lub biurowe.

To potwierdzona informacja? Od dłuższego czasu jestem ciekaw czy coś tam się będzie działo. Z planu zagospodarowania jest tam mozliwa zabudowa biurowo-mieszkalna (maksymalnie 4 piętro chyba).

Co do reszty jak najbardziej się zgadzam. Tam będzie plac budowy przez najbliższe 5-10 lat.

Kolo-one

Postautor: Kolo-one » 29 lip 2024, 18:56

Budynki po prawej i lewej stronie chłodni są ujęte w planie zagospodarowania przestrzennego z maksymalna wysokość do 15m. Znalazłem informacje że inwestycja miał pierwotnie wystartować w 2021. Jakie są obecne plany niestety nie wiem.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”