Pachońskiego Sky Kraków od South Star Development - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
teqnix

Re: Pachońskiego Sky Kraków od South Star Development - opinie na forum

Postautor: teqnix » 26 lip 2023, 13:49

pozdro pisze:Park lotników nie jest wielki już nie przesadzajmy. Jak ktoś mówi że to jest wielkie to nie był w Parku Chorzowskim czy w Berlinie. To jest standardowy średni-mały park. :D Lema jest ja wiem kawałek od centrum. Choć Pachońskiego nie jest dużo blizej od centrum niż Lema

To tak nie działa, że się bierze cyrkiel, wbija na sukiennicach lub Wawelu i sobie liczymy odległości. Od lat Kraków jeżeli chodzi o "atrakcyjność" turystyczną a z tym zwykle związana jest też atrakcyjność dla mieszkańców rozwija się bardziej na południe i wschód, niż północ i zachód. Po części to wynika z ograniczeń infrastruktury (jest od północy blokowany przez dworzec i wielkie torowisko oraz cmentarz rakowicki co prawda bardzo ładny no ale dla mieszkańca z tego mało wynika) a po części z tego, że zachodnia część była przed wojną dość rozwinięta i ciężko coś w te kamienice w okolicy wcisnąć a działki zawsze były drogie i jak byly to raczej małe. A na wschodzie była prawie wieś lub tereny przemysłowe więc centrum administracyjne się przeniosło między rondo mogilskie a grzegórzeckie gdzie są sądy, główny magistrat dla ludu itp. W dodatku wszystko to przemysłowe lub rolnicze się zabudowało inwestycjami mniej lub bardziej premium (Grzegórzki i Zabłocie a także Lema) a te są dla życia lepsze i przez to droższe niż np. kamienice na Chopina czy jakiejś Lubelskiej. No i ponieważ Kazimierz oraz Stare Podgórze są z samej swojej natury atrakcyjne to "centrum" czyli tam gdzie coś się dzieje, chodzą ludzie, jest najwięcej restauracji jest obecnie bardziej na Rynku Podgórskim niż Nowym Kleparzu (dużo robi wiadomo Wisła). A, że jeszcze południe ma obwodnicę- autostradę (czyli 4 "ring"), co prawda niewydolną ale zawsze to na północy jej rolę spełnia wiecznie zajebana autami Opolska/Komorowskiego będąca dużo bliżej centrum formalnie mająca być 3 "ringiem". Z kolei południe tego 3 ringu w dużej części nie ma poza Wielicką/Kamińskiego stąd budowa trasy łagiewnickiej na razie do nikąd. Wiadomo, że to co było budowane przy Opolskiej to działki tam były tańsze i chociaż wg odległości z cyrkla Prądnik Biały jest blisko tych sukiennic to jest (a przynajmniej był bo tramwaj pewnie zmieni sporo) było mniej atrakcyjne niż to przy Lema gdzie jeszcze park i arena robią robotę. Ale nawet tramwaj nie zmieni faktu, że w odległości Kazimierza od ratusza jest mniej więcej szpital wojskowy ani tego, że chcąc coś poważniejszego załatwić trzeba popierdalać w okolice Nullo.

stokrotka82

Postautor: stokrotka82 » 26 lip 2023, 17:33

scr4tchi pisze:
stokrotka82 pisze:Nie kojarzę tego Slow City. Z fajnych lokalizacji nie blisko centrum, ale blisko dobrej linii tramwajowej widziałam niedawno osiedle Lema.
To chyba ta inwestycja- po tym znajdziecie te nowe budynki: wawel-service.pl/mieszkania-lema-ii.html
Tam niedaleko jest wielki park i Tauron Arena. Ale do centrum daleko.

Nie no naprawdę ulica Lema jest według Pani daleko od centrum? Jeszcze są dwie możliwości dojazdu, bo można iść na Aleję Pokoju i podjechać na Pocztę Główną lub z Wieczystej i wysiąść na Teatrze Słowackiego. To zajmuje nam jakieś 10 minut tramwajem. Praktycznie każda w każde miejsce dojedziemy bez problemu, a w godzinach szczytu Aleja Pokoju wcale nie jest mocno zakorkowana. Rozumiem, że z Pachońskiego dużo lepszy dojazd szczególnie w okolicach godziny 17. Co do inwestycji Lema to zostają tylko mieszkania z rynku wtórnego, bo wszystkie się sprzedały. Naprzeciwko jest osiedle w parku od Semaco, ale ceny też zaporowe.

Tak, mieszkam w Krakowie od paru lat. Miałam długo pracę z wieloma dojazdamiw ciągu dnia od klienta do klienta i tak się składa, że tam dojazd z Centrum jest czasochłonny. Jak jedziemy raz na kilka godzin to ok. Ale jeśli ktoś jak ja przemieszcza się dużo w ciagu dnia to komunikacja Lema a Centrum do najszybszych nie należy. 10 minut tramwajem po Krakowie przy obecnych remontach mozna sobie raczej między bajki włożyć. 2 lata temu, przed początkiem tych remontów kwadrans tramwajem po Krakowie to było szybko.

stokrotka82

Postautor: stokrotka82 » 26 lip 2023, 17:39

teqnix pisze:
pozdro pisze:Park lotników nie jest wielki już nie przesadzajmy. Jak ktoś mówi że to jest wielkie to nie był w Parku Chorzowskim czy w Berlinie. To jest standardowy średni-mały park. :D Lema jest ja wiem kawałek od centrum. Choć Pachońskiego nie jest dużo blizej od centrum niż Lema

To tak nie działa, że się bierze cyrkiel, wbija na sukiennicach lub Wawelu i sobie liczymy odległości. Od lat Kraków jeżeli chodzi o "atrakcyjność" turystyczną a z tym zwykle związana jest też atrakcyjność dla mieszkańców rozwija się bardziej na południe i wschód, niż północ i zachód. Po części to wynika z ograniczeń infrastruktury (jest od północy blokowany przez dworzec i wielkie torowisko oraz cmentarz rakowicki co prawda bardzo ładny no ale dla mieszkańca z tego mało wynika) a po części z tego, że zachodnia część była przed wojną dość rozwinięta i ciężko coś w te kamienice w okolicy wcisnąć a działki zawsze były drogie i jak byly to raczej małe..

Wynika to też z obecnej realizacji planów klepniętych 40 lat temu. To akurat wiem z pewnego źródła. I urzędników dziwi, że ludzi obecnie dziwi, że teraz realizuje się plany kiedyś zatwierdzone. A przecież każdy komu zależy od 40 lat może uzyskać do tych planów wgląd, żeby wiedzieć gdzie czy i co budować.
Inna sprawa, że miasto zbywa teraz czasem dziwne działki do zabudowy mieszkalnej. Np. teraz w sprzedaży będzie działka bardzo wąska, do której nijak nie można uzyskać służebności, a droga dojazdowa jest teoretycznie po obu stronach tej działki. A miasto chce i zapewne dostanie za nią grube miliony. I pewnie będzie tam jakieś "osiedle łanowe" bo to nowa moda na takich działkach w całej Polsce ( długich, ale wąskich). Ale cyrk się zacznie jak się ludzie zorientują, że do zabudowań nie ma żadnej drogi dojazdowej na tą działkę. A przecież wiadomo to już teraz. Kto chce może sobie od razu o tym poczytać.

bartekrk

Postautor: bartekrk » 26 lip 2023, 17:52

stokrotka82 pisze:
teqnix pisze:

To tak nie działa, że się bierze cyrkiel, wbija na sukiennicach lub Wawelu i sobie liczymy odległości. Od lat Kraków jeżeli chodzi o "atrakcyjność" turystyczną a z tym zwykle związana jest też atrakcyjność dla mieszkańców rozwija się bardziej na południe i wschód, niż północ i zachód. Po części to wynika z ograniczeń infrastruktury (jest od północy blokowany przez dworzec i wielkie torowisko oraz cmentarz rakowicki co prawda bardzo ładny no ale dla mieszkańca z tego mało wynika) a po części z tego, że zachodnia część była przed wojną dość rozwinięta i ciężko coś w te kamienice w okolicy wcisnąć a działki zawsze były drogie i jak byly to raczej małe..

Wynika to też z obecnej realizacji planów klepniętych 40 lat temu. To akurat wiem z pewnego źródła. I urzędników dziwi, że ludzi obecnie dziwi, że teraz realizuje się plany kiedyś zatwierdzone. A przecież każdy komu zależy od 40 lat może uzyskać do tych planów wgląd, żeby wiedzieć gdzie czy i co budować.
Inna sprawa, że miasto zbywa teraz czasem dziwne działki do zabudowy mieszkalnej. Np. teraz w sprzedaży będzie działka bardzo wąska, do której nijak nie można uzyskać służebności, a droga dojazdowa jest teoretycznie po obu stronach tej działki. A miasto chce i zapewne dostanie za nią grube miliony. I pewnie będzie tam jakieś "osiedle łanowe" bo to nowa moda na takich działkach w całej Polsce ( długich, ale wąskich). Ale cyrk się zacznie jak się ludzie zorientują, że do zabudowań nie ma żadnej drogi dojazdowej na tą działkę. A przecież wiadomo to już teraz. Kto chce może sobie od razu o tym poczytać.

a to prawo się zmieniło i by uzyskać pozwolenie na budowę nie wymagane już jest posiadanie dojazdu (np. poprzez służebność)?
dla przypomnienia, nie można wybudować nawet domu jednorodzinnego jeśli działka nie ma dojazdu, jeszcze ktoś uwierzy w takie bajki i kupi działkę bez dojazdu bo uzna że cena atrakcyjna

stokrotka82

Postautor: stokrotka82 » 26 lip 2023, 17:53

A co do Parku Chorzowskiego- spędziłam tam jak dziecko sporo czasu. Krakowski Park Lotników aż tak słabo na jego tle nie wypada, nie przesadzajmy. Jest całkiem ok. Z psem, z seniorem, z małymi dziećmi jest gdzie pójść. Jak ktoś po pracy lubi pobiegać albo iść na rolki to też da radę. Choć przyznam, ze w tym celu to raczej nawet z mojej dzielnicy ląduje się zazwyczaj po prostu na Plantach, gdzieś w okolicach stadionu Cracovi. I chyba pół Krakowa tak robi. Albo w Parku najbliższym Pachońskiego czyli w Parku Krowoderskim- to już metoda na maksymalnego leniwca, ale ludzie z dzielnicy często tak robią.

stokrotka82

Postautor: stokrotka82 » 26 lip 2023, 17:59

Nie, prawo się nie zmieniło. Info o działce jako do sprzedaży i jedynie w celach zabudowy mieszkaniowej sobie wisi spokojnie w BIP Kraków. Także myślę, że będzie ciekawie. I po cichu obstawiam kto kupi bo lokalny rynek znam w sensie kto i dla kogo buduje i jaka firma jakie ma plany inwestycyjne, ale zapeszać nie będę spekulując o tym głośno. Natomiast na pewno będzie ciekawie jak ktoś kupi tam potem mieszkanie bez oglądania przez telefon. Bo ponoć obecnie tak ludzie robią. Z praktyki wiem, że ludzie wielu rzeczy przed nabyciem nieruchomości nie potrafią sprawdzić. A swoją drogą może uda się coś jeszcze ugrać z dwoma właścicielami prywatnymi sąsiednich działek bo ten cyrk z brakiem służebności właśnie z tego wynika. Ja i nabywcy działki i przyszłym lokatorom tego ,zapewne osiedla łanowego ,życzę pod tym względem dużo szczęścia i cierpliwości. Bo do upartych Krakusów to cierpliwość trzeba mieć w takich sprawach. Trudniej spory o użyczenie służebności rozstrzyga się chyba tylko na Podhalu.

bartekrk

Postautor: bartekrk » 26 lip 2023, 18:02

stokrotka82 pisze:Nie, prawo się nie zmieniło. Info o działce jako do sprzedaży i jedynie w celach zabudowy mieszkaniowej sobie wisi spokojnie w BIP Kraków. Także myślę, że będzie ciekawie. I po cichu obstawiam kto kupi bo lokalny rynek znam w sensie kto i dla kogo buduje i jaka firma jakie ma plany inwestycyjne, ale zapeszać nie będę spekulując o tym głośno. Natomiast na pewno będzie ciekawie jak ktoś kupi tam potem mieszkanie bez oglądania przez telefon. Bo ponoć obecnie tak ludzie robią. Z praktyki wiem, że ludzie wielu rzeczy przed nabyciem nieruchomości nie potrafią sprawdzić. A swoją drogą może uda się coś jeszcze ugrać z dwoma właścicielami prywatnymi sąsiednich działek bo ten cyrk z brakiem służebności właśnie z tego wynika. Ja i nabywcy działki i przyszłym lokatorom tego ,zapewne osiedla łanowego ,życzę pod tym względem dużo szczęścia i cierpliwości. Bo do upartych Krakusów to cierpliwość trzeba mieć w takich sprawach. Trudniej spory o użyczenie służebności rozstrzyga się chyba tylko na Podhalu.

i sądzi pani, że ktoś za wiele milionów zakupi działkę nie mając podstawowej wiedzy, że nie będzie tam mógł nic wybudować w celach mieszkalnych czy usługowych... lub też że będzie liczył że uda mu się mimo braku pozwolenia na budowę wybudować, oddać do użytkowania i jeszcze sprzedać...
no cóż, nie chcę psuć humorystycznego nastroju w kwestiach, że coś takiego miałoby mieć miejsce, także zmykam z wątku :oops:
Ostatnio zmieniony 26 lip 2023, 18:24 przez bartekrk, łącznie zmieniany 1 raz.

stokrotka82

Postautor: stokrotka82 » 26 lip 2023, 18:15

A apropos obecnej pogody, tego na co narzekali ludzie, którzy niedawno kupili nieruchomości w Krakowie i tego, czeg ludzie zwykle nie potrafią sprawdzić przed zakupem nieruchomości to polecam zajrzeć sobie tutaj czyli na mapę terenów zalewowych w Krakowie i wpisać sobie "Pachońskiego 7" czyli tuż przy inwestycji Pachońskiego Sky i zobaczyć jak nieco oddalicie mapę jak to wygląda.
Link: msip.um.krakow.pl/kompozycje/?config=config_powodzie.json
I m.in. dlatego uważam, że ten rejon nie jest głupią inwestycją.
Od mieszkającej w okolicy ekspertki od czystej wody pitnej- tej Wam w tym rejonie Krakowa nie braknie przez długie lata, natomiast jednocześnie unikniecie powodzi. A Kraków to od wieków miasto dwóch żywiołów- ognia i wody. A jak pisałam na Pachońskiego straż pożarna z remizą tuż przy domu. Czasem koguta nie zdążą odpalić a już są na interwencji. Pogotowie zawsze po nich, a policja na szarym końcu. A jak mapa Wam pokaże powodzie to też nie tutaj. Czyli inwestycyjnie rejon dobry.
Jendocześnie polecam przed zakupem mieszkania poczytać gdzie latem w Krakowie ciśnienie wodyw kranach słabe bo miasto ma takie rejony. Tam bym nie chciała mieszkać. Szczególnie w letnie upały. A przyjezdni się tam budują a potem jest zdziwienie. I oburzenie, że miasto nic z tym nie robi. I nie zrobi. Bo to determinuje hydrologia tego miasta i to jak do niej pasują krakowskie wodociągi i oczyszczalnie.

aniakrk

Postautor: aniakrk » 26 lip 2023, 20:16

Ja obstawiam, że Pachońskiego Sky zostanie kupione przez innego dewelopera i dokończone bo ma dobrą lokalizację, ale pewnie potrwa to latami.
Docelowo miał to budować Canpack, który to sprzedał HREIT więc nie wykluczone, że znowu się tak stanie i to HREIT komuś sprzeda itd. Coś od samego początku ta inwestycja nie ma szczęścia.

pozdro

Postautor: pozdro » 26 lip 2023, 22:08

Ja tam tego rozwoju na wschód i południe to nie widze. :D
Generalnie to jednak częściej bywam w zachodnich rejonach miasta Bagatela, Wawel, Zakrzówek, Błonia, Las wolski, Rudawa. Ok bywam od czasu do czasu w Czyżynach w parku lotników czy na kopcu Krakusa. Natomiast rejon zachodni był i jest bardziej rozgarnięty. Turyści są w Rynku i na Kazimierzu. Napewno nie w Czyzynach. Może o Stare podgórze zachaczą. Za to już studenci i mlode osoby to głównie zachód Krowodrza, Bronowice, Ruczaj Podwawelskie. Nowa Huta spoko, ale daleko. Czyzyny ujdą ale tez na uboczu. Ok może grzegórzki. Nie mniej w tej cenie wole salwator. W sumie. Pachonskiego przez Park Krowoderski, Wyspiańskiego stosunkowo blisko w okolice AGH, Błoń itd. Na miejsca pracy nie patrze bo u mnie wszyscy zdalnie pracują. Partnerka ma hybrydową czasami do biura chodzi, ale to ma właśnie w centrum Krakowa okolice dworzec/rynek. Podobno tam najwiecej miejsc pracy.To akurat z Krowodrzy to mozna nawet spacerkiem. Z Lema trzebaby tramwajem. Z Pachonskiego w sumie fajne drogi rowerowe zrobili. To jeden przystanek tramwajem dalej za Krowodrze górkę. Tam też jest bardzo blisko do rynku

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”