Slow City Kraków od Ekopark przy ul. Łokietka i Glogera - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
John22

Re: Slow City Kraków od Ekopark przy ul. Łokietka i Glogera - opinie na forum

Postautor: John22 » 05 kwie 2022, 14:03

Frumbar pisze:A co myślicie o trasie przelotu samolotów nad tym osiedlem? Są one już nisko, a będą niedaleko osiedla. Aktualnie mieszkam daleko od samolotów, teraz lotów jest zdecydowanie mniej, ale w perspektywie dłuższej pewnie wróci wszystko do stanu sprzed pandemii.

Do przyzwyczajenia mimo uciążliwości czy nie jest tak źle?

Mieszkam kawałem dalej przy Pękowickiej i bardzo szybko idzie się przyzwyczaić do samolotów ;) bardziej uciążliwa może być chyba Trasa Wolbromska, która będzie zaraz obok pierwszych bloków.

slowww

Postautor: slowww » 24 kwie 2022, 13:35

Zdaje się, że planowana w tamtym rejonie Trasa Wolbromska w Krakowie, to będzie dosyć ruchliwa ulica. O ile się nie mylę, jej celem nie ma być przejęcie ruchu z Zielonek i okolic, a tam sporo osób zamieszkało, które codziennie dojeżdżają do Krakowa. Nie wiem czy miasto powinno w takie projekty inwestować, bo podatki zostają w Zielonkach, a w Krakowie spaliny i koszty budowy i utrzymania takich dróg, ale ktoś takie decyzje podejmuje...

Sieben

Postautor: Sieben » 24 kwie 2022, 15:13

slowww pisze:Zdaje się, że planowana w tamtym rejonie Trasa Wolbromska w Krakowie, to będzie dosyć ruchliwa ulica. O ile się nie mylę, jej celem nie ma być przejęcie ruchu z Zielonek i okolic, a tam sporo osób zamieszkało, które codziennie dojeżdżają do Krakowa. Nie wiem czy miasto powinno w takie projekty inwestować, bo podatki zostają w Zielonkach, a w Krakowie spaliny i koszty budowy i utrzymania takich dróg, ale ktoś takie decyzje podejmuje...

Tak, bo obecnie regularne korki w Krakowie w stronę Zielonek wcale nie zostawiają u nas masy spalin i nie paraliżują części ulic. Nie mówiąc o tym, że dojeżdżający najpewniej korzystają z usług, robią zakupy i pracują w Krakowie, więc pośrednio też się dokładają.

bryndza4

Postautor: bryndza4 » 26 kwie 2022, 11:59

Kwestia priorytetów które w Krakowie niestety stoją na głowie. Zanim zabierzemy się za wylotówki z miasta najpierw należałoby wybudować w całości przynajmniej 3. obwodnicę.

slowww

Postautor: slowww » 26 kwie 2022, 13:31

Zgadza się, najpierw powinniśmy zadbać o komunikację na terenie miasta, o to, żeby grunty dostępne pod zabudowę na terenie Krakowa, zostały do tego wykorzystane, a nie, żeby budować alternatywne dla miasta osiedla w okolicznych gminach. A trasy wylotowe do obsługi ludzi, którzy podatki płacą w Zielonkach, to powinna ich gmina finansować. Albo komunikację publiczną im zorganizować. Nie wiem jaki interes ma w tym Kraków jako miasto i jego mieszkańcy.

zielonki rules

Postautor: zielonki rules » 26 kwie 2022, 15:44

slowww pisze:Zgadza się, najpierw powinniśmy zadbać o komunikację na terenie miasta, o to, żeby grunty dostępne pod zabudowę na terenie Krakowa, zostały do tego wykorzystane, a nie, żeby budować alternatywne dla miasta osiedla w okolicznych gminach. A trasy wylotowe do obsługi ludzi, którzy podatki płacą w Zielonkach, to powinna ich gmina finansować. Albo komunikację publiczną im zorganizować. Nie wiem jaki interes ma w tym Kraków jako miasto i jego mieszkańcy.

O co wam chodzi?? Powinniście się cieszyć ze mamy ochotę przyjechać do tego zapyziałego miasta. Jak smrodzicie na Zielonki z krakowskich pieców to co? Dobrze??! :!:

slowww

Postautor: slowww » 26 kwie 2022, 17:08

To sprawdź, ile palenisk na paliwa stałe jest w gminie Zielonki, a ile w Krakowie.

Leżakowicz

Postautor: Leżakowicz » 21 sie 2022, 16:01

Cześć :) Jesteśmy na etapie przeprowadzki do Krakowa i póki co słabo się orientujemy która lokalizacja jest lepsza. Szukamy mieszkania na ok. 8 lat, 3-pokojowego. Chcielibyśmy wprowadzić się w tym roku. Spodobało nam się osiedle Slow City i Nowa Lipska. Czy możecie coś powiedzieć na temat komfortu życia w tych lokalizacjach dla rodziny (aktualnie) 2+1? Jak wygląda sytuacja pod kątem dostępności żłobków czy przedszkoli? Docelowo ma być to mieszkanie dla nas, ale w razie w patrzymy też na opcję wynajęcia tego mieszkania. Z tego co się orientowaliśmy łatwiej będzie wynająć mieszkanie na Nowej Lipskiej, bo jest blisko pętla i mają powstać biurowce (The Park), ale czy myślicie że na Slow będzie problem z wynajęciem lub odsprzedażą mieszkania?

No i dodam, że w tej samej cenie na Slow dostajemy 9m2 więcej, ale brak komórki lokatorskiej. Na slow wszystkie okna w jedną stronę (wschód), na Lipskiej układ północ-południe lub wsch-zach.

I jeszcze pytanie czy wiecie może czy od strony Slow City przy Trasie Wolbromskiej będą zamontowane ekrany akustyczne?

pudel

Postautor: pudel » 22 sie 2022, 11:31

Mogę jedynie napisać jakie są moje subiektywne odczucia co do jednej i drugiej lokalizacji. Nie wiem nic o żłobkach i przedszkolach.
Zdecydowanie jestem za okolicą Lipskiej. Ten rejon zmienił się przez ostatnie dwie dekady bardzo mocno i to na plus. Komunikacja bardzo dobra, ścieżki rowerowe, bardzo dużo terenów zielonych w bliskiej odległości. Jest jakoś tak spokojnie... Rejon Łokietka i Glogera kojarzy mi się z chaosem, nieładem, brzydką okolicą, korkami... Nie mieszkam ani w jednej, ani w drugiej. Pamiętaj też że "Nowa Lipska" jest też przy ruchliwej i głośnej ulicy. To co napisałem dotyczy całej okolicy.

Leżakowicz

Postautor: Leżakowicz » 28 sie 2022, 15:27

Dziękuję za wiadomość, większość osób przeze mnie zapytanych o tę lokalizację wypowiadała się podobnie i jednak prawdopodobnie zdecyduje się na Płaszów i tamte okolice. Chociaż przyznam, że same budynki Slow City i zagospodarowanie terenu między już postawionymi budynkami wygląda super i jakość wykończenia i zagospodarowania to na prawdę górna półka, więc jeśli komuś pasuje ta lokalizacja to polecam.

Pozdrawiam

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”