Hemma Orawska Kraków - Skanska deweloper - opinie na forum (Podgórze)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Master

Re: Hemma Orawska Kraków - Skanska deweloper - opinie na forum (Podgórze)

Postautor: Master » 21 lut 2022, 23:15

Budowa idzie pełną parą, ale nie spodziewałbym się po firmie Skanska, że będzie inaczej.

Obrazek

To w tle, to budynek szkoły, to podstawówka czy szkoła średnia? Zresztą od drugiej strony chyba także jest szkoła.

Obrazek

Po sąsiedzku kilka starszych kamienic, niektóre mogłyby wyglądać lepiej.

Obrazek

Budowa zaczyna wychodzić już ponad poziom zero.

Obrazek

Tylko szkoda, że ta myjnia i stacja benzynowa po sąsiedzku, tam jest przez to spory ruch i hałas, a do tego "zapach" chemii z myjni...

moik

Postautor: moik » 22 lut 2022, 10:31

Miejsce kiepskie. Mieszkania za tyle kasy przy stacji bezynowej? Porażka. Nie wiem kto tam decyzuje o zakupie terenu ale jes tbardzi mało wymagający :shock:

Maciek1

Postautor: Maciek1 » 18 mar 2022, 15:41

Ta szkoła, którą widać na zdjęciach, to SP26 przy ul. Krasickiego 34. Pomiędzy budynkiem tej szkoły a inwestycją Skanskiej też trwa budowa. Powstaje tam nowa sala gimnastyczna investmap.pl/inwestycja/hala-sportowa-ul-krasickiego-34,15364.html

Sala ta będzie dość blisko budynku Hemma, na południe od niego, więc mieszkania na parterze mogą mieć przez nią ograniczony dostęp do światła słonecznego. Pozwolenie na budowę tej hali było wydane w 2018, więc nie musiało uwzględniać tej nowej inwestycji Skanskiej, która o pozwolenie na budowę wystąpiła dopiero w 2020.

plover

Postautor: plover » 01 maja 2022, 13:39

W ostatnich tygodniach przynajmniej niektóre (a może i wszystkie, ciężki mi ocenić podrożały o około ~5-10%). Według strony internetowej zmieniła się również dostępność mieszkań. Przed podwyżką dostępnych było około dwudziestu wolnych mieszkań po aktualizacji cen wolnych mieszkań było 58 (dane na podstawie oficjalnej strony internetowej). Swoją drogą ciekawa jestem dlaczego? Potencjalnymi tezami wyjaśniającymi zwiększenie dostępności lokali mogłyby być:

a. Rezygnacje wśród zakupujących. Chociaż z informacji które mam to na ogół deweloperzy nie pozwalają na wycofanie się kupującego po zawarciu umowy
b. Trick marketingowy polegający na opóźnianiu dodawania do oferty wybranych lokali z inwestycji. Takie działanie potencjalnie mogłoby zachęcić niezdecydowanych kupujących.

Wcześniej interesowałam się inwestycją, ale po aktualizacji cen nie jestem dalej zainteresowana. Taka cena za:
a. Inwestycja przy jednej z najbardziej ruchliwych ulic w Krakowie (ul. Konopnickiej + węzeł Matecznego)
b. Inwestycja znajduję się w bliskiej odległości od stacji benzynowej (w Internecie można znaleźć informacje o artykułach stwierdzających wpływ zamieszkiwania w pobliżu stacji benzynowych na zdrowie ludzi)
c. Inwestycja znajduję się w bliskiej odległości od myjni samochodowej, która jest dość popularna
c. Mieszkanie o dość upiornym najbliższym otoczeniu i bardzo gęstej zabudowie

jest dla mnie zdecydowanie zbyt duża. Pozdrawiam

Maciek1

Postautor: Maciek1 » 07 maja 2022, 22:00

> a. Inwestycja przy jednej z najbardziej ruchliwych ulic w Krakowie (ul. Konopnickiej + węzeł Matecznego)

Hałas i spaliny na minus.

Komunikacyjnie na plus. Niestety budynek nie ma bezpośredniego wyjazdu na ul. Konopnickiej. Z budynku wyjeżdżą się na Orawską. Już teraz w godzinach szczytu tworzy się kolejka aut do wyjazdu z Orawskiej w Konopnickiej. Po oddaniu do użytku tego budynku pewnie będą godziny, gdy trzeba będzie trochę poczekać na wyjazd.

> b. Inwestycja znajduję się w bliskiej odległości od stacji benzynowej (w Internecie można znaleźć informacje o artykułach stwierdzających wpływ zamieszkiwania w pobliżu stacji benzynowych na zdrowie ludzi)
> c. Inwestycja znajduję się w bliskiej odległości od myjni samochodowej, która jest dość popularna

To jest myjnia samoobsługowa całodobowa. Wiele osób korzysta z niej w środku nocy.

Myjnia jest od zachodniej strony budynku.

Od południowej budynek sąsiaduje z boiskami szkoły podstawowej, gdzie od wczesnego rana dzieciaki też nieźle hałasują. Również w weekendy.

Rudawa

Postautor: Rudawa » 16 lip 2022, 8:29

Pojechałam tam z ciekawości. Wizualizacje cudo a rzeczywistość straszna. Konopnickiej i mateczny znane są z korków, stacja benzynowa i myjnia pod oknami to już na dobitkę. A no i ceny... zaporowe.

okobakacz

Postautor: okobakacz » 16 lip 2022, 19:27

Te od myjni czy stacji benzynowej to chyba typowo pod krótki najem. Same mini metraże ok 30m2. Podobno mają mieć ekrany dźwiękochłonne na loggiach. Ale czy to coś da? No i wielka niewiadomą jak takie skrzydło hotelowe może być uciążliwe dla innych mieszkańców..
Jest też trochę mieszkań większych pod 100m2 od strony szkoły czy placu handlowego ale w cenie domu pod miastem :) 14k/M2 :(
A no i skrzydło A czyli to od Orawskiej ciągle nie jest w sprzedaży. Podobno przez zmiany w projekcie ze względu na połączenie z kamienica obok. Ceny mają tam być najwyższe i metraże największe

Mar G

Postautor: Mar G » 23 sie 2022, 22:20

urocze

biznes.lovekrakow.pl/aktualnosci/mieszkanie-nad-stacja-benzynowa-roslinny-korytarz-to-wynagrodzi-zdjecia_47417.html

powergrab

Postautor: powergrab » 05 wrz 2022, 0:18

W ostatnim czasie przejeżdżałem koło budowy Hemmy Orawskiej. Na budowie zauważyłem różne materiały - pustaki ceramiczne i coś co przypomninało ytongi / silikat. Zastanawiam się czy to standardowa praktyka w dzisiejszych czasach czy raczej fakt że ze względu na wysokie ceny materiałów buduje się bloki z wszystkiego co jest dostępne na rynku? Mam też pytanie do kogoś kto zna się na budownictwie. Jak wygląda jakość wykonania Hemmy w porównaniu do inwestycji oddawanych kilka lat wcześniej jak "Dom Pod Wilgą" wybduowanej na ulicy Przedwiośnie?

okobakacz

Postautor: okobakacz » 05 wrz 2022, 10:46

Zastanawiam się czy to standardowa praktyka w dzisiejszych czasach czy raczej fakt że ze względu na wysokie ceny materiałów buduje się bloki z wszystkiego co jest dostępne na rynku?

Wykorzystuje sie rozne materialy do roznych celow. Kwestia wymagan konstrukcyjnych, izolacji akustycznej czy termicznej. Sciany nosne czesciej sa teraz odlewane w szalunkach z betonu na budowie niz murowane. Podobnie sciany miedzylokalowe na nizszych kondygnacjach, na wyzszych kondygnacjach bywa ze uzywa sie silikatow. Ceramika bywa uzywana na oddzielenie mieszkan od klatek schodowych.

Z "nowosci" na ostatnio budowanych blokach zauwazylem bloczki gipsowe "multigips". Czyli takie lego 60x60x8cm ktore stosuje sie na scianki dzialowe i tylko wystarczy zaciagnac gladzia (standard dewelopera).

Co do jakosci Skanskiej to pewnie musieli by sie wypowiedziec forumowicze z Warszawy. Skanska od dawna nie byla obecna w Krakowie.
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2022, 14:49 przez okobakacz, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”