Krowodrza Fort Kraków od Matejek - nowa inwestycja na skraju Krowodrzy (opinie na forum)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
pozdro

Re: Krowodrza Fort Kraków od Matejek - nowa inwestycja na skraju Krowodrzy (opinie na forum)

Postautor: pozdro » 04 lut 2022, 20:27

Ja to bym nie chcial mieszkac na gazie z następujących powodow
1. Ideologicznych - finansowanie dyktatorów i rzadow autorytarnych
2. Bezpieczenstwa - jeszcze cos wybuchnie ulotni sie
Dla mnie No No

puszysty wilk

Re: Krowodrza Fort Kraków od Matejek - nowa inwestycja na skraju Krowodrzy (opinie na forum)

Postautor: puszysty wilk » 04 lut 2022, 22:30

Dziadek pisze:
puszysty wilk pisze:Jakie sa koszty ogrzewania kotłownia gazowa w tej inwestycij? Po ostatnich rajdach cen chyba niezbyt kolorowo to wyglada.

Dostaliśmy naliczenie po podwyżce cen gazu.
Do tej pory płaciliśmy 65 zł za jeden GJ a po podwyżce płacimy 95 zł .
Więc dla mnie osobiście bez tragedii ale to tylko moje zdanie. Na ten moment na liczniku mam 6,72GJ a już tu trochę mieszkamy.
Ktoś tu pytał o zarządcę, zarządca to B12 .

To póki co tragedii nie ma, myślałem że będą większe podwyżki. Zawsze jesli wspolnota się zmobilizuje to bedzie można cisnąć zarządcę by starał się o przyłączenie budynku do sieci ciepłowniczej. Aczkolwiek jeżeli sam deweloper tego nie zrobił to zapewne musiały być jakieś poważne blokery, albo problemy z pozwoleniami albo koszty poprowadzenia przylacza, co nie oznacza, że tego przyłącza się nie da zrobić. Tak czy siak, ważne, że inwestycja porządna, ładna i blisko centrum, gratuluję zakupu i życzę przyjemnego mieszkania :-)

puszysty wilk

Postautor: puszysty wilk » 04 lut 2022, 22:34

pozdro pisze:Ja to bym nie chcial mieszkac na gazie z następujących powodow
Dla mnie No No

Gdzies czytałem, że PGE planuje docelowo w ciągu najbliższych kilku lat zmodernizować obecne bloki energetyczne zasilane węglem na gazowe. Jest to raczej nieuniknione patrząc na kierunek rozwoju energetycznego w UE. Jedyna różnica będzie taka że nie będziesz miał tego gazu bezpośrednio pod własnym blokiem ;)

Dziadek

Postautor: Dziadek » 05 lut 2022, 8:36

puszysty wilk pisze:
pozdro pisze:Ja to bym nie chcial mieszkac na gazie z następujących powodow
Dla mnie No No

Gdzies czytałem, że PGE planuje docelowo w ciągu najbliższych kilku lat zmodernizować obecne bloki energetyczne zasilane węglem na gazowe. Jest to raczej nieuniknione patrząc na kierunek rozwoju energetycznego w UE. Jedyna różnica będzie taka że nie będziesz miał tego gazu bezpośrednio pod własnym blokiem ;)

Ad 1. Każde paliwa są ideologicznie powiązane z wielką polityka, zasilanie Mpec również korzysta z paliw i jest uzależnione od cen rynkowych (chyba że czegoś nie wiem )
Ad 2. Bezpieczeństwo naszego budynku. Kocioł gazowy jest usytuowany na dachu w pomieszczeniach bardzo profesjonalnie wybudowanych, jako że moje wykształcenie jest powiązane pośrednio z BHP przy zakupie mieszkania prosiłem dewelopera o zobaczenia tych pomieszczeń oraz wgląd w plany budowy. Uznałem że są bardzo dobre.
Ps . W przyszłym tygodniu będzie wizytacja państwowej straży pożarnej. Skonfrontuje moją ocenę z ich.

Dziadek

Postautor: Dziadek » 05 lut 2022, 9:20

puszysty wilk pisze:
Dziadek pisze:
puszysty wilk pisze:Jakie sa koszty ogrzewania kotłownia gazowa w tej inwestycij? Po ostatnich rajdach cen chyba niezbyt kolorowo to wyglada.

Więc dla mnie osobiście bez tragedii ale to tylko moje zdanie. Na ten moment na liczniku mam 6,72GJ a już tu trochę mieszkamy.

To póki co tragedii nie ma, myślałem że będą większe podwyżki. Zawsze jesli wspolnota się zmobilizuje to bedzie można cisnąć zarządcę by starał się o przyłączenie budynku do sieci ciepłowniczej. Aczkolwiek jeżeli sam deweloper tego nie zrobił to zapewne musiały być jakieś poważne blokery, albo problemy z pozwoleniami albo koszty poprowadzenia przylacza, co nie oznacza, że tego przyłącza się nie da zrobić. Tak czy siak, ważne, że inwestycja porządna, ładna i blisko centrum, gratuluję zakupu i życzę przyjemnego mieszkania :-)

Tak tragedii nie ma aczkolwiek już jednen z sąsiadów do zarządcy budynku pisze by pogonić temat podliczenia pod sieć Mpec. Zobaczymy jak będzie
Dziękujemy bardzo, faktycznie budynk jest ładny i funkcjonalny. Mnie w szczególności podoba funkcjonalność samych mieszkań, są dla ludzi z rodzinami wiadomo że nie wszystkie ale znaczna większość.
Części wspólne też bardzo ładne , wykończone w drewnie.
Lokalizacja ... Naprawdę extra.

dzejkopf

Postautor: dzejkopf » 05 lut 2022, 11:46

To na fasadzie jednak nie ma loga developera?

Bartab

Postautor: Bartab » 05 lut 2022, 19:53

Mar G pisze:
Dziadek pisze:

czyli zgodnie ze ścieżką podaną przez PGNIG - rozłożenia podwyżki na 3 lata po równo procentowo 50 od kolejnej taryfy - za rok stawka wyniesie ok. 150 pln a na 2024 ok. 225 pln vs 65 pln w 2021.

godnie

Ps. ta ścieżka jest już zafixowana nawet jeśli ceny gazu spadłyby

10 grudnia br. weszła w życie ustawa z dnia 2 grudnia 2021 r. o zmianie ustawy – Prawo energetyczne. Zmiany wprowadzone tą nowelizacją, w części dotyczącej zasad kalkulacji taryf, mają zapobiec ryzyku jednej, skumulowanej podwyżki cen gazu dla gospodarstw domowych w 2022 r. i jednocześnie zapewnić sprzedawcom tego paliwa możliwość odzyskania kosztów poniesionych w związku z zakupem gazu na potrzeby swoich klientów w dłuższym horyzoncie czasowym.

W efekcie wzrost cen gazu dla gospodarstw domowych może być jednorazowo niższy, ale odzyskiwanie przychodów będzie następowało w kolejnych latach poprzez stosowanie cen uwzględniających odroczone w ten sposób koszty.

Oznacza to, że w tych latach ceny gazu będą wyższe od wynikających z bieżących kosztów zakupu tego paliwa, także gdy ceny hurtowe gazu wrócą do niższych poziomów.

a później to już jazda bez trzymanki może być

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Prezes ... 71850.html

Skąd wziąłeś 50% rocznie skoro jest napisane że:
Wprowadzono maksymalny próg dla podwyżek cen gazu w gospodarstwach domowych

Nowelizacja ogranicza również wysokość podwyżki w kolejnej taryfie, która mogłaby wynikać z przerzucenia do niej dodatkowych - wcześniej nie uwzględnionych - kosztów. Podwyżka w taryfie ustalonej na podstawie nowej regulacji w okresie kolejnych 12 miesięcy nie będzie mogła przekroczyć 25 proc. poziomu średniej ceny, która zostałaby ustalona bez rozliczania tej korekty.

Mar G

Postautor: Mar G » 05 lut 2022, 21:01

Bartab pisze:
Mar G pisze:
Dziadek pisze:Dostaliśmy naliczenie po podwyżce cen gazu.

czyli zgodnie ze ścieżką podaną przez PGNIG - rozłożenia podwyżki na 3 lata po równo procentowo 50 od kolejnej taryfy - za rok stawka wyniesie ok. 150 pln a na 2024 ok. 225 pln vs 65 pln w 2021.

godnie

Ps. ta ścieżka jest już zafixowana nawet jeśli ceny gazu spadłyby

10 grudnia br. weszła w życie ustawa z dnia 2 grudnia 2021 r. o zmianie ustawy – Prawo energetyczne. Zmiany wprowadzone tą nowelizacją, w części dotyczącej zasad kalkulacji taryf, mają zapobiec ryzyku jednej, skumulowanej podwyżki cen gazu dla gospodarstw domowych w 2022 r. i jednocześnie zapewnić sprzedawcom tego paliwa możliwość odzyskania kosztów poniesionych w związku z zakupem gazu na potrzeby swoich klientów w dłuższym horyzoncie czasowym.

W efekcie wzrost cen gazu dla gospodarstw domowych może być jednorazowo niższy, ale odzyskiwanie przychodów będzie następowało w kolejnych latach poprzez stosowanie cen uwzględniających odroczone w ten sposób koszty.

Oznacza to, że w tych latach ceny gazu będą wyższe od wynikających z bieżących kosztów zakupu tego paliwa, także gdy ceny hurtowe gazu wrócą do niższych poziomów.

a później to już jazda bez trzymanki może być

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Prezes ... 71850.html

Skąd wziąłeś 50% rocznie skoro jest napisane że:
Wprowadzono maksymalny próg dla podwyżek cen gazu w gospodarstwach domowych

Nowelizacja ogranicza również wysokość podwyżki w kolejnej taryfie, która mogłaby wynikać z przerzucenia do niej dodatkowych - wcześniej nie uwzględnionych - kosztów. Podwyżka w taryfie ustalonej na podstawie nowej regulacji w okresie kolejnych 12 miesięcy nie będzie mogła przekroczyć 25 proc. poziomu średniej ceny, która zostałaby ustalona bez rozliczania tej korekty.

Prezes PGNiG po ogłoszeniu podwyżki to oznajmił - że podwyżka została rozdzielona na 3 lata w równych proporcjach %

te 25 % o których pośpiesznie piszesz dotyczy braku możliwości podwyżki większej niż 25 % zmiany ceny rynkowej - a ta jak wiemy wzrosła na giełdach - np. grudzień 2021/2020 700-900 % w zależności od dnia

Rak

Postautor: Rak » 05 lut 2022, 22:45

:D MarG mam wrażenie jest niczym jeździec apokalipsy (klęska inflacji).

https://www.money.pl/gospodarka/szykujm ... 3328a.html

'Oznacza to, że obecny wzrost cen gazu to tylko jedna trzecia docelowej podwyżki, a do kolejnej zmiany dojdzie na początku 2023 r. - przewidują ekonomiści Citi.

Według nich to, czy rzeczywiście ponad pięćdziesięcioprocentowa podwyżka zostanie powtórzona w 2023 r., będzie uzależnione również od trendów na rynku surowców.

Spodziewamy się, że rynkowe ceny gazu spadną po zimie, dzięki czemu wzrost taryf URE w 2023 będzie mógł być mniejszy niż tegoroczne 54 proc., ale i tak będzie bardzo istotny (ok. 20 proc.).

"Piątkowa zmiana taryfy była pod wpływem nowej specustawy. Wnioskujący ograniczyli więc nowe taryfy tylko do części (25 proc.?) uzasadnionych kosztów"

Reszta, jak tłumaczą, będzie mogła zostać doliczona od 2023 do 2025 roku (albo w taryfach zatwierdzanych przez URE, albo w cenach i stawkach opłat ustalonych na rynkach konkurencyjnych). Dlaczego tak? "Bo ostatnie taryfy zatwierdzane przez URE będą obowiązywały w 2023 roku" - sugerują.

Kolejne, a więc od stycznia 2024 roku, będą już ustalane indywidualnie przez przedsiębiorstwa. Oznacza to potencjał do dalszych, istotnych podwyżek rachunków gospodarstw domowych" - kończą ekonomiści mBanku.'

pozdro

Postautor: pozdro » 06 lut 2022, 9:56

Podstawowe pytanie to nie o cene ale o wartosci. Czy naprawde chcesz sie ogrzewać ruskim gazem? Czy wolisz niezależność energetyczna. Elektrociepłownia Krakow napewno bedzie przechodzic na odnawialne źródła energii chocby zielony hydrogen. A tutaj jak potem taki blok zmodernizujesz jak jest na gazie. Trzeba bedzie podpiac do MPEC i ponieść koszty. Dla mnie bez sensu. Bo teraz wspolnota ma problem

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”