Osiedle 36 i 6 ul. Śliczna 36 Kraków / deweloper Merari - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Skaka

Re: Osiedle 36 i 6 ul. Śliczna 36 Kraków / deweloper Merari - opinie na forum

Postautor: Skaka » 03 gru 2020, 8:49

lucano pisze:Cóż, gdybym znał rozkład pociągów towarowych to bym podjechał i posłuchał. Ale jeżdżą tam rzadko, że nie chce mi się czekać kilka godzin na zimnie :-) Okna mają być trzyszybowe oraz w miarę ze wzrostem wysokości ten dźwięk się będzie inaczej roznosił.

Przyznam, że się aż zarejestrowałem na forum by odpowiedzieć - mieszkam ok 250m od tej linii kolejowej i mam miedzy mną a nią 2 inne (wyższe) budynki. Pociagi wieczorami słyszę regularnie, co najmniej 3-4 na wieczór (ostatnio byłem na nogach w lidlu i w ciagu 5 minut przechodzenia w okolicach wiaduktu pociag jechał dwa razy (wiem bo mojego niemowlaka fascynują pociągi). Nie mowie, że to przeszkadza, bo to nieprawda, praktycznie nie zauważam tego dźwięku i na pewno mnie nie wybudza - ale mam duzo dalej i dużo ciszej. Byl okres gdy w mojej okolicy pociąg trąbił - hałas okropny.

Piszę to tylko dlatego, żeby Pan jednak sprawdził to sam. Po linii jeżdżą zarówno osobówki, towarowe i same lokomotywy(o dziwo wcale nie ciszej) - po oddaniu torów Zabłocie-Grzegórzecka, rozumiem ze ruch osobowy spadnie, ale tory zostaną główną obwodnicą towarową.
Dodam tylko, że posiadam wspomniane wyżej 3-szybowe okna.

_dwd_

Postautor: _dwd_ » 03 gru 2020, 21:26

Skaka pisze:
lucano pisze:ale tory zostaną główną obwodnicą towarową.

Z tego co wiem to główna obwodnica towarowa to jest to pl.wikipedia.org/wiki/Linia_kolejowa_nr_95#/media/Plik:POL_rail_95_map.svg i to po niej jeździ większość towarowych.

Co do hałasu to przy kupnie mieszkania za kilkaset tysięcy warto chyba jednak poświęcić trochę czasu i ocenić samemu. Ja kupiłem w innej inwestycji, która jest przy tej samej linii i trochę czasu poświęciłem, żeby ocenić, czy nie będzie za głośno, bo też się tego obawiałem.

slawek

Postautor: slawek » 03 gru 2020, 22:42

Głośne, to tam są pociągi z pustymi wagonami , chyba po węglu z elektrociepłowni, bardzo długie składy i głośne. Aczkolwiek nie wiem czy przeszkadzają na co dzień. Dzięki Skaka za informację, jednak doświadczenie kogoś, kto mieszka w okolicy jest najlepsze.

slawek

Postautor: slawek » 20 gru 2020, 21:52

Ciekawe jak idzie sprzedaż mieszkań tam, jest trochę zarezerwowanych, sporo wolnych jeszcze. Ale mieszkania w tym bloku też dosyć długo już są w sprzedaży.

Wiljer

Postautor: Wiljer » 29 sty 2021, 22:53

Cześć,
Pani z biura sprzedaży mieszkań wspominała, że w niedługim czasie będą budować drogę, która poprowadzi z osiedla do ulicy Łaszkiewicza. Droga będzie szła wzdłuż torów i zakończy się właśnie na osiedlu przy ulicy Ślicznej. Przebieg zaznaczyłem mniej więcej na mapie. Czy jest szansa gdzieś zweryfikować tą informację?

Obrazek

EDIT

geomalopolska też ma to zaznaczone jako droga lokalna
Obrazek

Pozdrawiam

ja55

Postautor: ja55 » 04 lut 2021, 9:49

Zdjęcia z budowy grimbud.pl/realizacje/sliczna36

koc12

Postautor: koc12 » 04 mar 2021, 16:07

Cześć,
czy ktoś z Was dokonywał rezerwacji/zakupu w tej inwestycji? Widzę, że jest jeszcze sporo mieszkań wolnych (głównie tych 80 i 100 metrowych).
Ostatnio zmieniony 10 mar 2021, 18:42 przez koc12, łącznie zmieniany 2 razy.

koc12

Postautor: koc12 » 04 mar 2021, 16:40

Wiljer pisze:Cześć,
Pani z biura sprzedaży mieszkań wspominała, że w niedługim czasie będą budować drogę, która poprowadzi z osiedla do ulicy Łaszkiewicza. Droga będzie szła wzdłuż torów i zakończy się właśnie na osiedlu przy ulicy Ślicznej. Przebieg zaznaczyłem mniej więcej na mapie. Czy jest szansa gdzieś zweryfikować tą informację?

Obrazek

EDIT

geomalopolska też ma to zaznaczone jako droga lokalna
Obrazek

Pozdrawiam

Są 2 artykuły:

gazetakrakowska.pl/krakow-urzad-daje-zgode-na-krotka-droge-dla-dewelopera-choc-dluzsza-sluzylaby-mieszkancom/ar/12798192

lovekrakow.pl/aktualnosci/nowa-droga-ulatwi-wyjazd-z-osiedla_35332.html

Pierwszy, z 2017 mówi, że drogi nie będzie.
Drugi, z 2020, mówi, że ta droga powstanie.

Nie znalazłam żadnych dodatkowych informacji, ale wiedząc, że droga dojazdowa została już poprowadzona od strony Meissnera, to przebudowa Łaszkiewicza nie jest konieczna, by oddać inwestycję...

Cwana

Postautor: Cwana » 04 mar 2021, 16:52

Merari konczy właśnie budowe osiedla Zielone Rybitwy ;) z opóźnieniem.... Ale poza tym raczej ok

koc12

Postautor: koc12 » 04 mar 2021, 23:09

Cwana pisze:Merari konczy właśnie budowe osiedla Zielone Rybitwy ;) z opóźnieniem.... Ale poza tym raczej ok

Jak duże było opóźnienie?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”