lucano pisze:Cóż, gdybym znał rozkład pociągów towarowych to bym podjechał i posłuchał. Ale jeżdżą tam rzadko, że nie chce mi się czekać kilka godzin na zimnieOkna mają być trzyszybowe oraz w miarę ze wzrostem wysokości ten dźwięk się będzie inaczej roznosił.
Przyznam, że się aż zarejestrowałem na forum by odpowiedzieć - mieszkam ok 250m od tej linii kolejowej i mam miedzy mną a nią 2 inne (wyższe) budynki. Pociagi wieczorami słyszę regularnie, co najmniej 3-4 na wieczór (ostatnio byłem na nogach w lidlu i w ciagu 5 minut przechodzenia w okolicach wiaduktu pociag jechał dwa razy (wiem bo mojego niemowlaka fascynują pociągi). Nie mowie, że to przeszkadza, bo to nieprawda, praktycznie nie zauważam tego dźwięku i na pewno mnie nie wybudza - ale mam duzo dalej i dużo ciszej. Byl okres gdy w mojej okolicy pociąg trąbił - hałas okropny.
Piszę to tylko dlatego, żeby Pan jednak sprawdził to sam. Po linii jeżdżą zarówno osobówki, towarowe i same lokomotywy(o dziwo wcale nie ciszej) - po oddaniu torów Zabłocie-Grzegórzecka, rozumiem ze ruch osobowy spadnie, ale tory zostaną główną obwodnicą towarową.
Dodam tylko, że posiadam wspomniane wyżej 3-szybowe okna.