Nowa Myśliwska Kraków od Budimex Nieruchomości (Płaszów) - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
sky83

Re: Nowa Myśliwska Kraków od Budimex Nieruchomości (Płaszów) - opinie na forum

Postautor: sky83 » 28 cze 2020, 10:52

Od 3-ciego piętra część ścian nośnych jest z silikatu gr.18 cm. Stropy, ściany nośne, trzony windowe są z żelbetu - jest to sprawdzone i raczej standardowe rozwiązanie praktykowane na budowach tego typu budynków.

Trabb

Postautor: Trabb » 28 cze 2020, 12:21

sky83 pisze:Od 3-ciego piętra część ścian nośnych jest z silikatu gr.18 cm. Stropy, ściany nośne, trzony windowe są z żelbetu - jest to sprawdzone i raczej standardowe rozwiązanie praktykowane na budowach tego typu budynków.

Ma to sens, dzięki za odpowiedź!

sky83

Postautor: sky83 » 10 sie 2020, 12:58

Zdjęcia z budowy są zamieszczane (z 2-3 tygodniowym przesunięciem) pod poniższym linkiem:

nowamysliwska.pl/budowa

Obecnie rozpoczęto prace murowe na 3 piętrze. Budowa idzie bardzo sprawnie...

pablo32

Postautor: pablo32 » 14 wrz 2020, 16:51

Podzielę się swoimi doświadczeniami, ponieważ 8 lat temu podejmowałem już decyzję o wyborze tego miejsca. Podczas powodzi 2010 w tym miejscu stala woda, ale to było przed budowa, lekkie zagrożenie jest w przypadku przerwania wałów. Jeżeli chodzi o smród, to straszono mnie, że przez oczyszczalnie bywa, natomiast przez 8 lat, ani razu nie odczułem. Chyba, że występował jak byłem na wakacjach, albo w pracy. Jeżeli chodzi o dzielnice, to jest to teren poprzemysłowy. Ale nie zgodzę się, że północ jest fajniejsza, czy Wielicka, północ jak ktoś lubi korki, a Wielicka jak ktoś ma mała wrażliwość na hałas i na drgania. Kiedyś na Wielickiej byłem świadkiem ruchu szklanki po przejeździe tranwaju. Okolica bardzo spokojna, spacery po wałach, orlik jest przestrzeń, na samych osiedlach jest już ścisk. Akurat w Budimex ie, że względu na niska zabudowę i odległy czas budowy jest relatywnie przestrzeń. Szkoła na dobrym poziomie, nie słyszałem o przepełnieniach. Ulica Myśliwska dramat, jednokierunkowa, bez możliwości ucieczki, jak powstaną kolejne osiedla będzie tragedia komunikacyjna. Sama dzielnica nie jest wschodnia częścią miasta, bo jakiś czas temu powstała nowa Huta, przyłączono podgórze i teraz jest to geograficzne centrum Krakowa. W planach miasto ma budowę mostu do Cieplowniczej, rozbudowę dróg, ale już przed euro mieli inwestować. Mały plaszow miał być środkiem komunikacyjnym, dodatkowo rozwój miał iść w kierunku rybitw, rozbudowa tranwaju itp. Potencjał jest, a ceny, dla mnie każda cena pow 5 tys jest niezrozumiała, ale to samo mówiłem o cenach pow 2500 20 lat temu. I jeszcze jedno jeżeli nie macie czegoś na papierze od Budimex, to raczej nie liczcie na to. Będzie dążył do maksymalizacji zysku i też nie zrobi niczego ponad to co absolutnie musi. Takie są moje indywidualne obserwacje, mam nadzieję że komuś się przydadzą.

luc

Postautor: luc » 14 wrz 2020, 20:52

pablo32 pisze:W planach miasto ma budowę mostu do Cieplowniczej, rozbudowę dróg, ale już przed euro mieli inwestować.

Myślisz, że kiedyś Trasa Ciepłownicza powstanie czy to tylko takie bajanie? Mówi się o tym od kilkudziesięciu lat, ale jakoś bez jakichkolwiek konkretów. Tymczasem są budowane Trasa Łagiewnicka, planowa jest Trasa Pychowicka.

pablo32

Postautor: pablo32 » 15 wrz 2020, 8:02

luc pisze:
pablo32 pisze:W planach miasto ma budowę mostu do Cieplowniczej, rozbudowę dróg, ale już przed euro mieli inwestować.

Myślisz, że kiedyś Trasa Ciepłownicza powstanie czy to tylko takie bajanie? Mówi się o tym od kilkudziesięciu lat, ale jakoś bez jakichkolwiek konkretów. Tymczasem są budowane Trasa Łagiewnicka, planowa jest Trasa Pychowicka.

Myślę, że kiedyś tak. Faktycznie plan jest od bardzo dawna i zacząłem trącić nadzieję. Ale tak samo było przy budżecie obywatelskim. Projekty plaszowskie przegrywały, że względu na niskie poparcie. Myślę, że jak dzielnica się zaludni i zacznie się realny nacisk na magistrat, to miasto będzie musiało odpalić ta inwestycje.

sky83

Postautor: sky83 » 15 wrz 2020, 10:16

Pablo32, a który to inny deweloper daje coś za darmo od siebie? To jest biznes....

Nowy

Postautor: Nowy » 15 wrz 2020, 11:21

pablo32 pisze:Myślę, że kiedyś tak. Faktycznie plan jest od bardzo dawna i zacząłem trącić nadzieję. Ale tak samo było przy budżecie obywatelskim. Projekty plaszowskie przegrywały, że względu na niskie poparcie. Myślę, że jak dzielnica się zaludni i zacznie się realny nacisk na magistrat, to miasto będzie musiało odpalić ta inwestycje.

To prawda, że w miarę zasiedlania kolejnych bloków i jakiej takiej integracji ludzi, nacisk na ważne dla nich sprawy w okolicy będzie coraz większy. Widziałem to na przykładzie osiedli Avia i Orlińskiego, których mieszkańcy, często jeszcze przyszli byli w stanie rozpromować i wygrać park w budżecie obywatelskim w 2016 roku, który ostatnio został otwarty.

Chociaż budowa tej trasy, to spora inwestycja, myślę, że sporo zależy od tego, w jakiej sytuacji finansowej będzie miasto, zwłaszcza po budowie Trasy Łagiewnickiej, Trasy Zwierzynieckiej i Trasy Pychowickiej, a wszystko wskazuje na to, że one pojawią się najpierw. Choćby z tego powodu to pewnie perspektywa jeszcze wielu lat.

klops

Postautor: klops » 15 wrz 2020, 13:56

Cięgnie mnie do Płaszowa, lubimy tu łazić z burkiem. Dopiero rozglądamy się za mieszkaniem - polecacie ten Budimex?

pablo32

Postautor: pablo32 » 15 wrz 2020, 14:04

Tak mi też się wydaje. Dzielnica perspektywiczna, ale raczej w perspektywie 10 i więcej. Obecnie Kraków jest chyba najdroższym miastem w Polsce, więc przy takich cenach, nic tylko budować (raj dla deweloperów), natomiast w Krakowie nie ma za bardzo gdzie, więc geograficznie stawiał bym na plaszow i rybitwy, tam jest ogromny potencjał, a teraz pola. Tym bardziej że od strony autostrady już też zaczynają się budowy. Jak pociągna dalej linie tranwajowa w kierunku Złocienia, wybudują trase cieplownicza i udrożnia komunikację na plaszowie, to dopiero wtedy dzielnica wejdzie w wyższy poziom wyceny. Więc inwestycynie dobry potencjał jak ktoś ma czas i jest pewny miejsca. Ja kupiłem 8 lat temu i dalej czekam :D ale z perspektywa na lat 30.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”