Arkadia Grębałowska Kraków - dom w Nowej Hucie - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Andy123

Re: Arkadia Grębałowska Kraków - dom w Nowej Hucie - opinie / forum

Postautor: Andy123 » 23 lut 2019, 6:40

Widzę, że deweloper nie posiada żadnego portfolio, podejrzewam ze to jego pierwsza inwestycja i jak historia pokazuje pewnie ostatnia. Boje się aby nie było tak ze wybuduje, sprzeda i potem się rozwiąże☹️.

Nie wyobrażam sobie ze na tak mikroskopijnej działce działania tych wentylatorów od klimy w lato oraz od pompy w zimie - każdy domek będzie miał swoj, razy ilosc domków wydaje to okropny hałas.

Kicky

Postautor: Kicky » 24 lut 2019, 20:36

Pytałem o doświadczenie dewelopera 8-) Pana ,który prowadzi sprzedaż z agencji nieruchomości trochę był zagubiony ,ale twierdził ,że jako firma w branży budowlanej są 10 lat na rynku, tylko świadczą usługi dla Bumy, chyba Tetnowskiego wymienił i jeszcze tam kogoś. Powiedział ,że z pamięci ,ale jak ktoś jest zainteresowany to mogą się spotkać i listy referencyjne udostępnić, więc chyba jednak nie krzak, ale niech każdy sobie sam sprawdzi, żeby nie było ;)

doggy9

Postautor: doggy9 » 24 lut 2019, 22:58

Witam, ja swojego czasu zrobiłem taki przegląd domków pod Krakowem i uwierzcie mi, można znaleźć coś naprawdę lepszego za tą samą cenę. Jakbyście byli zainteresowani to piszcie na priv.

juldek

Postautor: juldek » 25 lut 2019, 8:50

Hej @doggy9, właśnie się zarejestrowałem i chyba jeszcze nie mam możliwości wysłania wiadomości prywatnej, dlatego piszę tutaj. Mógłbyś wysłać mi swój przegląd domków?

Vilyar

Postautor: Vilyar » 25 lut 2019, 14:39

doggy9 pisze:Witam, ja swojego czasu zrobiłem taki przegląd domków pod Krakowem i uwierzcie mi, można znaleźć coś naprawdę lepszego za tą samą cenę. Jakbyście byli zainteresowani to piszcie na priv.

Zdecydowanie rowniez jestem zainteresowany, nie moge wyslac priva, wiec pisze tutaj :)

doggy9

Postautor: doggy9 » 26 lut 2019, 12:22

Okazuje się że również nie mogę pisać na priv więc napiszę coś tu.
Objazd nie trwał długo ponieważ skupiliśmy się na pewnych obszarach w obrębie Krakowa. Polecam wszystkim najpierw znalezienie miejsca w którym chcielibyście mieszkać a potem czekać na jakaś ofertę, bo jak się domyślam większość z was nie spieszy się z kupnem.
Większość domów było w okolicy 520-550 tyś zł. (pow, do 130m2)
Odrzuciliśmy południe, choć te bliźniaki w Skawinie (osiedle zacisze) wyglądają całkiem ciekawie. Szukaliśmy domów w Sidzinie, blisko SKA, choć te okolice nas nie przekonały. Wydaję się daleko do centrum Krakowa.
Z tego samego powodu zrezygnowaliśmy z zachodu. Fajne domy oglądaliśmy w Zabierzowie i Niegoszowicach. Ogólnie im dalej, tym większa działka i więcej miejsca na osiedlu.
Zielonki też nie wypadają dobrze. Tam jest mnóstwo tych inwestycji i słaby dojazd do Krakowa. Niestety często przy domach znajdowały się bardzo małe ogrody.
Najlepszym dla nas miejscem okazała się północ Krakowa blisko Prądnika Czerwonego czy Mistrzejowic. A to dlatego, że do granicy Krakowa jest blisko, że jest SKA, że po tej stronie Krakowa jest sporo inwestycji w najbliższej przyszłości (oby).
Napisałem tu ponieważ zdziwiło mnie to że rozważacie takie osiedla jak Arkadia. Te minusy o których piszecie są trudne do zaakceptowania.
Sorry że tak zwięźle i bez przykładów ale czas nie pozwala na więcej.

Kate

Postautor: Kate » 27 lut 2019, 17:36

doggy9 pisze:Najlepszym dla nas miejscem okazała się północ Krakowa blisko Prądnika Czerwonego czy Mistrzejowic. A to dlatego, że do granicy Krakowa jest blisko

A coś w Hucie? Bo tak naprawdę dla mnie w grę wchodzi tylko huta i mało tego, szukam czegoś koniecznie z wentylacją mechaniczną. youtube.com/watch?v=vkCpY0Ybyw0&t=218s . Rozmawiałam z znajomym kierownikiem/inspektorem i potwierdza, że to prawda. Jest pracownikiem Bumy i mówi ,że wszędzie od paru dobrych lat robią wentylację mechaniczną, tylko z takimi nawiewnikami w oknach. Co do rekuperacji z deweloperki wskazał mi tylko temat bloku na ul.Halszki, który budowała właśnie Buma dla Wawel Serwis. Na razie WS się z tego wycofał, bo za drogo ich to wyszło. Szacunkowe wyliczenie mojego kolegi z bumy tzn. standardowa wentylacja mechaniczna wychodzi 70zł/m2, a rekuperacja wyszła tam ok. 350zł/m2.

Obiecałam zrobić porównanie paru budynków. Próbuje to powoli zebrać w formie tabelki, ale z powodu nawału pracy chwilę jeszcze z tym zejdzie, a oprócz suchych faktów chciałam odwiedzić te inwestycje i zdać relacje z placu boju ;)
Na razie na poważnie biorę pod uwagę 2-3 inwestycje, ale zobaczymy ... Podjechałam na Głębinową - fajna lokalizacja z ogródkiem, ale to na pewno nie to czego szukam. Chcę coś bardziej nowoczesnego + argument dotyczący wentylacji ;/, pomimo, że salon na rzutach jest przyjemny. Jak zrobię kolejne tourne po grębałowie to może się jeszcze tam umówię dla spokojnego i czystego sumienia to coś więcej napiszę ...

AndrzejR

Postautor: AndrzejR » 28 lut 2019, 10:27

Dzień dobry,
Wpisuję na tym forum ,ponieważ rozważaliśmy tutaj za i przeciw instalacji pompy ciepła w budynkach na ul. Grębałowskiej. Zgłębiłem nieco temat i to co przede wszystkim zwraca moją uwagę to szereg artykułów z których wynika, że w domach budowanych od 2021r. będą musiały być bardziej energooszczedne źródła ciepła, niż stosowane obecnie. Wskazują tam głównie piece na pelet (co w tematach deweloperskich wykluczam) i pompy ciepła. Wynika z tego jednoznacznie, że pompy ciepła jednak są bardziej energooszczędne niż tradycyjne piece gazowe, i wyznaczają nowy standard w grzaniu budynków nowo budowanych.
Wszyscy opozycjoniści takiego rozwiązania nie mogą zbyt długo odkładać decyzji o zakupie nieruchomości lub kupować w późniejszym czasie istniejące już budynki.
Poniżej akt prawny wg. którego nastąpić ma zmiana:

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie Warunków Technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (z późn. zm.) stwierdza, że:

„(…)Budynek i jego instalacje (…) powinny być zaprojektowane i wykonane w sposób zapewniający spełnienie następujących wymagań minimalnych…” m.in. uzyskania ustalonych, maksymalnych wartości wskaźnika EP.

Według Warunków Technicznych obowiązujących obecnie (rok 2018)

EP = 95 kWh/(m² rok)
Według Warunków Technicznych obowiązujących po 31 grudnia 2020 r.

EP = 70 kWh/(m² rok)

Kate

Postautor: Kate » 08 mar 2019, 17:42

Trochę pojeździłam i obiecałam podsumowywać wizyty, ale powiem tak. Wstępnie zarezerwowaliśmy dom na ul. Grębałowskiej ( niby chcieli na 7 dni, ale zgodzili się ostatecznie na 14 bez zanim podpiszemy umowę rezerwacyjną). Spinamy jeszcze wspólnie ofertę pod klucz, żebym się już nie musiała bawić w firmy budowlane i objazdówkę po marketach i salonach wszelakich, bo jak zwykle zostanie to pewnie na mojej głowie ;) Jak zmieścimy się z wykończeniem w zadeklarowanej kwocie to chyba nic już się nie wydarzy - jesteśmy zdecydowani :)
Z rzeczy, które nie były wcześniej poruszane na forum, to w budynku jest zbiornik na C.W.U, co akurat dla mnie na plus.
Pan ,który nam to pokazywał dom mówił jeszcze,że inna klientka ,która rozważa segment obok zasugerowała odkurzacz centralny i jest możliwość na tym etapie jeszcze go wykonać. Ma ktoś jakieś zdanie z doświadczenia? Proszę jeszcze z tym o pomoc jak ktoś miał do czynienia, jak nie to poszukam w internetach ;).

Dzięki wszystkim ,szczególnie Kasik za argumenty, które również miały wpływ na naszą decyzję. Wiem, że miałaś kilka zastrzeżeń, ja w sumie też, ale jednak to na czym mi zależało przeważyło.
Pozdrawiam

kasik

Postautor: kasik » 08 mar 2019, 19:07

Kate gratuluję decyzji, sama wiem jak ciężko takową podjąć.

Co do odkurzacza to mam kilkoro znajomych którzy maja instalację do niego ale żaden z nich nie kupił jeszcze urządzenia.
Odkurzaja starymi odkurzaczami z poprzednich mieszkań czekając na to az padną :lol:

Myślę jednak że przy tego typu domu jak na Grębałowskiej (kilka poziomów) może się to bardzo sprawdzić jeśli oczywiście koszt takiej instalacji nie jest miażdżący ;)
Jeśli jest to super droga impreza pewnie wybrałabym jakiś ekstra bezprzewodowy odkurzacz typu Dyson.

Jeszcze raz gratuluje :D

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”