Osiedle Wizjonerów / Mieszkaj w Mieście Kraków forum opinie (mieszkania Bronowice)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
słoik_ze_wsi

Re: Osiedle Mieszkaj w Mieście Kraków forum opinie (mieszkania Bronowice)

Postautor: słoik_ze_wsi » 23 mar 2018, 7:30

pozdro pisze:Właśnie o to chodzi. To zależy z kim chcesz mieszkać. Czy ze starzejącymi się rodzinami, dorastającymi gimnazjalistami, dzieciakami krzyczącymi pod oknami na placu zabaw itd. czy wśród ciągle zmieniających się młodych ludzi pracujących i studiujących. Ja właśnie ten wynajem traktuje jak zaletę. Odpadają wszystkie ryzyka patologizacji [...]

Nie wiem skąd u Ciebie takie wyobrażenie o rodzinach, które dziś kupują nowe mieszkania. Jaka patologizacja? Ktoś, kogo nie stać na czynsz nigdy tam nie kupi mieszkania. Ja aktualnie mieszkam na nowym osiedlu w śródmieściu, gdzie co drugie mieszkanie jest podnajmowane przez młodych ludzi. Obserwację mam jedną - ludzie, którzy wynajmują mają gdzieś dbanie o osiedle - nikogo nie ma na spotkaniach wspólnoty, wszystkie decyzje podejmowane są bez wiedzy większości właścicieli. Kasa z funduszu remontowego leci nie wiadomo na co, a teraz najlepsze - już drugie mieszkanie (w 4 letnim bloku) idzie na licytację, bo najemcy nie płacili czynszu, nie dało się ich wyeksmitować i właściciel nie dał rady utrzymać.

Rodziny, które kupują mieszkania dla siebie cały czas dbają o osiedle, bo to ich dom. Praktyka ma się dokładnie odwrotnie do tego, co piszesz.

Krakuss

Postautor: Krakuss » 23 mar 2018, 8:36

słoik_ze_wsi pisze:
pozdro pisze:Właśnie o to chodzi. To zależy z kim chcesz mieszkać. Czy ze starzejącymi się rodzinami, dorastającymi gimnazjalistami, dzieciakami krzyczącymi pod oknami na placu zabaw itd. czy wśród ciągle zmieniających się młodych ludzi pracujących i studiujących. Ja właśnie ten wynajem traktuje jak zaletę. Odpadają wszystkie ryzyka patologizacji [...]

Nie wiem skąd u Ciebie takie wyobrażenie o rodzinach, które dziś kupują nowe mieszkania. Jaka patologizacja? Ktoś, kogo nie stać na czynsz nigdy tam nie kupi mieszkania. Ja aktualnie mieszkam na nowym osiedlu w śródmieściu, gdzie co drugie mieszkanie jest podnajmowane przez młodych ludzi. Obserwację mam jedną - ludzie, którzy wynajmują mają gdzieś dbanie o osiedle - nikogo nie ma na spotkaniach wspólnoty, wszystkie decyzje podejmowane są bez wiedzy większości właścicieli. Kasa z funduszu remontowego leci nie wiadomo na co, a teraz najlepsze - już drugie mieszkanie (w 4 letnim bloku) idzie na licytację, bo najemcy nie płacili czynszu, nie dało się ich wyeksmitować i właściciel nie dał rady utrzymać.

Rodziny, które kupują mieszkania dla siebie cały czas dbają o osiedle, bo to ich dom. Praktyka ma się dokładnie odwrotnie do tego, co piszesz.

Masz sporo racji.Jak obserwuje niektórych użytkowników jak czytam ich posty to widzę że w każdym temacie ukierunkowują wszystkich na zakup mieszkania w V dzielnicy. Bardzo dużo wolnych lokali czeka tam na zakup czyżby jakaś reklama?

pozdro

Postautor: pozdro » 23 mar 2018, 18:30

Nie nie ukierunkowuje. Nigdzie nie pisze że Mieszkaj w Mieście jest złe. Mi się to osiedle nawet podoba i w sumie jest całkiem ok lokalizacyjnie. Tylko jest w cenach za które spokojnie można kupić coś fajniejszego, nie tylko nową 5 dzielnicę (to podawałem bo jest takim najbliższym konkurentem), ale choćby Przybyszewskiego, czy coś na Zabłociu, czy nad Wilgą Lokum Siesta, czy coś w okolicach Lema itd. Choć ostatecznie i tutaj nie jest, źle zależy jaki metraż kupujesz i po ile wychodzi cen za m2 bo przy niektórych formatach mieszkań cena może być ok przy niektórych jak się skalkuluje to wychodzi drożej niż mieszkanie z widokiem na wawel.

Co do tech rodzin to jest tak różowo na początku. Później ludzie się starzeją i biednieją, mają problemy z dzieciakami, dzieciaki dorastają. Moim zdaniem 35 letni pracownicy korpo gwarantują pewniejsze finsnowanie np. funduszu remontowego niż, rodziny z dziećmi. Zwłaszcza w obecnych czasach gdy te mieszkania są tylko tymczasowe bo są to 45-65m2, w których ludzie pomieszkają z 10 lat potem uciekną do większego. Te odsprzedadzą taniej lub wynajmą. Choć ja was pocieszę Bronowice to naprawdę dobre miejsce z perspektywami. Jak powstanie kiedyś trasa Zwierzyniecka to będzie spoko dojazd na Ruczaj. Przy trasie zwierzynieckiej są szanse na biurowce w stylu tych przy Armii Krajowej, do tego biurowce przy samym Mieszkaj w Mieście powstaną więc to będzie dość atrakcyjne miejsce gdzie ludzie będą chcieli też wnajmować. więc nie tak, że z braku laku będzie trzeba wynająć Ukraińcom czy innym imigrantom którzy przyjada do Krakowa pracować na zmywaku i faktycznie nie będą dbali o mieszkanie.

słoik_ze_wsi

Postautor: słoik_ze_wsi » 26 mar 2018, 8:24

Byłem z ciekawości w sobotę na osiedlu i sytuacja wygląda tak:

1. Etap 2.1 będzie miał opóźnienie - nierealny jest termin czerwcowy na odbiory, sama budowa będzie ukończona najwcześniej w lipcu.
2. Etap 2.2 ma już kończone ostatnie piętro
3. Rozpoczęły się prace nad etapem 3

Obrazek
Obrazek

dziuba

Postautor: dziuba » 27 mar 2018, 13:43

Ale odbiory nie mają być w czerwcu. W czerwcu ma być zakończenie budowy, potem pozwolenie na użytkowanie i dopiero odbiory.

słoik_ze_wsi

Postautor: słoik_ze_wsi » 27 mar 2018, 14:30

dziuba pisze:Ale odbiory nie mają być w czerwcu. W czerwcu ma być zakończenie budowy, potem pozwolenie na użytkowanie i dopiero odbiory.

Pierwotnie zakończenie budowy miało być w okolicach maja, czerwiec odbiory techniczne, potem odbiory kluczy. Ewidentnie widać opóźnienie, będzie dobrze, jak ukończenie budowy zamknie się w lipcu, co przełoży się na odbiory kluczy najwcześniej na przełomie sierpnia i września.

MrRobot

Postautor: MrRobot » 28 mar 2018, 10:02

słoik_ze_wsi pisze:3. Rozpoczęły się prace nad etapem 3

Dla precyzji: nad pierwszą ćwiartką 3 etapu - te dwa albo trzy budynki najbliżej ulicy Naukowców.

Nika2

Postautor: Nika2 » 28 mar 2018, 15:09

co do odbioru kluczy 2.1 to sprzedawcy nie dawali złudzeń już prawie dwa miesiące temu- nabywcy ostatnich mieszkań muszą się nastawić na wrzesień, bo będą na końcu kolejki do odbioru. W każdym razie nastawiam sie, że nie będzie przesunięcia na październik bo w razie problemów mogą chyba przesunąć ekipy z 2.2. A tak przy okazji, czy ktoś się orientuje czy trzeci etap realizuje też Mostostal Warszawa? Liczyłam na to, ze to będzie długoterminowa współpraca i Mostostal w związku z tym przyłoży się bardzo do etapu 2 jako swojej wizytówki i gwarancji kolejnych kontraktów z HI

Sesek

Postautor: Sesek » 29 mar 2018, 13:41

Nika2 pisze:W każdym razie nastawiam sie, że nie będzie przesunięcia na październik bo w razie problemów mogą chyba przesunąć ekipy z 2.2.

W etapie 2.2 robią "żelbety" a na 2.1 lecą z wykończeniówką więc nie bardzo jest kogo przenosić, zresztą problem jest głównie z wykonaniem elewacji.

słoik_ze_wsi

Postautor: słoik_ze_wsi » 17 kwie 2018, 7:40

Potwierdzono budowę parku miejskiego przy osiedlu MwM, tutaj na mapce widać rozmiary:

Obrazek

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”