No właśnie do momentu do którego nie zostanie prawomocnie rozstrzygnięta sprawa w sądzie co do tego pozwolenia na budowę, to Activ nie może złożyć wniosku o kolejne pozwolenie na budowę. Pozwolenie na budowę to nie decyzja WZ, gdzie dla danego terenu może ich być kilka.
Nawet jeżeli Activ wycofa swoją skargę kasacyjną to pozostają skargi wspólnot i mieszkańców, które jeżeli też nie zostaną wycofane przez składających to będą rozpoznane przez NSA. Z tego cow iem na sam termin rozprawy w NSA czeka się około roku. A co jeśli NSA zwróci sprawę do WSA - czyli uchyli wyrok WSA z 3 X 2017 r. i przekaże do ponownego rozpoznania? To może się ciągnąć latami. Chyba że wszyscy nagle wycofają skargi kasacyjne - wtedy NSA umorzy postępowanie, a Activ będzie mogło złożyć nowy wniosek o pozwolenie na budowę. Ile to może potrwać....
Osiedle Stańczyka Kraków - Activ Investment Bronowice: opinie i forum
-
Re: Osiedle Stańczyka Kraków - Activ Investment Bronowice: opinie i forum
Nowy pisze:kdorota953 pisze:Procedury będą trwać, a ceny w okolicach będą raczej bliżej Osiedla Oaza Bronowice (koło 8 000 zł/m2) niż oferty Activ.mhs pisze:Masz na myśli to, że activ nie dotrzyma umów i w momencie gdy przyjdzie do podpisania umów to zaproponują nową, wyższą cenę?
Jak dla mnie chodziło chyba o to, że w tej okolicy taniej niż sprzedaje Activ, to już raczej nie będzie, zgadza się? Akurat tu też mam takie wrażenie, że oferta dewelopera Activ była całkiem korzystna. Kiepsko tylko z tym zamieszaniem wokół inwestycji przy Stańczyka.
Taniej nie będzie na pewno i głównie o to chodziło, pytanie jak z tymi umowami rezerwacyjnymi - Activ podpisuje aneksy, przedłuża je formalnie? Prawdą jest, że taka rezerwacja do niczego nie zobowiązuje, dopiero umowa deweloperska jest wiążąca i wcale nie muszą pozostać przy tych cenach. A zważywszy na tempo wzrostu cen materiałów i kosztów pracowników na budowie, byłoby to co najmniej dziwne.

Dlaczego wspólnoty wniosły o kasacje? Przeciez wygrali sprawę i wyrok był na ich korzyść? Czy ktoś może wyjasnic?
jazzy444 pisze:Dlaczego wspólnoty wniosły o kasacje? Przeciez wygrali sprawę i wyrok był na ich korzyść? Czy ktoś może wyjasnic?
Całe odwołanie grupy mieszkańców wspolnoty zostało odrzucone, że niby nie mogą jako grupa mieszkańców reprezentować wspólnoty. Jedynie administracja wspólnoty wg sądu ma do tego prawo i jej zarzuty zostały uwzględnione. Wszystkie zarzuty mieszkańców wspólnoty nie zostały rozpatrzone i dlatego się odwołali.
W/g mnie to celowa gra po to aby przedluzac procedury administracyjne. Cenami za metraz nie ma sie co przejmowac za 5 lat sytuacja moze sie zmienic.
-
Jakby ktoś chciał się zapoznać z uzasadnieniem wyroku to link poniżej - na wstępie zastrzegam że nie jestem 100 % pewien czy jest dobry numer sprawy. Jakbym się mylił - poprawcie mnie
. Ja z wyroku wywnioskowałem że Activ samemu sobie zrobił kuku, bo wszelkie inne zarzuty dotyczące linii światła, wysokości, miejsc parkingowych sąd oddalił. Nie wiem kto im robił ten projekt ale pomylić się w metrażu to jakaś porażka. Mogli zrobić porządny projekt na etap 1,2 a nie od razu składać wniosek o zezwolenie na budowę etapów 1,2,3 i 4. Moim zdaniem szkoda że taka fajna inwestycja została wstrzymana na długi okres czasu.
orzeczenia-nsa.pl/wyrok/ii-sa-kr-144-17/pozwolenie_na_budowe_uzytkowanie_obiektu_lub_jego_czesci_wykonywanie_robot_budowlanych_innych_niz/17f2662.html

orzeczenia-nsa.pl/wyrok/ii-sa-kr-144-17/pozwolenie_na_budowe_uzytkowanie_obiektu_lub_jego_czesci_wykonywanie_robot_budowlanych_innych_niz/17f2662.html
Czy ktoś zrezyg nowal z rezerwacji i active zwrocil pieniądze. Ja już czekam kolejny tydzień na zwrot pieniędzy i nic. Czy to firma KRZAK?
jazzy444 pisze:Czy ktoś zrezyg nowal z rezerwacji i active zwrocil pieniądze. Ja już czekam kolejny tydzień na zwrot pieniędzy i nic. Czy to firma KRZAK?
Ja zamierzam właśnie zrezygnować. Ile już czekasz na zwrot pieniędzy?
Active informuje że potrzebuje 2 tyg na realizację przelewu. W praktyce trwa to dłużej. Musiałam kilkakrotnie wydzwoniac i upominac sie o pieniądze.
jazzy444 pisze:Active informuje że potrzebuje 2 tyg na realizację przelewu. W praktyce trwa to dłużej. Musiałam kilkakrotnie wydzwoniac i upominac sie o pieniądze.
Czyli jednak zwrócili?
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”