Nowe Osiedle Fi Kraków (ul. Rzemieślnicza) / Megapolis (Forum 50) - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
angelo

Re: Nowe Osiedle Fi Kraków (ul. Rzemieślnicza) / Megapolis (Forum 50) - opinie na forum

Postautor: angelo » 02 cze 2026, 10:42

Iwona Bodziony pisze:Ja byłam z klientką niedawno w okolicy i zrobiłam sporo ujęć z drona aby lepiej zobaczyć otoczenie

MarcinG pisze:Z kronikarskiego obowiazku dodam jedynie, ze na zdjeciach powyzej sa przemieszane dwie inwestycje, ktore znajduja sie w tym samym rejonie, ale nawet ze soba nie sasiaduja: Osiedle Fi (ciemna okladzina elewacji) oraz Apartamenty Matecznego (jasniejsza okladzina elewacji).

Faktycznie masz rację, Pani pokazała tu zdjęcia dwóch różnych osiedli mieszkaniowych, nowego osiedla Fi oraz inwestycji Apartamenty Park Matecznego.

Tak się zastanawiam, które jest bardziej gęste i nie mogę się zdecydować, bo obydwa chyba są budowane z podobną intensywnością. Za to Apartamenty Park Matecznego mają te tarasy na dachu, choć z tej perspektywy one nie wyglądają jakoś bardzo okazale.

humbak

Re: Nowe Osiedle Fi Kraków (ul. Rzemieślnicza) / Megapolis (Forum 50) - opinie na forum

Postautor: humbak » 03 cze 2026, 1:31

Majkatakajakja pisze:Chcieliśmy tam kupić mieszkanie jeszcze zanim zaczęła się sprzedaż. Jak udostępnili plany czar prysł. Układy fatalne!
Nie znaleźliśmy ani jednego 4-pokojowego z dobrym układem i wejściem nie na komunikację.

tam czyli gdzie? bo faktycznie zdjecia pomieszane

"wejściem nie na komunikację" ? jaką komunikację? windę?

Awatar użytkownika
Iwona Bodziony

Postautor: Iwona Bodziony » 03 cze 2026, 14:45

MarcinG pisze:Z kronikarskiego obowiazku dodam jedynie, ze na zdjeciach powyzej sa przemieszane dwie inwestycje, ktore znajduja sie w tym samym rejonie, ale nawet ze soba nie sasiaduja: Osiedle Fi (ciemna okladzina elewacji) oraz Apartamenty Matecznego (jasniejsza okladzina elewacji).

Dziękuję za zwrócenie uwagi - faktycznie przez pomyłkę wrzuciłam w jednym wątku zdjęcia z dwóch różnych inwestycji.

Już to uporządkowałam i zdjęcia z Apartamentów Matecznego przeniosłam do odpowiedniego wątku.
Iwona Bodziony - doradca rynku pierwotnego w Krakowie. Pomagam kupującym wybrać nowe mieszkanie: dla siebie, rodziny lub jako inwestycję. Analizuję lokalizację, układ, standard budynku, cenę, dostępność i potencjał inwestycyjny.

IwonaBodziony.pl

Moniq007

Postautor: Moniq007 » 15 wrz 2026, 20:06

Zastanawiam się nad kupnem mieszkania tam, jednak trochę obawiam się tych miejsc na platformach. Czy ktoś ma rozeznanie czy te rampy firmy Wohr są dobrym rozwiązaniem. Pomijam wygodę/niewygodę parkowania. Interesują bardziej mnie koszty, awaryjność, podatność na korozję itp. Czy może się to liczyć z jakimiś wysokimi kosztami? Jest to dla mnie totalnie obce rozwiązanie więc będę wdzięczna za jakieś podpowiedzi.

kduesh

Postautor: kduesh » 16 wrz 2026, 9:50

Moniq007 pisze:Zastanawiam się nad kupnem mieszkania tam, jednak trochę obawiam się tych miejsc na platformach. Czy ktoś ma rozeznanie czy te rampy firmy Wohr są dobrym rozwiązaniem. Pomijam wygodę/niewygodę parkowania. Interesują bardziej mnie koszty, awaryjność, podatność na korozję itp. Czy może się to liczyć z jakimiś wysokimi kosztami? Jest to dla mnie totalnie obce rozwiązanie więc będę wdzięczna za jakieś podpowiedzi.

Ostatnio odpuściłam w tej okolicy mieszkanie ze względu na platformy, często są awaryjne (bazując na opiniach znajomych i ich znajomych), rękojmia na nie to pewnie przeważnie od 2 do 5 lat max, więc może być tak, ale to sprawdź jakbyś się decydowała, czy jak się zepsuje poważne dana platforma to wspólnota umywa ręce i płacicie tylko wy właściciele danej platformy za poważniejszą awarię, bo w sumie jakbym była w takiej sytuacji i miała wybór nie dokładania się do platformy z 2 końca parkingu za np. to bym tak zrobiła, ale nie wiem jak wspólnota to ustali, tego ci pewnie deweloper nie powie. Czynsz jest droższy niż za zwykłe miejsce, bo platforma musi przechodzić co jakiś czas przegląd, więc może być też tak, ale to musisz uwzględnić okres np za 10 lat czy ci nie wyłączą jej z użytku na jakiś czas, bo nie przejdzie przeglądu. Koszty utrzymania pewnie też wzrosną z czasem jak będą się zacinać sąsiednie platformy, a takie awarie są pokrywane z funduszu, chyba, że ustalicie inaczej. Mi się nie podoba wizja sytuacji, że chce jechać na urlop albo nagle muszę zawieść kogoś do szpitala a ta platforma nie zjeżdża albo się zablokowała, bo awaria albo sąsiad źle zaparkował i też mogę mu przypadkiem uszkodzić samochód, trochę śmieszne, że się płaci tyle i tak na końcu będziesz zmuszona do jazdy uberem zestresowana :c powinni tego zakazać, bo to tylko świadczy o tym, że zamiast zrobić 2 poziomy parkingu to przycebulili kosztem platform i na końcu umyją ręce. Tutaj z tego co wiem to są różne wersje platform w zależności od wysokości, więc nawet jak się zdecydujesz na najtańszą to będziesz ograniczona tylko do niej (np jazda tylko do końca mieszkania w tej lokalizacji fordem fiesta), lepiej już stawać na ulicy chyba. Jak ci pasuje to bierz, ale jak masz jakieś wątpliwości co do miejsca i planujesz tam przynajmniej spędzić 10 lat to trzeba to przemyśleć, żeby później sobie nie dobierać, że się źle zrobiło i można było gdzieś indziej i mieć spokój.

Nowy

Postautor: Nowy » 16 wrz 2026, 10:07

To było powiedziane trochę o tym - opinie o platformach postojowych w garażu i generalnie moim zdaniem wychodzi na to, że to rozwiązanie wygodne dla dewelopera, bo może zrobić 2x więcej miejsc postojowych w jednej hali, co jest o wiele tańsze niż robienie np. drugiego poziomu hali garażowej. A dla użytkowników, to już jest, jak powyżej i w podanym wątki na forum. Zdecydowanie warto się nad tym zastanowić. A te przeglądy platform, to chyba przez Urząd Dozoru Technicznego muszą być robione, tak jak w przypadku wind.

Nowy

Postautor: Nowy » 16 wrz 2026, 10:10

W ogóle, to były plany, żeby wprowadzić zakaz budowy miejsc postojowych na platformach i moim zdaniem to byłoby najlepsze.

A wrzuci ktoś zdjęcia jakieś, jak Nowe Osiedle Fi wygląda aktualnie? Skończyli już ten budynek?

anderson

Postautor: anderson » 16 wrz 2026, 12:25

co do platform to uwazam ze maja one sens tylko jak np jest podwojne miejsce, kupuje sie oba (góra/dół) i np na dole auto zawsze jest do dyspozycji (nawet jesli platforma nie dziala) a to miejsce wyzej jest albo dla gosci, albo na drugie auto

w innym wypadku niestety ja sam tego bym nie bral, zreszta między innymi z tego powodu finalnie nie zdecydowałem się na zakup tej inwestycji, choć wyszło fajnie, mają bardzo fajne wspolne miejsce (duze mieszkanie przerobione na miejsce spotkan), jak pozniej znajde czas to moze wrzuce kilka fotek

Majkatakajakja

Postautor: Majkatakajakja » 16 wrz 2026, 22:22

humbak pisze:
Majkatakajakja pisze:Chcieliśmy tam kupić mieszkanie jeszcze zanim zaczęła się sprzedaż. Jak udostępnili plany czar prysł. Układy fatalne!
Nie znaleźliśmy ani jednego 4-pokojowego z dobrym układem i wejściem nie na komunikację.

tam czyli gdzie? bo faktycznie zdjecia pomieszane

"wejściem nie na komunikację" ? jaką komunikację? windę?

W Fi. O tym jest wątek.
Z wejściem nie na ciąg komunikacyjny czyli żeby był przedsionek. Tu mieszkania które nas interesowały miały wejście w środku mieszkania, bez żadnego wcięcia.
Czyli idziesz w nocy do WC i wchodzisz w buty albo w przyniesiony na nich piasek

partir07

Postautor: partir07 » 20 wrz 2026, 12:47

Wczoraj odbył się dzień sąsiada - dni otwarte. Było bardzo dużo atrakcji i ludzi. Ciekawe ile rezerwacji dojdzie po tym wydarzeniu

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”