Moniq007 pisze:Zastanawiam się nad kupnem mieszkania tam, jednak trochę obawiam się tych miejsc na platformach. Czy ktoś ma rozeznanie czy te rampy firmy Wohr są dobrym rozwiązaniem. Pomijam wygodę/niewygodę parkowania. Interesują bardziej mnie koszty, awaryjność, podatność na korozję itp. Czy może się to liczyć z jakimiś wysokimi kosztami? Jest to dla mnie totalnie obce rozwiązanie więc będę wdzięczna za jakieś podpowiedzi.
Ostatnio odpuściłam w tej okolicy mieszkanie ze względu na platformy, często są awaryjne (bazując na opiniach znajomych i ich znajomych), rękojmia na nie to pewnie przeważnie od 2 do 5 lat max, więc może być tak, ale to sprawdź jakbyś się decydowała, czy jak się zepsuje poważne dana platforma to wspólnota umywa ręce i płacicie tylko wy właściciele danej platformy za poważniejszą awarię, bo w sumie jakbym była w takiej sytuacji i miała wybór nie dokładania się do platformy z 2 końca parkingu za np. to bym tak zrobiła, ale nie wiem jak wspólnota to ustali, tego ci pewnie deweloper nie powie. Czynsz jest droższy niż za zwykłe miejsce, bo platforma musi przechodzić co jakiś czas przegląd, więc może być też tak, ale to musisz uwzględnić okres np za 10 lat czy ci nie wyłączą jej z użytku na jakiś czas, bo nie przejdzie przeglądu. Koszty utrzymania pewnie też wzrosną z czasem jak będą się zacinać sąsiednie platformy, a takie awarie są pokrywane z funduszu, chyba, że ustalicie inaczej. Mi się nie podoba wizja sytuacji, że chce jechać na urlop albo nagle muszę zawieść kogoś do szpitala a ta platforma nie zjeżdża albo się zablokowała, bo awaria albo sąsiad źle zaparkował i też mogę mu przypadkiem uszkodzić samochód, trochę śmieszne, że się płaci tyle i tak na końcu będziesz zmuszona do jazdy uberem zestresowana :c powinni tego zakazać, bo to tylko świadczy o tym, że zamiast zrobić 2 poziomy parkingu to przycebulili kosztem platform i na końcu umyją ręce. Tutaj z tego co wiem to są różne wersje platform w zależności od wysokości, więc nawet jak się zdecydujesz na najtańszą to będziesz ograniczona tylko do niej (np jazda tylko do końca mieszkania w tej lokalizacji fordem fiesta), lepiej już stawać na ulicy chyba. Jak ci pasuje to bierz, ale jak masz jakieś wątpliwości co do miejsca i planujesz tam przynajmniej spędzić 10 lat to trzeba to przemyśleć, żeby później sobie nie dobierać, że się źle zrobiło i można było gdzieś indziej i mieć spokój.