Apartamenty Park Matecznego Kraków od Dom Development - opinie na forum
Re: Apartamenty Park Matecznego Kraków od Dom Development - opinie na forum
dobrze widać to na samej budowie, że najpierw budują od drogi H oraz I (zapewne ze względów technicznych) i idą później do środka z F/G
Wrzuciłem trochę zdjęć w różnych tematach na forum Apartamenty Park Matecznego, więc jak ktoś chętny, to można oglądać.
Czy wy widzieliście w jakiej odległości znajdują się bloki od łącznika pomiędzy Rydlówką, a Konopnicką?
Przecież to wygląda jak McDrive.
Przecież to wygląda jak McDrive.
- Iwona Bodziony
W ostatnim czasie byłam w okolicy i zrobiłam kilka ujęć osiedla z drona.

Iwona Bodziony - doradca rynku pierwotnego w Krakowie. Pomagam kupującym wybrać nowe mieszkanie: dla siebie, rodziny lub jako inwestycję. Analizuję lokalizację, układ, standard budynku, cenę, dostępność i potencjał inwestycyjny.
IwonaBodziony.pl
IwonaBodziony.pl
Gęsto. Masakra tyle kasy za taki "produkt".
Czy ktoś już mieszka na osiedlu? Jak wrażenia?
-
DobrzeJuzBylo
W tym budżecie robi to na żywo przygnębiające wrażenie. Ok, Rondo Matecznego to nie jest wypizdów, ale z inwestycji Dom Development to mniejsza smuta bije już na Osiedlu Górka Narodowa. A lekko trzeba doliczyć piątkę z metra na Matecznym. Rozumiem wyciskanie PUM na takiej Górce Narodowej, 29 Listopada czy Wielickiej. Natomiast udając wyższy standard to mogliby trochę przyhamować. Dla kogo to jest w zasadzie inwestycja? Wynajem krótkoterminowy tam nie siądzie dobrze.
DobrzeJuzBylo pisze:W tym budżecie robi to na żywo przygnębiające wrażenie. Ok, Rondo Matecznego to nie jest wypizdów, ale z inwestycji Dom Development to mniejsza smuta bije już na Osiedlu Górka Narodowa
eee ale zaraz - przygnebiajace bo drogie/tanie? czy bo wyglada przygnebiajaco? jaka smuta? kolory? autor ma cos konkretnego na mysli czy to takie narzekanie dla narzekania bo drogo czy cos innego?
DobrzeJuzBylo pisze:A lekko trzeba doliczyć piątkę z metra na Matecznym.
jak patrze na ceny transakcyjne na gorce to widze takie mieszkania ok 70 w przedziale 14-16, 37m widze i po 18.5k wiec ja nie wiem czy ta roznica jest wyceniana na 5k, tzn pewnie biorac skrajne ceny to sie znajdzie i wieksza, ale srednio to gorke po oddaniu tramwaju poszla do gory, natomiast na dzis dla mnie lokalizacyjnie, uslugowo i komunikacyjnie to bardzo duza roznica, no i niektorzy moze wlasnie z tego wzgledu doplacaja? no ale to juz zalezy co jest dla kogo składową ceny mieszkania - czy same metry czy tez okolica, oszczednosc czasu w dlugim terminie itd itp
DobrzeJuzBylo pisze:Rozumiem wyciskanie PUM na takiej Górce Narodowej, 29 Listopada czy Wielickiej. Natomiast udając wyższy standard to mogliby trochę przyhamować. Dla kogo to jest w zasadzie inwestycja? Wynajem krótkoterminowy tam nie siądzie dobrze.
co to jest PUM? jak to sie ma do standardu? mozna po ludzku?
jesli twierdzisz ze wynajem krotkoterminowy tam nie siadzie to akurat bardzo dobrze! lepiej dla mieszkancow i wspolnoty! ale tak z ciekawosci - na jakiej podstawie tak twierdzisz?
jest tam wciaz za duzo malych mieszkan, ale z tego co ja slysze to bardzo duzo osob kupuje tam dla siebie a nie pod najem krotko czy dlugoterminowy (i dobrze jesli faktycznie tak bedzie)
Kolega nie może uwierzyć, że wciąż są ludzie, którzy kupują mieszkania dla siebie, po to, żeby w nich mieszkać. A osiedle, jak wiele innych, fajnie, że nie ma samochodów pomiędzy blokami.
-
DobrzeJuzBylo
anderson pisze:DobrzeJuzBylo pisze:W tym budżecie robi to na żywo przygnębiające wrażenie. Ok, Rondo Matecznego to nie jest wypizdów, ale z inwestycji Dom Development to mniejsza smuta bije już na Osiedlu Górka Narodowa
eee ale zaraz - przygnebiajace bo drogie/tanie? czy bo wyglada przygnebiajaco? jaka smuta? kolory? autor ma cos konkretnego na mysli czy to takie narzekanie dla narzekania bo drogo czy cos innego?
Jak na segment bliżej premium to jest tam zwyczajnie ciasno. Taka zabudowa w kształcie litery C też sprawia, że w części lokali jest ciemno + bardzo niosą się dźwięki z dziedzińca. W tym kontekście cena jest po prostu dosyć wysoka i możnaby oczekiwać czegoś lepszego. Pół biedy, że ceny transakcyjne obecnie znacznie się różnią od ofertowych.
anderson pisze:DobrzeJuzBylo pisze:A lekko trzeba doliczyć piątkę z metra na Matecznym.
jak patrze na ceny transakcyjne na gorce to widze takie mieszkania ok 70 w przedziale 14-16, 37m widze i po 18.5k wiec ja nie wiem czy ta roznica jest wyceniana na 5k, tzn pewnie biorac skrajne ceny to sie znajdzie i wieksza, ale srednio to gorke po oddaniu tramwaju poszla do gory, natomiast na dzis dla mnie lokalizacyjnie, uslugowo i komunikacyjnie to bardzo duza roznica, no i niektorzy moze wlasnie z tego wzgledu doplacaja? no ale to juz zalezy co jest dla kogo składową ceny mieszkania - czy same metry czy tez okolica, oszczednosc czasu w dlugim terminie itd itp
Górka Narodowa zdrożała faktycznie i nie twierdzę nigdzie, że to lepsze miejsce niż Rondo Matecznego. W jednym przypadku to totalny wypizdów bez usług, w drugim całkiem niezła lokalizacja, ale zajebana budynkami bez umiaru. Ciekaw jestem, ile będzie trwał wyjazd z okolicy. Nie każdy będzie chętny na korzystanie z tramwajów. Mieszkania 72-73 metrowe, 4-pokojowe z ostatniego etapu na GN kosztowały między 12300-13500 zł za m2, a nie 14-16k zł. Różnica 5000 zł lekką reką, czy warto dopłacić - każdy zdecyduje sam.
anderson pisze:DobrzeJuzBylo pisze:Rozumiem wyciskanie PUM na takiej Górce Narodowej, 29 Listopada czy Wielickiej. Natomiast udając wyższy standard to mogliby trochę przyhamować. Dla kogo to jest w zasadzie inwestycja? Wynajem krótkoterminowy tam nie siądzie dobrze.
co to jest PUM? jak to sie ma do standardu? mozna po ludzku?
jesli twierdzisz ze wynajem krotkoterminowy tam nie siadzie to akurat bardzo dobrze! lepiej dla mieszkancow i wspolnoty! ale tak z ciekawosci - na jakiej podstawie tak twierdzisz?
jest tam wciaz za duzo malych mieszkan, ale z tego co ja slysze to bardzo duzo osob kupuje tam dla siebie a nie pod najem krotko czy dlugoterminowy (i dobrze jesli faktycznie tak bedzie)
Powierzchnia Użytkowa Mieszkalna - odesłałbym do Google, ale wiem, że pisze do mnie osoba z branży, więc sobie daruję. Kierowanie się tym parametrem przez deweloperów ponad wszystko sprawia, że ludzie mieszkają potem okno w okno w często nieustawnych lokalach.
To prawda, lepiej dla mieszkańców żeby taki najem nie siadł. A uważam, że będzie z tym kłopot, bo krakowski rynek jest wysycony, coraz częściej pojawiają się głosy o konieczności regulacji najmu krótkoterminowego (teraz ustawę wykastrowano, ale zaraz do koryta wróci druga strona i może mieć inne spojrzenie na ten aspekt widząc potencjał wyborczy - a więcej osób cierpi przez "inwestorów" niż do nich należy);
Czy tak wiele osób kupuje małe mieszkania dla siebie to czas pokaże. W moim ostatnim mieszkaniu od DD minęły 4 lata od oddania budynku niż ostatni kiszeniak został wykończony.
angelo pisze:Kolega nie może uwierzyć, że wciąż są ludzie, którzy kupują mieszkania dla siebie, po to, żeby w nich mieszkać. A osiedle, jak wiele innych, fajnie, że nie ma samochodów pomiędzy blokami.
Po owocach ich poznacie. Sprawdzę za 2-3 lata, ile tam rodzin z dziećmi mieszka, a ilu betonowych wizjonerów kupiło inwestycyjnie. Patrząc po sprzedaży to rynek się schładza nadal, a wyprowadzka korporacji z Krakowa raczej klientów na wynajem dlugoterminowy nie przyniesie.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”