Osiedle przy ul. Piaszczystej Kraków / Urbaneria - zdjęcia i opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
gniotek

Osiedle przy ul. Piaszczystej Kraków / Urbaneria - zdjęcia i opinie na forum

Postautor: gniotek » 17 gru 2025, 23:45

Z wycieczek po Prądniku Białym, moją uwagę zwróciło małe osiedle przy ul. Piaszczystej, stoją tam takie domki (nie wiem czy w nich są mieszkania, czy to szeregówki), ale wyglądają tak:

Obrazek

Mnie to jednak odrobinę urzekło, jest kolorowo, jest różnorodnie, są ogródki - taka cała uliczka.

gniotek

Re: Osiedle przy ul. Piaszczystej Kraków / Urbaneria - zdjęcia i opinie na forum

Postautor: gniotek » 17 gru 2025, 23:48

W ogóle, to pomiędzy tymi domkami, to przechodzi chyba tylko chodnik i nie ma tam ruchu samochodowego.

Obrazek

Jest to chyba jedno z ładniejszych osiedli, jakie widziałem w Krakowie. Co sądzicie?

niesasanka

Re: Osiedle przy ul. Piaszczystej Kraków / Urbaneria - zdjęcia i opinie na forum

Postautor: niesasanka » 18 gru 2025, 9:31

Ojej, rzeczywiście urocze, takie skandynawskie. Super! Chociaż te odległości między domkami to typowo krakowskie ; )

humbak

Postautor: humbak » 18 gru 2025, 9:45

Jest to chyba jedno z ładniejszych osiedli, jakie widziałem w Krakowie. Co sądzicie?

ee nie?
na pewno oryginalna inwestycja, ktorej przyswiecal cel 'skoro jest wąsko to zmaksymalizujmy zabudowę w górę'
ale ani mnie kolory nie przekonuja, ani brak wiekszych tarasow, ani forma ciasnej szeregowki, ani to ze jest duzo ale maciupkich okien gdzie sie prosi o cos wiekszego, ani ksztalt tych dachów, jedynym plusem jest to jesli kazdy z domków/pionow to osobna wlasnosc bo jesli to jest jeszcze wspoldzielone na pół w pionie to słabo

W ogóle, to pomiędzy tymi domkami, to przechodzi chyba tylko chodnik i nie ma tam ruchu samochodowego.

to jest szukanie pozytywów w fakcie, ze tam jest mega ciasno blisko wszedzie - brak ruchu faktycznie jest takim pozytywem, ale ja juz bym chyba wolal ze jesli to juz nie sa bloki to jednak odleglosci sa wieksze, wieksza przestrzen, mniej zagladania i sluchania sasiadow ale z miejscem parkingowym przed domem, a najlepiej z garazem przy domu

oczywiscie kazdemu sie moze podobac cos innego i spoko, ale ja w zaden sposob nie nazwalbym tego 'jednym z ladniejszym z osiedli w krakowie'

nanu

Postautor: nanu » 18 gru 2025, 13:11

Jak się komuś podoba to ta sama firma/firmy (projekt i budowa) robią Proste Kąty https://proste-katy.pl/

A co do ruchu samochodowego jest przejazd do wiat. Patrząc z tego kierunku skąd było zdjęcie to po lewej się wjeżdża.

Gdyby ktoś pytał kiedy to było zrobione - 2019 był początek inwestycji i na wiosnę 2021 były odbiory. Ostatnie mieszkanie poszło w 2023.

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 18 gru 2025, 18:44

humbak pisze:oczywiscie kazdemu sie moze podobac cos innego i spoko, ale ja w zaden sposob nie nazwalbym tego 'jednym z ladniejszym z osiedli w krakowie'

To jakie jest ładne osiedle w Krakowie? Daj jakiś przykład.
Bo tobie się chyba ładne z idealnym ale dla Ciebie pomyliło.

humbak

Postautor: humbak » 19 gru 2025, 12:29

Nie wiem co sie komu pomylilo, ale mi akurat nie - to osiedle nie jest dla mnie ani ładne (nie moja kolorystyka/styl), ani 'idealne' patrząc na estetyke/funkcjonalność/lokalizacje czy co tam by jeszcze do tej 'idealności' wrzucić. Tak się składa że widziałem je podczas własnych poszukiwań, przykuło mój wzrok oryginalnością/ciekawościa (i nie wyglądało tak ciasno na folderach jak to widać na zdjęciach, co pewnie nikogo nie zaskakuje), ale ani przez moment nie było na realnej liście inwestycji do rozważenia. Ma swój urok - rozumiem jeśli się komuś spodoba, ale to nie jestem ja.

Ogólnie sporo inwestycji choćby na piaszczystej widziałem tylko na zdjęciach, i były tam takie które mi się podobały, ale musiałbym zobaczyć na żywo by powiedzieć konkretnie bo że mi się podobają zdjęcia marketingowe nie oznacza z automatu że realia to potwierdzą. Na pewno w tym rejonie krakowa podoba mi się pierwszy etap Stawowa Residence (ten ostatni mniej)

Ktoś zapytał o opinię, wyraziłem swoją i tyle - nie ma tu co roztrząsać bo sumarycznie pojedyńcze głosy nie mają znaczenia ..aczkolwiek pewnie ciekawy byłby taki ranking osiedli po opiniach w różnych kategoriach. Nie ma gdzieś takiego serwisu oferującego takie fikuśne rankingi?;) może przydało by się taki zbudować ?;)

gniotek

Postautor: gniotek » 25 gru 2025, 16:54

Nie wrzucałem tu tego z opisem, że to osiedle idealne. Raczej chodziło mi o to, że całkiem ciekawie się ono prezentuje na tle tego, co się buduje w Krakowie aktualnie. Nie wiem jak w środku, ale moim zdaniem źle to nie wygląda. Zgadzam się z wieloma wadami tego osiedla, które zostały tu wskazane. Okolica też mogłaby być inna. No ale wybór w Krakowie jest jaki jest i nie ma co za bardzo wybrzydzać.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”