Zakole Wisly Kraków / deweloper Atal (ul. Na Zakolu Wisły) - opinie na forum
Re: Zakole Wisly Kraków / deweloper Atal (ul. Na Zakolu Wisły) - opinie na forum
W 2024 r. Atal nie wyemitował w ogóle obligacji, natomiast w tym roku już na 330 mln zł, ot taki drobny nic nie znaczący szczegół.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF
Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022
https://cutt.ly/pEi3HOF
Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022
Re: Zakole Wisly Kraków / developer Atal (ul. Na Zkolu Wisły) - opinions on the forum
Jakieś opinie na temat tej lokalizacji i nieruchomości? Słyszałem, że deweloper uzyskał zgodę na zmiany na głównej drodze, wspominał też o możliwości zainstalowania sygnalizacji świetlnej.
-
Anfoderungen
Re: Zakole Wisly Kraków / deweloper Atal (ul. Na Zakolu Wisły) - opinie na forum
Ściema dewelopera. Jak kupowałem mieszkanie 10 lat temu na tej ulicy to też mówili że miasto zbuduje lewoskręt. Był jakiś pomysł na przebudowanie skrzyżowania z koszykarską koło ROD zakole wisły ale nic sie nie dzieje i niewiadomo czy coś ruszy. W skrócie: nie oczekujcie że cokolwiek się zmieni w organizacji ruchu z ulicy Na zakolu Wisły. Deweloperuch powie wszystko abyście tylko kupili od niego te klity.
A nie można po prostu zapytać dewelopera o szczegóły, konkretnie o dokumenty, ewentualnie po tym zapytać urzędników w ZDMK czy faktycznie taka inwestycja będzie realizowana, a jeśli tak, to kiedy? A Atal miałby tu być inwestorem i odpowiadać za przebudowę drogi?
- Iwona Bodziony
Byłam dziś na miejscu i zrobiłam zdjęcia z drona - zarówno istniejącej zabudowy, terenów wokół Wisły, jak i powstającej nowej inwestycji. I po tej wizycie mam dość podobne odczucia jak część osób tutaj: to miejsce ma duży potencjał, ale industrialne pozostałości zakłócają sielski nastrój.
Z góry bardzo dobrze widać największe atuty tej okolicy: dużo zieleni, bliskość wody, przestrzeń, szeroki horyzont i poczucie pewnego odsunięcia od gęstego miasta. W Krakowie to nie jest częste połączenie - być relatywnie blisko centrum, a jednocześnie mieć wokół tyle powietrza i zieleni i Bulwary Wiślane pod nosem.
Ale widać też drugą stronę. Otoczenie jest jeszcze mocno... przejściowe. To jest moim zdaniem klucz do oceny Zakola Wisły - kupuje się tu bardziej potencjał miejsca niż gotowy, dopracowany fragment miasta.
Dla jednych to będzie wada, bo ktoś szukający szkoły, placu zabaw, restauracji, sklepów i pełnej infrastruktury „pod domem” może być rozczarowany. Dla innych to może być właśnie zaleta, bo takich spokojniejszych, zielonych lokalizacji blisko Wisły i miasta jest w Krakowie niewiele. Jeśli wybierze się jednostkę z dobrym widokiem to można być niemal pewnym, że się go nie straci gdyż nic się już nie wciśnie między budynek Atala a port czy ogródki działkowe. Nie wiem niestety jakie są plany co do pozostałych działek. Mam nadzieję że teraz na zabudowę kolejnych parceli nie przyjdzie nam czekać kolejne 9 lat
Zgadzam się też, że Portowa i okolice ma jeszcze większy potencjał rozwoju, bo tam skala terenów do przekształcenia i bliskość już zmieniających się fragmentów Zabłocia dobrze rokuje na przyszłość. Nadal widać tam więcej funkcji przemysłowo-magazynowych niż bloków mieszkalnych ale jest tam ogromny potencjał na rozbudowę Podgórza w atrakcyjnym, postindustrialnym klimacie.
Podsumowując: Zakole Wisły to nie jest lokalizacja dla każdego. Na dziś widzę tu bardzo ciekawe położenie, dużo zieleni, bliskość rzeki i potencjał wzrostu wartości w czasie, ale też niedojrzałe otoczenie i braki w codziennej infrastrukturze.

Z góry bardzo dobrze widać największe atuty tej okolicy: dużo zieleni, bliskość wody, przestrzeń, szeroki horyzont i poczucie pewnego odsunięcia od gęstego miasta. W Krakowie to nie jest częste połączenie - być relatywnie blisko centrum, a jednocześnie mieć wokół tyle powietrza i zieleni i Bulwary Wiślane pod nosem.
Ale widać też drugą stronę. Otoczenie jest jeszcze mocno... przejściowe. To jest moim zdaniem klucz do oceny Zakola Wisły - kupuje się tu bardziej potencjał miejsca niż gotowy, dopracowany fragment miasta.
Dla jednych to będzie wada, bo ktoś szukający szkoły, placu zabaw, restauracji, sklepów i pełnej infrastruktury „pod domem” może być rozczarowany. Dla innych to może być właśnie zaleta, bo takich spokojniejszych, zielonych lokalizacji blisko Wisły i miasta jest w Krakowie niewiele. Jeśli wybierze się jednostkę z dobrym widokiem to można być niemal pewnym, że się go nie straci gdyż nic się już nie wciśnie między budynek Atala a port czy ogródki działkowe. Nie wiem niestety jakie są plany co do pozostałych działek. Mam nadzieję że teraz na zabudowę kolejnych parceli nie przyjdzie nam czekać kolejne 9 lat
Zgadzam się też, że Portowa i okolice ma jeszcze większy potencjał rozwoju, bo tam skala terenów do przekształcenia i bliskość już zmieniających się fragmentów Zabłocia dobrze rokuje na przyszłość. Nadal widać tam więcej funkcji przemysłowo-magazynowych niż bloków mieszkalnych ale jest tam ogromny potencjał na rozbudowę Podgórza w atrakcyjnym, postindustrialnym klimacie.
Podsumowując: Zakole Wisły to nie jest lokalizacja dla każdego. Na dziś widzę tu bardzo ciekawe położenie, dużo zieleni, bliskość rzeki i potencjał wzrostu wartości w czasie, ale też niedojrzałe otoczenie i braki w codziennej infrastrukturze.

Ostatnio zmieniony 10 maja 2026, 23:36 przez Iwona Bodziony, łącznie zmieniany 3 razy.
Iwona Bodziony - doradca rynku pierwotnego w Krakowie. Pomagam kupującym wybrać nowe mieszkanie: dla siebie, rodziny lub jako inwestycję. Analizuję lokalizację, układ, standard budynku, cenę, dostępność i potencjał inwestycyjny.
IwonaBodziony.pl
IwonaBodziony.pl
- Iwona Bodziony
I jeszcze ujęcia z budowy nowego etapu.

Iwona Bodziony - doradca rynku pierwotnego w Krakowie. Pomagam kupującym wybrać nowe mieszkanie: dla siebie, rodziny lub jako inwestycję. Analizuję lokalizację, układ, standard budynku, cenę, dostępność i potencjał inwestycyjny.
IwonaBodziony.pl
IwonaBodziony.pl
To kilka moim zdjęć z inwestycji realizowanej przy Porcie Płaszów przez dewelopera Atal.

Budowa osiedla jest już mocno zaawansowana, a zdjęcia robiłem jakiś czas temu.

Jak odwiedziłem tą okolicę, to prace budowlane trwały na 4 piętrze, ale być może do tego czasu budynki mają już docelową wysokość.

Budowa osiedla jest już mocno zaawansowana, a zdjęcia robiłem jakiś czas temu.

Jak odwiedziłem tą okolicę, to prace budowlane trwały na 4 piętrze, ale być może do tego czasu budynki mają już docelową wysokość.
Sporo leją z betonu, ale dużo do budowy wykorzystują też białych pustaków - silikatów. Z tego co wiem, to bardzo fajny materiał na ściany mieszkania, choć jak się nagrzeje, to długo trzyma ciepło, co przy ostatnich upałach może być minusem.

Ciekawe jest to, że np. tu deweloper nie robi wysokich okien, tylko takie raczej wyglądające na standardowe, co też ma swoje minusy, ale także wiele plusów.

Widać zbrojenia, kontenery na złom albo śmieci, ogólnie wrażenie takie, że budowa idzie sprawnie.

Ciekawe jest to, że np. tu deweloper nie robi wysokich okien, tylko takie raczej wyglądające na standardowe, co też ma swoje minusy, ale także wiele plusów.

Widać zbrojenia, kontenery na złom albo śmieci, ogólnie wrażenie takie, że budowa idzie sprawnie.
Tu widać sporo miejsca na tym placu budowy. Czyżby miała się tu jeszcze zmieścić jakaś zabudowa, tj. kolejny etap osiedla? Choć na wizualizacjach chyba tego nie pokazywali.

Jest i tablica informacyjna inwestycji Zakole Wisły w Krakowie.

Tu widać, że mają inne podejście, niż większość deweloperów, bo generalnym wykonawcą też jest Atal.

Jest i tablica informacyjna inwestycji Zakole Wisły w Krakowie.

Tu widać, że mają inne podejście, niż większość deweloperów, bo generalnym wykonawcą też jest Atal.
A sama okolica, w której powstają te mieszkania jest mocno taka sobie.

Niby jest blisko nad Wisłę, jest trochę zieleni i takie tam.

Ale jednak jest tam taka enklawa, z której trudno się gdzieś sensownie wydostać, bo obok jest Nowohucka, z drugiej strony Wisła, firmy jakieś - generalnie mało spacerowo.

Niby jest blisko nad Wisłę, jest trochę zieleni i takie tam.

Ale jednak jest tam taka enklawa, z której trudno się gdzieś sensownie wydostać, bo obok jest Nowohucka, z drugiej strony Wisła, firmy jakieś - generalnie mało spacerowo.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”