Portowa Zabłocie Kraków / deweloper YIT - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
KlientS

Re: Portowa Zabłocie Kraków / deweloper YIT - opinie na forum

Postautor: KlientS » 09 paź 2025, 20:56

Jeszcze jedno zdjęcie tej elewacji - mi się bardzo podoba, a do tego jest jasna i nie jest ceglana, a takich dużo się robi, choćby po sąsiedzku.

Obrazek

Balkony wydają się być spore, do tego bez łaski zrobiono na nich oświetlenie.

Obrazek

Te okna bardzo duże, wygląda na to, że całe się otwierają tam, gdzie są te szklane barierki.

KlientS

Postautor: KlientS » 09 paź 2025, 20:57

Tu chyba nieco lepiej widać te tarasy na ostatnim piętrze.

Obrazek

Moim zdaniem fajna architektura jest w stanie zmieniać tą okolicę na plus. A jak Wam się podoba?

muzyd

Postautor: muzyd » 10 paź 2025, 13:45

Troszkę moloch na żywo, ale ogólnie na plus. Najbardziej ciekaw jestem ruchu drogowego jaki powstanie, jak wszystkie inwestycje w okolicy się już skończą, plus ewentualne utrudnienia związane z budową szkoły tuż obok.

Klarysaelwira

Postautor: Klarysaelwira » 16 paź 2025, 11:35

Zaraz ruszy budowa szkoły na rogu Portowej i Dekerta, która zajmie ok. 3-4 lata, także komunikacyjnie nie będzie łatwo. Druga rzecz to most kolejowy na przeciwko budynku i dwie czynne betoniarnie też vis a vis bloku (ciągły ruch ciężkich pojazdów). Także hałas, kurz (zasadniczo pył betonowy wisi w powietrzu i brudzi ulice, pobocza), wąskie gardło komunikacyjnie (wyjazd na Dekerta czy Stoczniowców to już teraz w godzinach szczytu nie jest błyskawiczna sprawa).
Nie wiem czy Portowa już dorobiła się chodnika dla pieszych, ale jeszcze niedawno go nie miała.
Okolica na pewno z czasem się ucywilizuje "do życia" tak jak inne części Zabłocia, ale na ten moment to jest jeszcze mocno industrialny zakątek, porywanie się na życie tam z np. małymi dziećmi to jednak odwaga.

random

Postautor: random » 16 paź 2025, 12:18

Wertowałem wszystkie nieruchomości w okolicy portowej i byłem w okolicach każdej inwestycji (casa feliz, yit, craft, matexi) parę razy i według mnie:
Klarysaelwira pisze:Zaraz ruszy budowa szkoły na rogu Portowej i Dekerta, która zajmie ok. 3-4 lata, także komunikacyjnie nie będzie łatwo

Nie rozumiem jak budowa szkoły ma wpływać na komunikację, raczej ruch pojazdów z budowy mocno jej nie nasili, chyba, że masz na myśli co już będzie jak szkoła się wybuduje, wtedy fakt, wpłynie na pewno na godziny poranne i popołudniowe, ale dalej nie przesadzałbym, nie widzę opcji żeby portowa stała się bardzo ruchliwą ulicą, ale fakt może się zapychać z powodów, o których wspomniałaś. Bardziej przejmowałbym się hałasem z budowy, ale będzie to dotyczyć tylko mieszkań na zachodnim skrzydle.
Klarysaelwira pisze:Druga rzecz to most kolejowy na przeciwko budynku i dwie czynne betoniarnie też vis a vis bloku (ciągły ruch ciężkich pojazdów). Także hałas, kurz (zasadniczo pył betonowy wisi w powietrzu i brudzi ulice, pobocza)

Ta druga betoniarnia chyba już jest mocno dalej a pierwsza jest nie "vis a vis", vis a vis ma matexi ale fakt wciąż w niedużej odległości. Co do mostu kolejowego, mieszkania z salonami na wisłę, mają sypialnie na dziedziniec co eliminuje problem hałasu z pociągów, które same w sobie jeżdżą też dość rzadko, a w samej inwestycji masz trzyszybowe okna, które też to mocno powinny wytłumić nawet od strony salonu. Na mieszkanie z widokiem na most kolejowy i sypialnią na tą stronę raczej bym się nie zdecydował ale to kwestia indywidualna co kogo budzi. Nie rozumiem co masz na myśli pisząc "ciągły ruch ciężkich pojazdów", jak wspomniałem byłem tam wielokrotnie i raz widziałem jadącą betoniarkę, ciągły ruch to jest raczej na głównych arteriach miasta typu aleje, betoniarki nie jeżdżą ciągle w jedną i drugą stronę. Co do kurzu: nie wypowiem się, póki co nie widziałem żeby np szklane ściany lokali usługowych były zapylone czy żeby okoliczne lampy czy chodznik zalegały w kurzu, ale możesz mieć rację, chociaż nie wiem czy to twoje przypuszczenia jak może to wyglądać czy fakty
Klarysaelwira pisze:Nie wiem czy Portowa już dorobiła się chodnika dla pieszych, ale jeszcze niedawno go nie miała.

Dorobiła, mniej więcej do momentu wjazdu do casa feliz
Klarysaelwira pisze:Okolica na pewno z czasem się ucywilizuje "do życia" tak jak inne części Zabłocia, ale na ten moment to jest jeszcze mocno industrialny zakątek, porywanie się na życie tam z np. małymi dziećmi to jednak odwaga.

IMO nie jest tak źle, w kwestii dzieci się nie wypowiem, chociaż podejrzewam, że dla rodziców wizja szkoły podstawowej obok może być kusząca, ale co do ucywilizowania to dosłownie jest jakieś 7 minut na piechotę do Salute, obok jest kręgielnia i jakaś inna kawiarnia, na pewno brakuje dużego sklepu typu biedronka/lidl, ale plus jest też taki że w tym momencie jest tam bardzo cicho, więc pewnie za parę lat ucywilizuje się bardziej kosztem tej ciszy. W samej inwestycji masz lokale usługowe, podobnie jak w inwestyccjach obok (Matexi, NoweZabłocie). Według mnie ta "nowa" dzielnica ma spory potencjał właśnie ze względu na to, że jest stawiana praktycznie od zera na terenach dawnych fabryk jednocześnie będąć bardzo blisko centrum. Disclaimer: Kupiłem tam mieszkanie więc mogę mieć spaczoną opinię, ale myślę, że nie ;) pzdr

hellhax

Postautor: hellhax » 16 paź 2025, 21:06

Wiadomo, teraz czas na racjonalizację ;)

Ale ogólnie wydaje mi się że masz rację, okolica ma potencjał ale mówimy raczej o perspektywie 5-10 lat. Wtedy pewnie będzie mieszkać się przyjemnie. Na ten moment trzeba jednak być gotowym na niemałe kompromisy.

random

Postautor: random » 17 paź 2025, 9:10

hellhax pisze:Wiadomo, teraz czas na racjonalizację ;)

Racjonalizowałbym gdyby ktoś mnie zmusił do wydania tej kasy albo wyszedł jakiś bardzo duży problem, o którym nie pomyślałem :)
Ja byłem świadomy minusów, również tych, które tu wspomniano i z inwestycji naokoło ta wydaje mi się najsensowniejsza. Pewnie po drugiej stronie Wisły, grzegórzecka od Develi na ten moment do mieszkania będzie lepsza, czy WT2.0, ale to inna półka cenowa i IMO różnica w cenie jest zbyt duża w stosunku do tego co się dostaje

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 17 paź 2025, 13:46

hellhax pisze: okolica ma potencjał ale mówimy raczej o perspektywie 5-10 lat.

Potencjał największy to tam jest, ale dla deweloperów, do wciskania następnych bloków z każdej strony na tym uwolnionym terenie po przemysłowym.

random

Postautor: random » 17 paź 2025, 14:44

tonyxxl pisze:
hellhax pisze: okolica ma potencjał ale mówimy raczej o perspektywie 5-10 lat.

Potencjał największy to tam jest, ale dla deweloperów, do wciskania następnych bloków z każdej strony na tym uwolnionym terenie po przemysłowym.

Ale kłócisz się teraz z tym jak świat wygląda czy co? xd
Tak, jak jest wolna działka to deweloper postawi tam blok gdziekolwiek ta działka nie jest o ile mu plan zagospodarowania terenu na to pozwoli, niesamowite xd
Tutaj potencjał (poza lokalizacją) jest taki, że trochę ta dzielnica jest stawiana od zera, więc można mieć nadzieję (może złudną), że nie będzie to wielkie blokowisko bez przestrzeni dla mieszkańców. Już teraz widać po inwestycjach typu młyny, monument, WT2.0, że coraz bardziej nie liczy się tylko samo mieszkanie ale też co deweloper zrobił w okół bloku

Sakowich

Postautor: Sakowich » 17 paź 2025, 20:32

random pisze: Disclaimer: Kupiłem tam mieszkanie więc mogę mieć spaczoną opinię, ale myślę, że nie ;) pzdr

Gratulacje! Uważam, że to jedna z najlepszych i najbardziej perspektywicznych lokalizacji obecnie.

Korki? W takiej okolicy praktycznie nie ma potrzeby codziennego korzystania z samochodu. W pobliżu są bulwary (są plany na ich przebudowę), a niedaleko znajduje się Zabłocie z bogatą ofertą gastronomiczną. Co najważniejsze, w parterach budynków mają powstać lokale usługowe, więc docelowo wszystko będzie dostępne na miejscu – to będzie prawdziwe małe miasto w mieście.

Na duży plus zasługuje fakt, że cała okolica przechodzi gruntowną przebudowę – będzie nowocześnie i świeżo. Mam tylko nadzieję, że Chemobudowa zaprojektuje coś naprawdę ciekawego i bardziej miastotwórczego.

Jeśli ktoś nigdy nie mieszkał w centrum, trudno mu zrozumieć, jakim komfortem jest posiadanie wszystkiego pod ręką i brak konieczności codziennego dojeżdżania samochodem czy komunikacją. Moim zdaniem to będzie jedna z tych dzielnic, w których w promieniu 15 minut spacerem znajdzie się wszystko, czego potrzeba na co dzień. A jeśli powstanie jeszcze kładka przez Wisłę, do listy atutów dojdzie Park Grzegórzecki po drugiej stronie rzeki.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”