Inwestycja ul. Składowa Kraków - deweloper Krak-Kolor / informacje i opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Bas Kra

Re: Inwestycja ul. Składowa Kraków - deweloper Krak-Kolor / informacje i opinie na forum

Postautor: Bas Kra » 17 cze 2024, 12:27

W dzikim parku mozna dostać w ryya nawet w dzien, szczegolnei idac od strony torow. A co dopiero po ciemku.

Do Wroclawskiej na piechotę daleko i drogą powrotną idzie się mocno pod górę. Przystanek A130 niby ejst na Friedleina, ale autobus jezdzi rzadko. Wieć tzreba by iśc piechotą od przystanku Kleparz Nowy.

Na torach są prowadzone naprawy pociągow w dzien i w nocy, bo PKP parcuje non stop, i to jest blisko tej inwestycji. Kawałek w prawo jest myjnia pociagow, raczej blizej Cynamonu i Moderno:
youtu.be/JHke2YHb3Og?si=IHOoEC4qsB1YtQVU

Pociągi jezdza tak samo jak w Fort Natura, trąbienie i stukot słychać mniej niż tam, ale prace naprsawcze słychać więcej niż tam.

Odradzałbym te meisjcowke niezmotoryzowanym seniorom z problemami z chodzeniem albo rodzinom z dzieckiem bez auta. Sklepow przydatnych, typu piekarnia, nie ma. Do kościoła daleko, do podstawówki daleko.
Autem mozna jezdzić na zakupy do Kauflandu na Bratyslawską, 3 minuty jazdy.

Natomiast mają bardzo dużo komorek lokatorskich, co jest rzadkie w Krakowie. Cena inwestycji na otodom była nizsza niż na stronie www, nie wiem, czy nadal jest nizsza, warto zbadać otodom.
Przy negocjacji ceny to moze być dobra oferta dla lubiacych takie polozenie.

csbwkrakowie

Re: Inwestycja ul. Składowa Kraków - deweloper Krak-Kolor / informacje i opinie na forum

Postautor: csbwkrakowie » 23 cze 2024, 19:57

Gdyby ktoś potrzebował postęp budowy z dziś, to zapraszam

youtu.be/55lwMkpvc0g?si=acBn74VxHTRy6yHN

lobz

Postautor: lobz » 18 gru 2024, 23:21

Ktoś był może ostatnio w tej okolicy i ma jakieś zdjęcia, na jakim etapie jest ta inwestycja przy ul. Składowej jest obecnie? Może ktoś wrzuci jakieś zdjęcie na forum? Widziałem, że sporo mieszkań tam już zostało sprzedanych. Szkoda, że większe mieszkania są 2-poziomowe, bo zawsze lepiej by było nie mieć schodów w mieszkaniu, niż je mieć, zwłaszcza w bloku.

fredo

Postautor: fredo » 06 sty 2025, 23:10

Miałem okazję jakiś czas temu przechodzić ul. Składową w Krakowie i zrobiłem też kilka zdjęć tej budowy.

Obrazek

Tu już widać, że okna wstawione i jest bryła budynku, choć po innych stronach prace są bardziej zaawansowane.

Obrazek

Tu widać, jak idzie ocieplanie bloku budowanego przy Składowej przez Krak-Kolor, pewnie wiosną będzie elewacja.

fredo

Postautor: fredo » 06 sty 2025, 23:19

A tu coś, to jest dla mnie jednak mocno odstręczające od tej inwestycji, tj. da długa działka z garażami, to jest coś strasznie słabego.

Obrazek

Najwyraźniej ktoś kiedyś uznał, że to miejsce nadaje się co najwyżej na garaże i postawił coś takiego. A skoro już ktoś tam ma garaż, to chyba łatwo go nie odpuści. No chyba, że przyjdzie ktoś z grubym portfelem i zaproponuje wykup każdego garażu za tyle, że jednak będą chętni na sprzedaż. W sumie, to można by pewnie i blok nad tymi garażami zbudować ; )

Obrazek

Tu też to piękne sąsiedztwo. Czekam na argument, aż ktoś napisze, że przecież to bardzo dobrze, bo to niska zabudowa i nie zasłania światła / widoku ; )

fredo

Postautor: fredo » 06 sty 2025, 23:22

I jeszcze strona południowa bloku widziana za inwestycji Moderno Łobzów, w której już mieszkają ludzie.

Obrazek

Też widać, że trwają prace przy elewacji budynku. Jakie macie opinie o takiej inwestycji zlokalizowanej w tym rejonie? To może być dobre miejsce do mieszkania wraz z rodziną?

PrawieKrakus

Postautor: PrawieKrakus » 10 mar 2025, 11:04

Zakupiłem tam mieszkanie, powyżej 3 piętra okolicą wygląda bardzo ok. Otoczenie mocno zmieni się w następnych latach - złożono i zaakceptowano już wnioski o połączenie Składowej ze Zbożową (będzie przejście piesze + rowerowe), kolej wyburzy kilka straszących budynków i postawi tam biurowiec na swoje potrzeby (tam gdzie będzie biurowiec obecnie stoją kontenery/budka dewelopera i stary budynek z tyłu). Zrobią też nowe ogrodzenie wzdłuż całej Składowej nie ruszając zieleni. Sama ulica również przejdzie remont, walczymy o jej poszerzenie i dodanie chodników z budżetu obywatelskiego

xxto

Postautor: xxto » 11 mar 2025, 11:05

PrawieKrakus pisze:złożono i zaakceptowano już wnioski o połączenie Składowej ze Zbożową (będzie przejście piesze + rowerowe)

Formalnie składowa ze zbożową jest połączona. To co jest utrapieniem dla mieszkańców to ulica skladowa jest przerwana od ul Odrowąża do outletu mebli. Z moich informacji wynika że mieszkańcy wielokrotnie pisali o to w wiele miejsc, jednak formalnie teren jest szpitala, kolei oraz prywatny, gdzie szpitala to jest teren zabytkowy. Skąd ma pan takie informacje? Gdzie złożono te wnioski?

PrawieKrakus pisze:kolej wyburzy kilka straszących budynków i postawi tam biurowiec na swoje potrzeby (tam gdzie będzie biurowiec obecnie stoją kontenery/budka dewelopera i stary budynek z tyłu). Zrobią też nowe ogrodzenie wzdłuż całej Składowej nie ruszając zieleni. Sama ulica również przejdzie remont, walczymy o jej poszerzenie i dodanie chodników z budżetu obywatelskiego

Brzmi to nieprawdopodobnie, skąd ma pan takie informacje?

PrawieKrakus

Postautor: PrawieKrakus » 11 mar 2025, 11:50

Przeglądałem różne dokumenty i uchwały zarządu dzielnicy na krakowskim BIP:

https://www.bip.krakow.pl/zalaczniki/do ... 3697/karta

""Jednoczenie postuluje się do Prezydenta Miasta Krakowa o pozyskanie części działki nr
242/25, obr. K-45 Krowodrza, położonej u wylotu ulic Składowej i Odrowąża, graniczącej
z północno – zachodnim krańcem terenu szpitala wojskowego przy ulicy Wrocławskiej oraz
docelowo przekształcenia/oznaczenia jej jako ciąg pieszo – rowerowy. W procedowanym
planie obszar ten jest wskazany jako teren zamknięty. Powyższe działanie, wraz ze zmianą
zapisów mpzp „Mazowiecka” w zakresie obszaru oznaczonego w ww. planie symbolem
U.11, numery działek nr 185/5, 186/6, 255 obręb ew. K- 45 Krowodrza pozwoli na
utworzenie ciągu pieszego z dopuszczeniem ruchu rowerowego, będącego uzupełnieniem
drogi publicznej tj. ulicy Zbożowej w kierunku ulicy Składowej wzdłuż granic obszaru
procedowanego planu „Krowodrza – Górka”""

Jest to za pewne początkowa faza (wniosek i postulat zostały przyjęte) ale coś się dzieje w tym temacie. Dobry start jak na Kraków

W temacie budynków kolejowych/ogrodzenia - informację zdobyłem od przedstawiciela dewelopera wynajmującego teren pod kontenery - pytając co powstanie na tym miejscu. Nie znalazłem jednak w danych publicznych pozwolenia na budowę/planow ale możliwe, że zostało wydane ładnych parę lat temu przy okazji niedawno zakończonego remontu. Będę próbował dowiedzieć się szczegółów w PKP i oczywiście poinformuję

xxto

Postautor: xxto » 11 mar 2025, 12:26

Bardzo Ci dziękuję, to fantastyczna wiadomość. Co do PKP to spytałem kiedyś, kiedy w 2024 robiono remont elewacji, i powiedziano mi że na mur nie ma środków. Nie zmienia to faktu że w ciągu 2 lat i tak wydarzyło się dużo: remont parku, chodniki, remont myjni PKP.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”