Miejsca postojowe / parkowanie samochodów / zajmowanie cudzych miejsc - os. Ozon

Forum mieszkańców inwestycji Osiedle Ozon w Krakowie. Służy omawianiu spraw związanych z osiedlem budowanym przez dewelopera Megapolis oraz dzieleniu się opiniami i informacjamii na jego temat.
Tamarson

Re: Miejsca postojowe / parkowanie samochodów / zajmowanie cudzych miejsc - os. Ozon

Postautor: Tamarson » 26 kwie 2018, 9:48

Sa miejsca wolne, od konca parkingu przy bloku nr 35 :)

Drzymek

Re: Miejsca postojowe / parkowanie samochodów / zajmowanie cudzych miejsc - os. Ozon

Postautor: Drzymek » 26 kwie 2018, 12:35

Linnea pisze:
Drzymek pisze:Drodzy sąsiedzi. Przypomnijcie mi proszę które z miejsc są darmowe? Od 44?

Hej, na naszym osiedlu miejsca od 1-10 są dla gości (z tego co mi wiadomo). Miejsc darmowych nie ma.
Czy jest przewidziany przedział czasowy w którym goście mogą zająć takie miejsce? Czy będziemy to uzgadniac dopiero na spotkaniu?

Na dobrą sprawę to kto pierwszy ten lepszy. I najlepiej się nie ruszać z miejsca ;) 6 miejsc to i tak jakiś żart...

NOWY 2018

Postautor: NOWY 2018 » 26 kwie 2018, 21:34

A czy ktoś ma to zapisane w umowie deweloperskiej że takowe miejsca istnieją, mnie informowano przy zakupie ze nic takiego nie ma.
A jeżeli faktycznie są, to są w gestii dewelopera( ma takie prawo) i w każdej chwili może je sprzedać,wynająć.(wspólnota nic tu nie zdziała,bo to własność dewelopera)
Jeżeli faktycznie są udostępnione dla,,gości"to chyba nikt nie będzie nikogo rozliczał ile ktoś z rodziny może u kogoś przebywać.
Darmowych nie ma i nie było ,jeżeli ktoś ma samochód i nie wykupił miejsca i liczy na cud, to się przejedzie zdrowo.

Linnea

Postautor: Linnea » 27 kwie 2018, 20:10

NOWY 2018 pisze:A czy ktoś ma to zapisane w umowie deweloperskiej że takowe miejsca istnieją, mnie informowano przy zakupie ze nic takiego nie ma..

Nie możesz miec tego w umowie deweloperskiej, bo ona dotyczy tylko tego co kupujesz i będzie Twoja własnością. W prospekcie informacyjnym str 9. Wszystkich mieszkań jest 183, wszystkich miejsc parkingowych 198. Różnica wynosi 15. Zapytałam się o ta różnice, kiedy kupowałam mieszkanie i dostałam informacje następującą. 5 z tej puli będzie dla przedszkola i sklepu a 10 przeznaczona jest dla gości mieszkańców osiedla. I że będą to miejsca od 1-10.

NOWY 2018

Postautor: NOWY 2018 » 27 kwie 2018, 21:09

Linnea pisze:
NOWY 2018 pisze:A czy ktoś ma to zapisane w umowie deweloperskiej że takowe miejsca istnieją, mnie informowano przy zakupie ze nic takiego nie ma..

Nie możesz miec tego w umowie deweloperskiej, bo ona dotyczy tylko tego co kupujesz i będzie Twoja własnością. W prospekcie informacyjnym str 9. Wszystkich mieszkań jest 183, wszystkich miejsc parkingowych 198. Różnica wynosi 15. Zapytałam się o ta różnice, kiedy kupowałam mieszkanie i dostałam informacje następującą. 5 z tej puli będzie dla przedszkola i sklepu a 10 przeznaczona jest dla gości mieszkańców osiedla. I że będą to miejsca od 1-10.

Prospekt to integralna częścią umowy i nie może odbiegać umowa od prospektu,i nie ma tam zapisu o wolnych ,gościnnych" miejscach to co ze jest różnica 15 miejsc, kupowali po 2 miejsca postojowe.( nie ma przelicznika 1/1)
Z tego wychodzi ze ci którzy maja samochody a nie kupili sobie miejsca,liczą na wolne,,gościnne miejsca" a tych może nie być.

Linnea

Postautor: Linnea » 27 kwie 2018, 21:19

NOWY 2018 pisze:
Linnea pisze:

Prospekt to integralna częścią umowy i nie może odbiegać umowa od prospektu,i nie ma tam zapisu o wolnych ,gościnnych" miejscach to co ze jest różnica 15 miejsc, kupowali po 2 miejsca postojowe.

OK. Z tym ze prospekt wg ustawy deweloperskiej ma postać informacyjna nie wiążąca.
Napisalam jak zostałam poinformowana. Jeśli masz wątpliwości napisz/zadzwoń do dewelopera. Na każde moje pytanie odpisuja naprawdę szybko :)

NOWY 2018

Postautor: NOWY 2018 » 27 kwie 2018, 21:54

Linnea pisze:
NOWY 2018 pisze:
Linnea pisze:Nie możesz miec tego w umowie deweloperskiej, bo ona dotyczy tylko tego co kupujesz i będzie Twoja własnością. W prospekcie informacyjnym str 9. Wszystkich mieszkań jest 183, wszystkich miejsc parkingowych 198. Różnica wynosi 15. Zapytałam się o ta różnice, kiedy kupowałam mieszkanie i dostałam informacje następującą. 5 z tej puli będzie dla przedszkola i sklepu a 10 przeznaczona jest dla gości mieszkańców osiedla. I że będą to miejsca od 1-10.

Prospekt to integralna częścią umowy i nie może odbiegać umowa od prospektu,i nie ma tam zapisu o wolnych ,gościnnych" miejscach to co ze jest różnica 15 miejsc, kupowali po 2 miejsca postojowe.

OK. Z tym ze prospekt wg ustawy deweloperskiej ma postać informacyjna nie wiążąca.
Napisalam jak zostałam poinformowana. Jeśli masz wątpliwości napisz/zadzwoń do dewelopera. Na każde moje pytanie odpisuja naprawdę szybko :)

z ustawy deweloperskiej
,,Prospekt stanowi bowiem najpierw podstawę zapisów umowy deweloperskiej, a finalnie zostaje jej załącznikiem, mającym zagwarantować nabywcy wywiązanie się dewelopera z przyjętych zobowiązań.
Za zawarcie w prospekcie danych niezgodnych z prawdą, deweloperowi grozi odpowiedzialność karna, a nabywcy przysługuje w określonym terminie prawo do odstąpienia od umowy lub nawet prawo do odszkodowania, gdy wskutek wprowadzenia w błąd doznał straty majątkowej."

Linnea

Postautor: Linnea » 27 kwie 2018, 22:26

No spoko ;) jak dowiesz się czegoś na temat tych miejsc daj nam znać tu na forum. :)

Awatar użytkownika
radekrad

Postautor: radekrad » 28 kwie 2018, 12:12

Darmowych miejsc nie ma, na Banacha parkować się nie da. W wypadku gości raczej ciężko założyć, że załapią się na te 10 miejsc (zwłaszcza, jeśli trafi się kilka osób, które nie wykupiły miejsca i będę wciąż zajmować miejsca dla gości, mimo że nie powinni). Gości najlepiej chyba będzie kierować na P&R, przystanek tramwajowy od bloków, gdy za dwa lata skończy się budowa

Drzymek

Postautor: Drzymek » 12 maja 2018, 19:02

radekrad pisze:Darmowych miejsc nie ma, na Banacha parkować się nie da. W wypadku gości raczej ciężko założyć, że załapią się na te 10 miejsc (zwłaszcza, jeśli trafi się kilka osób, które nie wykupiły miejsca i będę wciąż zajmować miejsca dla gości, mimo że nie powinni). Gości najlepiej chyba będzie kierować na P&R, przystanek tramwajowy od bloków, gdy za dwa lata skończy się budowa

Jak to nie powinni? To akurat nie jest opisane nigdzie ze jest postój na czas określony.

Wróć do „Osiedle Ozon od Megapolis Deweloper - forum mieszkańców inwestycji”