Opłaty za użytkowanie wieczyste i ich wysokość - Przybyszewskiego 64
Re: Opłaty za użytkowanie wieczyste i ich wysokość - Przybyszewskiego 64
Dostałem własnie informację o dopłacie w wysokości ok. 2200 zł za swoje mieszkanie
Ma ktoś sygnaturę wyroku?
fakir151 pisze:Dostałem własnie informację o dopłacie w wysokości ok. 2200 zł za swoje mieszkanieMa ktoś sygnaturę wyroku?
Czyli Majchrowski jeszcze nas zdążył przystrzyc.
Sygn nie mam. Zadzwoń pod numer , który podałem kilka postów temu do wiodącego urzędnika.
Skąd info przychodzi ? - Wydział Skarbu ?
Jaki jest termin wpłaty ?
Potem już do KW można rozumiem.
Mar G pisze:fakir151 pisze:Dostałem własnie informację o dopłacie w wysokości ok. 2200 zł za swoje mieszkanieMa ktoś sygnaturę wyroku?
Czyli Majchrowski jeszcze nas zdążył przystrzyc.
Sygn nie mam. Zadzwoń pod numer , który podałem kilka postów temu do wiodącego urzędnika.
Skąd info przychodzi ? - Wydział Skarbu ?
Jaki jest termin wpłaty ?
Potem już do KW można rozumiem.
Wydział skarbu miasta. Termin do końca listopada 2026r więc ustawiłem na 30 listopada płatność. Mieszkanie około 67mkw. Może zadzwonię w wolnej chwili
Po opłaceniu przekształcenia użytkowania wieczystego (zwłaszcza przy spłacie jednorazowej) musisz złożyć w sądzie wniosek o wykreślenie roszczenia o opłatę z działu III księgi wieczystej. Urząd nie zrobi tego automatycznie. Bez tego wpis o obciążeniach nadal będzie figurował w KW.
Uzyskaj zaświadczenie z urzędu gminy/miasta (z Wydziału Skarbu Urzędu Miasta) potwierdzające wniesienie całej opłaty.
Im później wpłata , tym później zaświadczenie.
Opłata sądowa: Wynosi 250 zł za wykreślenie wpisu w jednym dziale księgi.
Uzyskaj zaświadczenie z urzędu gminy/miasta (z Wydziału Skarbu Urzędu Miasta) potwierdzające wniesienie całej opłaty.
Im później wpłata , tym później zaświadczenie.
Opłata sądowa: Wynosi 250 zł za wykreślenie wpisu w jednym dziale księgi.
Skoro mówimy o dopłacie ok. 33 pln/m2 (z bonifikatą 50% zachowaną) to daje ok. 60 % podwyżki wobec kwoty pierwotnej = total 86 pln vs 53 pln w 2022 r.
To by potwierdzało to co ten urzędnik mówił rok czy dwa temu , że wnioskowali o podwyżkę wyceny ok. 100 % a Sąd idzie w kierunku kompromisu w połowie oczekiwań UMK.
Nie jest tragicznie - a sprawa wreszcie zamknięta.
To by potwierdzało to co ten urzędnik mówił rok czy dwa temu , że wnioskowali o podwyżkę wyceny ok. 100 % a Sąd idzie w kierunku kompromisu w połowie oczekiwań UMK.
Mar G pisze:Skoro mówimy o dopłacie ok. 33 pln/m2 (z bonifikatą 50% zachowaną) to daje ok. 60 % podwyżki wobec kwoty pierwotnej = total 86 pln vs 53 pln w 2022 r.
Ja wcześniej zapłaciłem ~3050 PLN. Teraz dopłata 2200 PLN, co daje w sumie 5250 PLN na ~67mkw ~78zł /mkw, dopłata 72%. Ja miałem chyba niższą bonifikatę bo wcześniejsza opłata była (etap III) w grudniu 2023r.
fakir151 pisze:Mar G pisze:Skoro mówimy o dopłacie ok. 33 pln/m2 (z bonifikatą 50% zachowaną) to daje ok. 60 % podwyżki wobec kwoty pierwotnej = total 86 pln vs 53 pln w 2022 r.
Ja wcześniej zapłaciłem ~3050 PLN. Teraz dopłata 2200 PLN, co daje w sumie 5250 PLN na ~67mkw ~78zł /mkw, dopłata 72%. Ja miałem chyba niższą bonifikatę bo wcześniejsza opłata była (etap III) w grudniu 2023r.
stawka zależy też od budynku - im wyższy tym niższa stawka - płacisz za udział w w gruncie pod budynkiem.
dlatego inne stawki ABCD , inne EFG , inne etap IV
fakir151 pisze:Mar G pisze:Skoro mówimy o dopłacie ok. 33 pln/m2 (z bonifikatą 50% zachowaną) to daje ok. 60 % podwyżki wobec kwoty pierwotnej = total 86 pln vs 53 pln w 2022 r.
Wydział Skarbu zakończył wysyłkę zawiadomień .
Po wpłacie pobrać zaświadczenie z Wydz. Podatków UMK i można składać wnioski do sądu o wykreślenie z KW. Opłata 250 PLN.
Wróć do „Przybyszewskiego 64 Kraków od Atal - forum mieszkańców osiedla”