Witam,
czy ktoś rozmawiał z deweloperem w sprawie zainstalowania klimatyzacji? Zastanawiamy się nad jej instalacją, tylko nie wiemy, czy będzie taka możliwość.
Instalacja klimatyzacji przez dewelopera Atal - Nowy Targówek Warszawa
Re: Instalacja klimatyzacji przez dewelopera Atal - Nowy Targówek Warszawa
Dobre pytanie, bo na pewno instalacja klimatyzacji w nowym przez dewelopera jest o wiele praktyczniejszym rozwiązaniem, niż robienie tego na własną rękę. Tylko chyba tanie to nie jest i nie zawsze możliwe. Tu na forum krakowskiej inwestycji dewelopera Atal - Zabłocie Residence, ktoś pisał, że klima z jedną jednostką na dachu (dobre rozwiązanie, że nie na balkonie), to 12 tys. złotych. Ciekawe jak jest u nas 

Re: Instalacja klimatyzacji przez dewelopera Atal - Nowy Targówek Warszawa
aleks żeby obsłużyć taki budynek to jednostka na dachu kosztowałaby od 600tys-900 tys, dodatkowo instalacje w całym budynku plus automatyka to drugie tyle i takie jednostki nie są najtańsze w utrzymaniu.
Ja rozmawiałem na ten temat.
Sytuacja wygląda tak, że dopóki jest okres gwarancji to lepiej nic nie robić. sami nie projektowali więc nie zrobią żadnej klimatyzacji.
Są dwie opcje:
1. Masz gdzieś gwarancje i zakładasz na własną rękę, ale wtedy jak zacznie Ci elewacja odłazić to masz problem.
2. Zgłaszasz otworowanie w ścianie do biura projektów , płacisz za poprawkę projektu i zlecasz lub wykonujesz legalnie dodatkowo będzie potrzebna decyzja wspólnoty.
Na szczęście w naszych umowach nie został zawarty punkt o tym że nie można instalować żadnych elementów zewnętrznych do czasu zakończenia sprzedaży wszystkich lokali, więc można próbować. Tak na prawdę zęby nie raziło w oczy można spokojnie jednostkę zewnętrzną zabudować na balkonie jako stojącą na podłodze - widziałem nawet jak ktoś zrobił z tego ławkę, ale trzeba zostawić spore szczeliny aby nie spadła sprawność układu chłodzenia.
Ja rozmawiałem na ten temat.
Sytuacja wygląda tak, że dopóki jest okres gwarancji to lepiej nic nie robić. sami nie projektowali więc nie zrobią żadnej klimatyzacji.
Są dwie opcje:
1. Masz gdzieś gwarancje i zakładasz na własną rękę, ale wtedy jak zacznie Ci elewacja odłazić to masz problem.
2. Zgłaszasz otworowanie w ścianie do biura projektów , płacisz za poprawkę projektu i zlecasz lub wykonujesz legalnie dodatkowo będzie potrzebna decyzja wspólnoty.
Na szczęście w naszych umowach nie został zawarty punkt o tym że nie można instalować żadnych elementów zewnętrznych do czasu zakończenia sprzedaży wszystkich lokali, więc można próbować. Tak na prawdę zęby nie raziło w oczy można spokojnie jednostkę zewnętrzną zabudować na balkonie jako stojącą na podłodze - widziałem nawet jak ktoś zrobił z tego ławkę, ale trzeba zostawić spore szczeliny aby nie spadła sprawność układu chłodzenia.
Wróć do „Nowy Targówek od Atal Warszawa - forum mieszkańców osiedla”