pawerez pisze:niewątpliwie Atal ciśnie na jak największe zyski i kompletnie bez szacunku dla klientów, ciekawi mnie czy informują kupujących w etapach 3 i 4 jaki jest powód budowy tylko części, jak będzie wyglądać dostawianie pozostałych budynków w sąsiedztwie już zamieszkanych, czy może mają w planach opóźnienie odbiorów? Podejrzewam że chodzi o zmiany w działkach, wydaje mi się że poważny deweloper powinien informować klientów o postępach tych zmian, w końcu chciałbym wiedzieć czy i kiedy dokończą budynek w którym kupuję mieszkanie

Jeśli chodzi o niebudowane obecnie bloki to jest dokładnie tak jak myślisz - ATAL nie ma wszystkich działek, żeby wybudować tam brakujące bloki (tak jak jest to na wizualizacji). A zmienić układu bloków raczej nie mogą, bo ogranicza ich plan zagospodarowania przestrzennego tej okolicy (
http://www.targowek.waw.pl/pliki/mpzp-gilarska.jpg). Pytanie tylko kiedy deweloper będzie mógł dokupić te działki.
I druga rzecz, która bardzo mnie ciekawi, to którędy podczas budowy brakujących bloków będzie dojeżdżał ciężki sprzęt na budowę - niech zgadnę - pewnie między blokami istniejących już etapów, po raczej nieprzystosowanych do tego drogach osiedlowych z kostki (bo pewnie takie będą nasze drogi osiedlowe).
Problem z brakującymi działkami nie dotyka tylko 3 i 4 etapu, ale też tego ostatniego bloku w kształcie litery L (najbliżej ogródków działkowych). Tam też brakuje kawałka działki.
Jeśli chodzi o ogrodzenie osiedla to według moich podejrzeń w dużej części rolę ogrodzenia zewnętrznego osiedla będzie pełniło ogrodzenie ogródków - zarys tego widać w galerii budynku A na ostatnim zdjęciu. Podejrzewam, że w taki właśnie sposób większość osiedla będzie ogrodzona.
Od strony zachodniej (czyli od Wincentego), oraz od strony północnej w parterach będzie zlokalizowanych trochę lokali usługowych (praktycznie cała ta jeszcze nie budowana cześć etapu 4 będzie miała usługi w parterach), więc tam gdzie będą usługi rzecz jasna płotu nie będzie.
Etap najbliżej ogródków działkowych (ten blok w kształcie litery L) będzie tak jakby osobno, a droga miedzy tym etapem a pozostałą częścią osiedla
będzie chyba ogólnodostępna.
To takie moje domysły na podstawie wizualizacji, planu zagospodarowania, który dostałem od ATAL-u, oraz własnych obserwacji

A jak będzie w rzeczywistości to chyba tylko atal wie