Dostawca prądu i podłączenie w nowym mieszkaniu od dewelopera - Piasta Towers

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Piasta Towers za którą odpowiada deweloper Inter-Bud. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii.
Boo123

Dostawca prądu i podłączenie w nowym mieszkaniu od dewelopera - Piasta Towers

Postautor: Boo123 » 26 lis 2017, 21:10

Witajcie. Zastanawiam się jak to jest z wyborem dostawcy prądu czy kablówki?
Jeśli chodzi o prąd to sami musimy założyć licznik z tego co się orientuję i podpisać umowę z dostawcą. Czy możemy wybrać dowolnego dostawcę czy jest ktoś narzucony od dewelopera? Jak to wygląda również w sprawie kablówki?
Będę wdzięczna za oświecenie mnie :)

Kuba

Re: Dostawca prądu i podłączenie w nowym mieszkaniu od dewelopera - Piasta Towers

Postautor: Kuba » 26 lis 2017, 21:29

Hej,
Z prądem to chyba każdy którego będzie chciał. Tak mi się wydaje,
A odnośnie kablówki to tu mogą być schody, bo znajomy kupił na Avii mieszkanie i z tego co mówił to teren zgarnąła Netia.choć mamy w UPC i jak się u nich dowiadywalismy to obsługują nasz rejon. Także mam nadzieję że upc :-D
Okaże się za kilka miesięcy :-)

bargl

Re: Dostawca prądu i podłączenie w nowym mieszkaniu od dewelopera - Piasta Towers

Postautor: bargl » 26 lis 2017, 22:50

Co do prądu: liczniki zakłada developer, dostawcę wybiera każdy indywidualnie. Przynajmniej tak twierdzą w firmach zajmujących się sprzedażą prądu

Jeżeli chodzi o internet i telewizję to jestem pewien że Orange będzie dostępny. Pewnie UPC też i jacyś lokalni dostawcy. Lokalni dostawcy dzierżawią łącza więc z tym nie ma problemu. Wiem jeszcze że najpóźniej w 2 kwartale będzie dostępna Toya

fero

Re: Dostawca prądu i podłączenie go w nowym mieszkaniu od dewelopera - Piasta Towers

Postautor: fero » 26 lis 2017, 23:00

Skoro licznik u nas zakłada deweloper, to pewnie będzie tak, że prąd już będzie w mieszkaniu podczas odbioru, a tylko będzie trzeba w ciągu tygodnia albo dwóch podpisać umowę z dostawcą, czyli np. z Tauronem, z nimi można to chyba nawet zrobić przez internet. Oczywiście są jeszcze inni dostawcy, ale u nich nie wiem, jak to wygląda :)

A o tym, jacy będą dostawcy internetu / kablówki na os. Piasta Towers chyba lepiej porozmawiać w osobnym temacie, żeby za bardzo nie mieszać w jednym miejscu :)

Kuba

Postautor: Kuba » 26 lis 2017, 23:16

Myślę że Tauron będzie najlepszym wyborem, ale to każdy według siebie.
Piszę tak przez przygody rodziców z innym dostawcą, miało być taniej a wyszło drożej ;/

BPK

Postautor: BPK » 27 lis 2017, 10:17

Jako pierwsza umowa na dostawę prądu podlega chyba rejonizacji, a na naszym terenie operuje Tauron. Mając protokół przekazania mieszkania i umowę z deweloperem możemy zgłosić się do nich o założenie licznika. Czas oczekiwania według kolejki czasem przyjdą po 2 dniach czasem po tygodniu. Następna umowa może być juz chyba z dowolnym operatorem.
Licznik jest niby oddawany w dzierżawę właścicielowi mieszkania przez dostawcę prądu. Developer nie zakłada liczników. Kończy instalację na bezpiecznikach przed licznikiem.

bargl

Postautor: bargl » 27 lis 2017, 16:53

Dostawca prądu to co innego niż dostawca sieci przesyłowych...

Dostawca sieci przesyłowych to faktycznie Tauron ze względu na rejonizację, dokładnie Tauron Dystrybucja.

Co do prądu to jest dowolność. I na pewno nie jest tak że domyślnie będzie to Tauron (nawiasem prąd sprzedaje spółka Tauron Sprzedaż) - w umowie pisze jasno czarno na białym że mamy obowiązęk jak najszybciej podpisać umowę o dostawę prądu.
Jedynie co to trzeba uważać bo czasami Tauron jest sprytny i podkłada umowe o sprzedaż prądu. Ma to swoje wady i zalety:
- mniej formalności, nie trzeba nigdzie chodzić
- czasami zdarza się że ceny prądu w takiej umowie są sporo wyższe ze względu na zwykłe ludzkie lenistwo...

Cz

Z tego co się orientuje to licznik powinien już być tylko zaplombowany. Po podpisaniu umowy o dostarczanie prądu dopiero zostanie odplombowany.
Chociaż w Avii na przykład był licznik odplombowany i podpisana umowa z developerem a Tauron przesyłał tylko papiery o przepisanie umowy na nabywce mieszkania.
Opcja z brakiem liczników jest chyba najgorsza... Bo faktycznie moga sie zrobic kolejki...

Zerknijcie na co składa się rachunek za prąd: mniej więcej połowa to opłaty za dystrubucję a druga połowa za sam prąd.

Za dystrybucję opłaty w naszym regionie zawsze wystawia Tauron Dystrybucja.

Za prąd już dowolny dostawca.

Dla urposzczenia wszystkie koszta przychodza na jednym rachunku a Tauron Dystrybucja nie ściąga opłat bezpośrednio z nas tylko z dostawcy prądu.

Wróć do „Piasta Towers (Inter-Bud) w Krakowie - forum mieszkańców osiedla”