Zdaje się, że powstanie niedługo nowy
biurowiec w Warszawie Varso, który wybuduje deweloper HB Reavis ze Słowacji, a budynek będzie chyba dosyć oryginalny, bo wygląda na to, że z iglicą, przynajmniej przez chwilę, będzie najwyższym budynkiem w Europie

Sam budynek ma mieć 230 m, a na nim przyczepiony ma być jeszcze masz o wysokości 80 metrów, co razem daje 310 metrów wysokości - znacznie więcej niż Pałac Kultury i Nauki, i bardzo dobrze, bo czas by pomnik komuny przestał nad naszym miastem górować

Jeszcze dla ścisłości, to nie będzie to tylko jeden budynek, ale obok niego staną jeszcze dwa, niższe budyni, więc będzie to zespół. Wszystkie one wyrosną z podium, w ramach którego powstanie kilka niższych kondygnacji, a co ciekawe, ta część biurowca Varso ma być ogólnodostępna dla mieszkańców miasta, więc wygląda to na bardzo ciekawy projekt, mam nadzieję, że tak też wyjdzie w praktyce i powstanie nam funkcjonalny kawałek przestrzeni publicznej. Chociaż tego rodzaju zapowiedzi różnie się niestety kończyły, jednak ja liczę na to, że da się

Jakie macie opinie o biurowcu Varso, za którego budowę zabiera się HB Reavis, może ktoś się wypowie na forum na ten temat

Myślicie, że kolejna tego rodzaju inwestycja przyda się w Warszawie i będą chętni na wynajem tam biur

Mnie cieszy, że powstanie nowy, dosyć ciekawy budynek, mam tylko nadzieję, że rynek powierzchni biurowych w stolicy nadal będzie się dobrze rozwijał, bo ostatnio coraz częściej się słyszy o wzroście współczynnika niewynajętych powierzchni biurowych, ale zobaczymy jak to dalej pójdzie.