Oliwska Vita Warszawa / deweloper Develia - opinie na forum
Oliwska Vita Warszawa / deweloper Develia - opinie na forum
Rusza nowy projekt mieszkaniowych w Warszawie, Oliwska Vita, za którego budowę odpowiada deweloper Develia. Targówek i ta jego część, w której powstaje ten blok, to dobre miejsce na zakup mieszkania, jak to widzicie? Jeżeli chodzi o ceny metra kwadratowego, to w tym bloku w Warszawie kosztuje on w okolicach 14 000 zł, ale tylko przy kilku mieszkaniach były ceny podane, więc faktycznie może być znacznie drożej. Jakie macie opinie o tej inwestycji i lokalizacji?
Re: Oliwska Vita Warszawa / deweloper Develia - opinie na forum
Ja muszę przyznać, że jeżeli chodzi o projekt i to, jak mają wyglądać budynki postawione przez Develię w ramach osiedla Oliwska Vita, to jakoś mnie one specjalnie nie urzekają, a wręcz mam wrażenie, że prezentuje się to dosyć budżetowo, no ale ceny też nie są jakieś niebotyczne. Jedyny ciekawy akcent, który zwrócił moją uwagę, to te szklane przesłony na balkonach, które umożliwiają ich zamknięcie - jeśli to będzie standard, to bardzo w porządku.

Wizualizacja: deweloper Develia
Do tego też na osiedlu chyba zupełnie nie ma wyższej zieleni zaplanowanej, czyli drzew, które kiedyś mogłyby dać nieco cienia. Pewnie pod całością terenu będzie hala garażowa, ale jednak szkoda, że nie pomyślano o urządzeniu jakiegoś skwerku. Zobaczcie też na wizualizacje części wspólnych tych bloków i to malowanie w korytarzach. Może stary jestem, ale mnie się kojarzy z taką emulsją na ścianach w starych szkołach albo przychodniach, choć wiem, że to rzecz gustu.
Ale chętnie poznam też zadanie innych osób o tych blokach, ich zaletach i wadach.

Wizualizacja: deweloper Develia
Do tego też na osiedlu chyba zupełnie nie ma wyższej zieleni zaplanowanej, czyli drzew, które kiedyś mogłyby dać nieco cienia. Pewnie pod całością terenu będzie hala garażowa, ale jednak szkoda, że nie pomyślano o urządzeniu jakiegoś skwerku. Zobaczcie też na wizualizacje części wspólnych tych bloków i to malowanie w korytarzach. Może stary jestem, ale mnie się kojarzy z taką emulsją na ścianach w starych szkołach albo przychodniach, choć wiem, że to rzecz gustu.
Ale chętnie poznam też zadanie innych osób o tych blokach, ich zaletach i wadach.
Z tymi balkonami przeszklonymi, to zazwyczaj dobrze wygląda tylko na wizualizacjach. Później ludzie zaczynają na tych balkonach trzymać rowery, suszyć pranie, opony zimowe / letnie itd. Cześć pewnie wpadnie na to, żeby szkło przysłonić jakąś słomianką i tak z czasem zrobi się na tych balkonach spory bałagan.
Te szklane przesłony to kojarzą mi się ze szklarnią - szczególnie po ostatniej fali upałów.
Swoją drogą ciekawe, jakiego szkła użyją. No bo niby są jakieś szyby termoizolacyjne, które zapobiegają nadmiernemu nagrzewaniu przez promienie słoneczne. I z taką osłoną termiczną może być fajny efekt: na zewnątrz +30, a ty sobie wszystko na balkonie zamykasz, puszczasz dodatkowo wentylatorek typu https://levoit.pl/produkt/wentylator-kolumnowy-levoit-tempsense-36-pro/ i masz 22-25C. A do tego potencjalnie fajne widoczki.
Ale jak nie dadzą tych osłon tylko zwykłe szyby... to chyba lepiej będzie je pozdejmować na lato. No chyba właśnie, że ktoś zrobi z balkonu suszarnię albo szklarnię na jakieś ciepłolubne warzywka
Swoją drogą ciekawe, jakiego szkła użyją. No bo niby są jakieś szyby termoizolacyjne, które zapobiegają nadmiernemu nagrzewaniu przez promienie słoneczne. I z taką osłoną termiczną może być fajny efekt: na zewnątrz +30, a ty sobie wszystko na balkonie zamykasz, puszczasz dodatkowo wentylatorek typu https://levoit.pl/produkt/wentylator-kolumnowy-levoit-tempsense-36-pro/ i masz 22-25C. A do tego potencjalnie fajne widoczki.
Ale jak nie dadzą tych osłon tylko zwykłe szyby... to chyba lepiej będzie je pozdejmować na lato. No chyba właśnie, że ktoś zrobi z balkonu suszarnię albo szklarnię na jakieś ciepłolubne warzywka

Ostatnio zmieniony 19 lip 2024, 9:55 przez Grz3g0rz, łącznie zmieniany 1 raz.
Grz3g0rz pisze:Te szklane przesłony to kojarzą mi się ze szklarnią - szczególnie po ostatniej fali upałów.
Swoją drogą ciekawe, jakiego szkła użyją. No bo niby są jakieś szyby termoizolacyjne, które zapobiegają nadmiernemu nagrzewaniu przez promienie słoneczne. I z taką osłoną termiczną może być fajny efekt: na zewnątrz +30, a ty sobie wszystko na balkonie zamykasz, puszczasz dodatkowo wentylatorek i masz 22-25C. A do tego potencjalnie fajne widoczki.
To są szklane bezramowe zabudowy balkonu typu LUMON.
Kiedyś też się zastanawiałem, jak można tak mieszkać jak w szklarni, natomiast moje zdanie zmieniło się jak w praktyce to sprawdziłem i jest to super sprawa.
Na jesień, zimę zamykasz albo zostawiasz kilka tafli złożonych i masz przewiew. Gdy spadają liście, pylą drzewa, pada deszcz, śnieg, to zamykasz i masz spokój. Dodatkowo możesz zamontować promiennik grzewczy i masz komfort w chłodne dni na balkonie.
W lecie możesz całkowicie złożyć tafle i masz balkon jak zwykły, w pełni otwarty.
Droga sprawa, gdy chcesz zrobić na własną rękę. Super, że deweloper robi to w standardzie.
Przykład inwestycji, gdzie kilka najwyższych pięter ma to w standardzie, a niższe mogą mieć za dopłatą, to Pierwsza Dzielnica w Katowicach i chyba też Nadgórników 14.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Warszawie - bloki, apartamentowce, domy”