System płatności za nowe mieszkania w inwestycji Bunscha Park Kraków
System płatności za nowe mieszkania w inwestycji Bunscha Park Kraków
Mam pytanie, zastanawiam się naz zakupem nowego mieszkania w inwestycji Bunscha Park w Krakowie, tylko zastanawiam się jak tam wygląda kwestia płatności za lokal. Słyszałam, że jest tam rachunek powierniczy zamknięty, ale może ktoś napisze coś o tym, jak to wygląda w szczegółach i opinie o tym, czy to dobre rozwiązanie dla kupującego i bezpieczna opcja? Podzielcie się swoimi doświadczeniami, bo chyba o tym jeszcze nie było na forum, czy to bezpieczna opcja? Warto to wiedzieć, jeśli bierze się na to duży kredyt hipoteczny na 15-20 lat. Mam nadzieję, że to będzie dobre miejsce dla rodzimy 

Re: System płatności za nowe mieszkania w inwestycji Bunscha Park Kraków
Mozna powiedzec ze rachunek powierniczy zamkniety jest bardzo bezpieczny. Deweloper nie dostaje ani grosza dopoki ostatnie mieszkanie nie jest oddane. Wiec nie ma co sie martwic ze deweloper zwieje. A nawet jak by zbankrutowal, to i tak ma zamrozona wlasna kase zeby oddac banka kredyto biorcow.
Re: System płatności za nowe mieszkania w inwestycji Bunscha Park Kraków
Jeśli chodzi o sposób płatności za mieszkanie w inwestycji Bunscha Park, to chyba jesteśmy w najbardziej komfortowej sytuacji, bo nasze pieniądze są bezpieczne i deweloper dostanie je dopiero wtedy, kiedy wywiąże się z umowy deweloperskiej, a więc po przeniesieniu własności wybudowanego mieszkania. Do tego czasu pieniądze leżą sobie w banku, na rachunku powierniczym - dlatego określa się go jako zamknięty
Czyli, krótko mówiąc deweloper ma interes w tym, żeby doprowadzić budowę do końca i oddać mieszkania klientom, bo dopiero w tym momencie dostaje za nie pieniądze. Do tego czasu sam musi zadbać o finansowanie, a wiadomo, że to także kosztuje. W tej sytuacji także jakiekolwiek opóźnienia są dla firmy budującej mieszkania niekorzystne. Dla klientów to chyba najlepsze rozwiązanie 

Wróć do „Bunscha Park Kraków - forum mieszkańców osiedla”