Witam forumowiczów,
Kupiliśmy mieszkanie w drugim etapie, co jakiś czas podjeżdżamy na budowę obserwować postępy pracy oraz ew. niezgodności z projektem. Bardzo dużą rolę na osiedlu odgrywa światło, które w mieszkaniach parterowych jest baaaardzo mało. Ważną kwestią w tym kontekście wydają się wykusze, które powstały na parterach oraz zabudowania otworów tarasowych na kondygnacjach powyżej "zera". Z tego co się orientuję, właściciele tych mieszkań nie zostali poinformowani o tych zmianach, które są spowodowane na 99% nie spełnieniem warunków § 60 pkt.2 Warunków Technicznych. Dziwne wykusze, których obudowy znajdują się w linii ściany zewnętrznej, wliczane są oczywiście w pow. użytkową mieszkania, więc wystarczy, aby one były doświetlone i warunek zostaje spełniony. Oczywiście domyślam się, że pierwotny otwór w ścianie nie zostaje powiększony, co za tym idzie oświetlenie "właściwego" wnętrza mieszkania, nie polepsza się, a poprzez łamanie go dodatkową zabudową zostaje ograniczone.
Post ten kieruję do ludzi, którzy zostali postawieni przed faktem dokonanym i siedzą cicho ponieważ powiększyła się im powierzchnia mieszkań, za którą na dodatek nie zapłacili. Oczywiście jest to prawdą, jednak w kwestii nasłonecznienia sytuacja nie jest najlepsza.
Sam wybrałem mieszkanie, które wydawało mi się dobrze doświetlone, ale podpisując umowę zdawałem sobie sprawę, że osiedle jest "ciasne".
Proszę o wasze opinie na ten temat, czy deweloper udzielał jakichkolwiek informacji właścicielom tych mieszkań?? Czy zostaliście poinformowani o celu tych zmian w Waszych mieszkaniach??
Dziwne wykusze oraz zabudowane loggie tarasowe - Wielicka Garden Kraków
Re: Dziwne wykusze oraz zabudowane loggie tarasowe - Wielicka Garden Kraków
Cześć,
Masz może jakieś zdjęcia jak to wygląda.
Kupiłem mieszkanie w II etapie i zaczynam się martwić, a nie ma mnie obecnie w Krakowie.
Pozdrawiam,
Piotr
Masz może jakieś zdjęcia jak to wygląda.
Kupiłem mieszkanie w II etapie i zaczynam się martwić, a nie ma mnie obecnie w Krakowie.
Pozdrawiam,
Piotr
Cześć,
Zdjęcia są na stronie inwestycji: wielickagarden.pl/galeria.html na dole strony są zdjęcia etapu 2.
Zdjęcia są na stronie inwestycji: wielickagarden.pl/galeria.html na dole strony są zdjęcia etapu 2.
Piotr, wejdź na grupę mieszkańców na ..
Tam już właściciele tych mieszkań debatowali mad tymi wykuszami, bo zdaje się okna nie były otwieralne początkowo.
Tam już właściciele tych mieszkań debatowali mad tymi wykuszami, bo zdaje się okna nie były otwieralne początkowo.
i jeszcze wydaje mi sie ze te 'wykusze' byly juz wczesniej w projekcie - nawet wizualizacje na stronie www je uzwględniają acz oczywiscie nie ma tych widoków gdzie byłoby ich najwiecej.
Tu przykład na II i III p:

jak ogladalam rzuty mieszkan na parterze to tez bylo to zaznaczone acz wtedy nie wiedzialam co to znaczy.
Ja na to zwracalam uwage u siebie na rzutach bo chcialam wiedziec w ktorych miejscach na balkonie bede miec te koszmarne żółte słupki
Tu przykład na II i III p:

jak ogladalam rzuty mieszkan na parterze to tez bylo to zaznaczone acz wtedy nie wiedzialam co to znaczy.
Ja na to zwracalam uwage u siebie na rzutach bo chcialam wiedziec w ktorych miejscach na balkonie bede miec te koszmarne żółte słupki

Cześć!
Po zapoznaniu się z wpisami na . stworzyłem temat tutaj, dlatego napisałem, że ludzie nie zostali poinformowani o zmianach w projekcie. Napisałem również, że nie zostaną obciążeni kosztami dodatkowych metrów. Te wszystkie informacje są z .. Nadmieniam, że mnie ta sytuacja nie dotyczy. Temat kieruję do tych, którzy stali się posiadaczami tych "telewizorów" na parterach oraz tych, którym pomniejszono balkony. Deweloper podmienił wizualizacje na stronie co można w prosty sposób zaobserwować na różnicach w wizualizacjach "zgóry" etapu I oraz etapu II. Innymi słowy na wizkach etapu I, na których widoczny jest również etap II, tych telewizorów nie ma, natomiast zobaczcie na tą samą wizkę w katalogu etapu II, tam już się pojawiły. Na filmie również tego nie ma..Z resztą, to że mieszkańcy zostali zaskoczeni nowymi obudowami nie jest tajemnicą, sami o tym piszą na ..
Po zapoznaniu się z wpisami na . stworzyłem temat tutaj, dlatego napisałem, że ludzie nie zostali poinformowani o zmianach w projekcie. Napisałem również, że nie zostaną obciążeni kosztami dodatkowych metrów. Te wszystkie informacje są z .. Nadmieniam, że mnie ta sytuacja nie dotyczy. Temat kieruję do tych, którzy stali się posiadaczami tych "telewizorów" na parterach oraz tych, którym pomniejszono balkony. Deweloper podmienił wizualizacje na stronie co można w prosty sposób zaobserwować na różnicach w wizualizacjach "zgóry" etapu I oraz etapu II. Innymi słowy na wizkach etapu I, na których widoczny jest również etap II, tych telewizorów nie ma, natomiast zobaczcie na tą samą wizkę w katalogu etapu II, tam już się pojawiły. Na filmie również tego nie ma..Z resztą, to że mieszkańcy zostali zaskoczeni nowymi obudowami nie jest tajemnicą, sami o tym piszą na ..
Witam, nie rozumiem o co chodzi. Czy ktoś może podesłać konkretne zdjęcia jaki był początkowy projekt, a jaki jest teraz? Mieszkanie rezerwowałam w maju zeszłego roku i z tego co pamiętam projekt wyglądał tak jak teraz na stronie, a za dodatkową powierzchnię oczywiście płaciłam.
Właśnie wydaje mi się, że nie ma tu jakiejś specjalnej różnicy pomiędzy pierwotnymi wizualizacjami, który element budynku zabiera tu światło. Oczywiście zgadzam się, że w mieszkaniach na parterze światło jest ważne i pewnie warto o nie walczyć. Choć pewnie tak naprawdę, to na tym etapie wiele się już nie da zmienić.
Kupilem mieszkanie w marcu i na planie zabudowana czesc balkonu byla juz uwzgledniona choc na samym poczatku nie bylem pewien czy dobrze rozumiem plan i potwierdzilem to z Atalem przed zakupem. To byl dodatkowy metraz, za ktory tez zaplacilem - nie myslalem o pobudkach technicznych a raczej o tym, ze Deweloper znalazl tani sposob na sprzedanie dodatkowych metrow;) Analogicznie mieszkanie w Etapie 1 ma ok. 3m kwadratowe mniej. Mi osobiscie to nie przeszkadza wrecz traktuje to jako ciekawy element, Obawialem się, tylko ze bedzie przez ta zabudowe ciemno w salonie ale jest ok (bylem na budowie) mimo, ze orientacja wsch-pln (ostatnie pietro)
btw. czy jest tu moze Admin z grupy na FB- Marcin J.?
btw. czy jest tu moze Admin z grupy na FB- Marcin J.?
No właśnie, czyli jednak to nie tak, że takie zmiany weszły przypadkiem i niespodziewanie. Dziwię się czasem, jak ktoś nie przegląda planów, później jest z tym problem. Inna sprawa, że takie sztuczki na zwiększenie metrażu, to czasem dziwne efekty przynoszą 

Wróć do „Wielicka Garden Kraków od dewelopera Atal - forum mieszkańców osiedla”