Drzewa i ich zasadzenie w sąsiedztwie i na terenie nowego osiedla - Wielicka Garden

Forum dla przyszłych mieszkańców inwestycji osiedla Wielicka Garden w Krakowie, które buduje deweloper Atal. Wybór mieszkania, ceny, opinie, budowa bloku i sprawy mieszkańców - zapraszamy do dyskusji.
seweryn

Drzewa i ich zasadzenie w sąsiedztwie i na terenie nowego osiedla - Wielicka Garden

Postautor: seweryn » 19 lis 2017, 18:51

matw pisze:Ja z kolei pytałem Panie z Atala czy zamierzają na inwestycji posadzić drzewa np od strony ul. Wielickiej i dodatkowo w miejscach zielonych, ale powiedziały, że deweloper zasadzi tylko krzaczki, a drzewa może zasadzić wspólnota. To jest dość ważne zwłaszcza w naszym mieście...

Pytanie tylko, czy takie drzewa i większe rośliny da się na osiedlu zasadzić, bo na przykład, z tego co wiem, to nie da się na przykład posadzić większych roślin na warstwie ziemi, którą jest pokryta płyta nad garażem podziemnym, a u nas jednak to spora część osiedla. Zostają drzewa w donicach, ale to jednak znacznie droższe, mniej trwałe i mniej efektowne, przynajmniej w mojej opinii. Poza tym pewnie wspólnota mieszkaniowa musiałaby stworzyć specjalny fundusz celowy na posadzenie drzew.

No i pytanie jeszcze czy będziemy mogli w ogóle drzewa zasadzić, czy nie jest tak, że zagospodarowanie osiedla jest projektem, do którego ktoś ma prawa autorskie i może się na dodatkową zieleń nie zgodzić. Jak myślicie, jak to wygląda?

Wróć do „Wielicka Garden Kraków od dewelopera Atal - forum mieszkańców osiedla”