maaagdziok pisze:Jesteśmy tuż przed podpisaniem umowy notarialnej z WS, dla świętego spokoju oddaliśmy umowę do przejrzenia dwóm prawnikom i... mamy więcej pytań niż odpowiedzi.![]()
Prawnicy odradzają podpisanie takiej umowy, wskazując na przykład, że deweloper nie podzielił hipoteki na poszczególne mieszkania, lecz kredyt na ponad 100 milionów zaciągnął na całą inwestycję, stąd w razie bankructwa dewelopera kredyt przyjdzie spłacać wszystkim jego klientom.
Zarządzam projektami deweloperskimi - ilekroć mam przyjemność prowadzenia rozmów z prawnikami Klientów, dociera do mnie jak bardzo szkodzą swoim Klientom nie mając elementarnej wiedzy i doświadczenia. To co zostało napisane powyżej, w mojej ocenie jest bzdurą, ponieważ na etapie kredytowanej inwestycji otrzymuje się promesę, a po zapłacie całości bezciężarowe wyodrębnienie lokalu. Opisane zostało wszystko w Ustawie Deweloperskiej.
Prawnik jak lekarz - ma swoje specjalizacje. Mało jest dobrych prawników z rynku nieruchomości, trzeźwo i logicznie myślących.