Wysokość "zaliczek" Beta nieruchomości - Piasta Park Kraków

Forum przeznaczone dla przyszłych mieszkańców inwestycji Osiedle Piasta Park w Krakowie, którego budowniczym jest deweloper Wawel Service. Wybór mieszkania, ceny, budowa bloku i sprawy mieszkańców.
Mrozu

Wysokość "zaliczek" Beta nieruchomości - Piasta Park Kraków

Postautor: Mrozu » 02 lut 2018, 16:55

Witam,

Tak ja, jak i wy zapewne dostaliście przed chwilą maila z "zaliczką" za grudzień i styczeń od firmy Beta nieruchomości.

Czy ktoś mądry mnie oświeci czym są 3 progi Vatu eksploatacyjnego - cytuje Vat zwoln. Vat 8% i Vat 23 % - w dodatku dlaczego te kwoty są zsumowane ??

Po drugie, dlaczego za styczeń mnożniki tegoż vatu są 3 razy wyższe niż za grudzień. Rozumiem płatności za wodę i ogrzewanie, ale skąd takie kwoty za Vat ?

Kwota tego pseudoczynszu za styczeń jest dla mnie nie do przyjęcia. W tym momencie zacna Beta nieruchomości oczywiście nie odbiera juz telefonów.

Pozdrawiam,

Nowy lokator Piasta

Re: Wysokość "zaliczek" Beta nieruchomości - Piasta Park Kraków

Postautor: Nowy lokator Piasta » 02 lut 2018, 21:53

U dewelopera podobno zmieniły się numery robocze mieszkań o czym mnie poinformowali przy odbiorze.
Ja dostałem rozliczenie za mieszkanie sąsiadów więc sprawdzcie sobie czy Wasz metraż mieszkania jest na dokumencie.
Nie zapłacę póki nie wyjaśnią.

Potwierdzam kontakt z BETA jest do dupy, nie odbierają tel i nie odpisują na e-mail :evil:

ine

Postautor: ine » 03 lut 2018, 7:33

Dokładnie, nam policzyli za mieszkanie 66m2 a mamy 47m2...

rosek

Postautor: rosek » 05 lut 2018, 9:47

3 progi VAT masz związane z tym jak zorganizowany jest sposób zarządzania przez ustawy/rozporządzenia.

Zwolnionych z VAT w tym momencie nie pamiętam trzeba sobie sprawdzić rozporządzenie ministra w sprawie zarządzania nieruchomościami/zwolnienia z podatku
8% usługi wiec pewnie sprzątanie/wynagrodzenie opiekuna/wywóz śmieci itp
23% wszystkie elementy które trzeba zakupić do napraw takie jak klamki/farby/ograniczniki wjazdu do garażu.

Różnice między styczniem a grudniem są takie że zarządca został wybrany chyba po połowie grudnia. Wcześniej zarządzał deweloper.

Czy opłaty są wysokie czy niskie to kwestia dyskusyjna. Moim zdaniem jest normalna. Zobacz sobie na fora innych budynków. Za każdym razem są takie zdziwienia. Zwróć uwagę że jest to okres przejściowy. Jest bardzo dużo napraw, sprzątania budynku i terenu (co się dzieje), kontenery które są co chwilę zapełniane (a tanie nie są). Do tego to są zaliczki więc opłaty zostaną rozliczone po pewnym czasie i jeśli było naliczone za dużo to będzie zwrot. Po okresie przejściowym cena czynszu zmaleje.

Trzeba wziąć jeszcze pod uwagę że zarządca nie może pobrać zbyt małej kwoty bo w pewnym momencie stanie się niewypłacalny i nie będzie miał możliwości robienia opłat.

Wróć do „Piasta Park Kraków od Wawel Service - forum mieszkańców osiedla”