Uciążliwy dym wydobywajacy się z wędzarni przy Intermarche
Uciążliwy dym wydobywajacy się z wędzarni przy Intermarche
Witam Sąsiadów, czy ktoś zauważył uciążliwy dym wydobywający się z intermarche? Prawdopodobnie to ich wędzarnia. Przy otwartych oknach w mieszkaniu od tamtej strony niestety zapach jest w mieszkaniu wyraźnie wyczuwalny. Czy rozpoznawaliście sprawę legalności takiego dymienia?
Re: Uciążliwy dym wydobywajacy się z wędzarni przy Intermarche
mmarek pisze:Witam Sąsiadów, czy ktoś zauważył uciążliwy dym wydobywający się z intermarche? Prawdopodobnie to ich wędzarnia. Przy otwartych oknach w mieszkaniu od tamtej strony niestety zapach jest w mieszkaniu wyraźnie wyczuwalny. Czy rozpoznawaliście sprawę legalności takiego dymienia?
Tak Intermarche stalo tam wczesniej.
Wędzić można ale i tez można zadzwonic na straż jak się tam kopci jak z huty.

jakubo pisze:mmarek pisze:Witam Sąsiadów, czy ktoś zauważył uciążliwy dym wydobywający się z intermarche? Prawdopodobnie to ich wędzarnia. Przy otwartych oknach w mieszkaniu od tamtej strony niestety zapach jest w mieszkaniu wyraźnie wyczuwalny. Czy rozpoznawaliście sprawę legalności takiego dymienia?
Tak Intermarche stalo tam wczesniej.
Wędzić można ale i tez można zadzwonic na straż jak się tam kopci jak z huty.
Gdzieś to znalazłem
"Jeśli ta wędzarnia ma jakiś komin to prawo budowlane mówi że taki komin (wyrzutnia) może być nie bliżej niż 10m od ściany budynku w której znajdują się okna ale tylko w przypadku gdy z tego komina wydobywają się nieszkodliwe bądź nieuciążliwe (zapachy) substancje.
Jeśli wydobywają się szkodliwe (dym, smród lub inne spaliny) to ta odległość ulega podwojeniu.
Czyli w Pana przypadku ten komin nie może być bliżej niż 20m.
Ten komin może być bliżej jeśli sąsiad wyniesie go powyżej dachu Pana budynku.
Proponuje zgłosić ten problem do PINB-u.
Jeśli lokalny PINB nie zareaguje to ten brak reakcji zgłasza się do WINB-u.
PINB = Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego
WINB = Wojewódzki .....
Wiec mysle ze będzie gruba afera
witam
tez ostatnio to zauwazyłem mam okno ok 15 , 20 m od kominka ale śmierdzi strasznie, temat trzeba ruszyc do przodu i to pilnie !!!
tez ostatnio to zauwazyłem mam okno ok 15 , 20 m od kominka ale śmierdzi strasznie, temat trzeba ruszyc do przodu i to pilnie !!!
tomi1987 pisze:witam
A czy ktos byl informowany o takich atrakcjach ?

Czy deweloper cos wspominal ze takie jaja ?
Ja obeserwuje temat od dwoch tygodni i ostatnimi dniami jest jakby lepiej. Ktos moze interweniowal w tej sprawie?
I dzis po długiej przerwie wystartowali z wielkim Hukiem....trzeba interweniować do administratora 

Jest tragedia. Myslalam, ze smrod myjni bedzie utrapieniem ale wedzarnia przebija wszystko.. Szczegolnie w te upały, kiedy chciałoby sie wywietrzyc mieszkanie..
Paulina pisze:Jest tragedia. Myslalam, ze smrod myjni bedzie utrapieniem ale wedzarnia przebija wszystko.. Szczegolnie w te upały, kiedy chciałoby sie wywietrzyc mieszkanie..

dlatego radze sprawę zgłaszać administratorowi.
Zdjęcia filmy itp. Dzis z nim rozmawiałem sa pewne przepisy.
Witam, czy tylko ja widzę problem z dymem z wędzarni pod oknem ? Czy ktos jeszcze interweniuję u administratora? ( dokumentacja fotograficzna).

Wróć do „Srebrnych Orłów Kraków - forum mieszkańców osiedla od Acatom”