Pozwolenie na budowe na parking a współwłasność działki - Prądnik Nowy
-
Pozwolenie na budowe na parking a współwłasność działki - Prądnik Nowy
owszem plac manewrowy był na innym miejscu, ale w tedy nie byliśmy współwłaścicielami działki. mimo ze teren jest utwardzony to na plac manewrowy i parking dla ciężarowych samochodów jest wymagane pozwolenie na budowę i zgoda lokatorów bloku Pachońskiego 5C, bo to oni płacą podatek. Jedynie bez zezwolenia na budowę mżee być wybudowany parking dla 10 samochodów osobowych.
becia19
-
Re: Pozwolenie na budowe na parking a współwłasność działki - Prądnik Nowy
wydaje mi się, że nie masz racji. Z tego co mi wiadomo działka nie jest współwłasnością lokatorów z 5c. Nie mniej jednak są przepisy które regulują
1. Odległość wydzielonych miejsc postojowych miejsc postojowych, w tym również zadaszonych, lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od okien pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi w budynku mieszkalnym, budynku zamieszkania zbiorowego z wyjątkiem hotelu, budynku opieki zdrowotnej, oświaty i wychowania, a także od placu zabaw dziecięcych i boisk dla dzieci i młodzieży nie może być mniejsza niż:
1) 7 m – w przypadku do 4 stanowisk włącznie,
2) 10 m – w przypadku 5 do 60 stanowisk włącznie,
3) 20 m – w przypadku większej liczby stanowisk, z uwzględnieniem § 276 ust. 1.
2. Odległość wydzielonych miejsc postojowych lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od granicy działki budowlanej nie może być mniejsza niż:
1) 3 m – w przypadku do 4 stanowisk włącznie,
2) 6 m – w przypadku 5–60 stanowisk włącznie,
3) 16 m – w przypadku większej liczby stanowisk.
Tylko czy tą działkę można traktować jako parking ?
p.s. ludzie przestańcie parkować na drodze pożarowej, chociaż w okolicy bramy wjazdowej, bo niekiedy wyjazd do makabra, ale co was to przecież nie kupiliście miejsca i teraz macie w dupie reszte
1. Odległość wydzielonych miejsc postojowych miejsc postojowych, w tym również zadaszonych, lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od okien pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi w budynku mieszkalnym, budynku zamieszkania zbiorowego z wyjątkiem hotelu, budynku opieki zdrowotnej, oświaty i wychowania, a także od placu zabaw dziecięcych i boisk dla dzieci i młodzieży nie może być mniejsza niż:
1) 7 m – w przypadku do 4 stanowisk włącznie,
2) 10 m – w przypadku 5 do 60 stanowisk włącznie,
3) 20 m – w przypadku większej liczby stanowisk, z uwzględnieniem § 276 ust. 1.
2. Odległość wydzielonych miejsc postojowych lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od granicy działki budowlanej nie może być mniejsza niż:
1) 3 m – w przypadku do 4 stanowisk włącznie,
2) 6 m – w przypadku 5–60 stanowisk włącznie,
3) 16 m – w przypadku większej liczby stanowisk.
Tylko czy tą działkę można traktować jako parking ?
p.s. ludzie przestańcie parkować na drodze pożarowej, chociaż w okolicy bramy wjazdowej, bo niekiedy wyjazd do makabra, ale co was to przecież nie kupiliście miejsca i teraz macie w dupie reszte
-
Grzybowski kto Ty jesteś ??
Parter klatka C?? Parkowanie na tej drodze to jedno może niech administrator postawi znak zakaz parkowania i odholowanie, nic tylko dzwonić na straż miejską ale nie chce być świnią. Druga sprawa to wylewanie się ludziom oleju z silników w garażu. Na miejscu 9 parkuje auto które ma podstawiony pojemnik bo mu kapie olej i roznosi go po cały garażu aż sobie fotkę tego robiliśmy masakra. Zachowanie ludzi niektórych serio jest dla nas niezrozumiałe.

..............
Ostatnio zmieniony 11 lip 2017, 10:54 przez GM., łącznie zmieniany 1 raz.
-
Prostopadle do drogi pożarowej powinny być usytuowane miejsca parkingowe, rozwiązałoby to problem w jakimś stopniu. Na tą chwilę parkowanie na drodze jest o tyle uciążliwe, że blokuje swobodny wyjazd z garażu. Twoje wszelkie wyliczanki odnośnie zapotrzebowania na miejsca parkingowe nie są żadnym argumentem, póki wszystkie miejsca parkingowe nie są sprzedane. Niektórzy są na tyle perfidni, że parkują auto na chodniku między klatką C, a garażem. Nie uważasz, że to trochę przegięcie?
........
Ostatnio zmieniony 11 lip 2017, 10:54 przez GM., łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dokładnie, to nie nasz teren, on chyba należy do działki, na której będzie lada moment budowany II etap. Wtedy może coś się poprawi. Miejsc jest śmiesznie mało tak czy siak (choć to było powszechnie wiadome) i aż dziw że jednak przeważnie da się gdzieś stanąć.
-
no tak my którzy mamy miejsca postojowe kupione musimy być wyrozumiali teraz dla tych którzy tego nie zrobili bo jest dla nich za drogo. chyba trzeba będzie zacząć dzwonić na straż miejską.że tak powiem co mnie to interesuje że nie ma ktoś gdzie zaparkować. można parkować za kasę tam gdzie szkoła jazdy parkuje, można kupić miejsce postojowe bo jeszcze są wolne. ale nie lepiej parkować gdzie padnie
Moje zdanie jest takie, że nie ma nad czym tutaj w ogóle dyskutować.
To, że szkoła jazdy zrobiła sobie parking tymczasowy to moim zdaniem też jest sprawa pomiędzy nimi, a CP RE i szukanie w warunkach technicznych jakie odległości od granicy działki powinno się zachować jest bez sensu. Mi osobiście to nawet do głowy nie przyszło bo wiem, że to tymczasowe, a poza tym mam większe problemy niż to czy na placu obok stoją 3 L-ki czy 8.
A co do parkowania "wszędzie gdzie się da" to podzielam zdanie, że to przegięcie... jeszcze parkowanie wzdłuż drogi mi nie przeszkadza, dopóki wyjazd z rampy nie jest problematyczny, ale parkowanie na trawie, która nawet nie zdążyła urosnąć, czy na chodniku to inna sprawa.
A tłumaczenie, że niektóre rodziny mają 3 lub 4 samochody a tylko 1 miejsce postojowe bo ich nie stać jest dla mnie śmieszne... Kupując samochód bierzesz na siebie odpowiedzialność finansową na paliwo do niego, serwis, parkowanie i inne, więc niech parkują gdzieś przed osiedlem i tyle.
To, że szkoła jazdy zrobiła sobie parking tymczasowy to moim zdaniem też jest sprawa pomiędzy nimi, a CP RE i szukanie w warunkach technicznych jakie odległości od granicy działki powinno się zachować jest bez sensu. Mi osobiście to nawet do głowy nie przyszło bo wiem, że to tymczasowe, a poza tym mam większe problemy niż to czy na placu obok stoją 3 L-ki czy 8.
A co do parkowania "wszędzie gdzie się da" to podzielam zdanie, że to przegięcie... jeszcze parkowanie wzdłuż drogi mi nie przeszkadza, dopóki wyjazd z rampy nie jest problematyczny, ale parkowanie na trawie, która nawet nie zdążyła urosnąć, czy na chodniku to inna sprawa.
A tłumaczenie, że niektóre rodziny mają 3 lub 4 samochody a tylko 1 miejsce postojowe bo ich nie stać jest dla mnie śmieszne... Kupując samochód bierzesz na siebie odpowiedzialność finansową na paliwo do niego, serwis, parkowanie i inne, więc niech parkują gdzieś przed osiedlem i tyle.
Wróć do „Prądnik Nowy Kraków - forum mieszkańców osiedla”