[Etap II] Wstępne odbiory mieszkań od dewelopera - inwestycja Prądnik Nowy Kraków

Zapraszam mieszkańców inwestycji Prądnik Nowy od CP RE do zakładania tematów dotyczących ich osiedla. Miejsca parkingowe, problemy osiedla, nowe etapy inwestycji, wspólnota mieszkaniowa itp.
mor3nko

Re: [Etap II] Wstępne odbiory mieszkań od dewelopera - inwestycja Prądnik Nowy Kraków

Postautor: mor3nko » 18 lis 2018, 10:10

Mario91 pisze:My mieliśmy odbiór wczoraj i usłyszeliśmy, ze dokładny pomiar będzie miał miejsce przy odbiorze właściwym. Protokół natomiast ma zostać wysłany na maila, ale w sumie nie pytaliśmy kiedy. Ile jesteś już po odbiorze?

Ja jestem po odbiorze już 3 tygodnie i do dziś nic nie dostałem (a też miałem otrzymać protokół na meila).
Pomiar geodezyjny miał być rozsyłany od połowy listopada jednak również nic się nie dzieje w temacie.

PS. Jeśli są na forum osoby które posiadają mieszkanie "narożne" w klatce B, bardzo proszę o kontakt w wiadomości priv.

Sora

Re: [Etap II] Wstępne odbiory mieszkań od dewelopera - inwestycja Prądnik Nowy Kraków

Postautor: Sora » 18 lis 2018, 14:47

Cześć wiecie może czy odbiory są planowane klatkami czy w kolejności zakupu? Bo jest 2ga połowa listopada, a ja nawet nie mam jeszcze maila z terminem v_v

samuel

Postautor: samuel » 18 lis 2018, 16:40

kasztandd pisze:Witam Sąsiadów,
Ja planuje odbiór wstępny pod koniec tygodnia czwartek lub piątek, prośba o ewentualne info na co bardziej zwracać uwagę :)

Jeżeli chodzi o to, na co zwrócić uwagę przy odbiorze mieszkania od dewelopera, to warto zapoznać się z podlinkowanym wpisem, gdzie są opisane chyba najważniejsze kroki :) Warto też prześledzić wątek odbiorów w poprzednim etapie oraz ewentualne wątki w innych inwestycjach, wiedzy jest na forum sporo o tym, jak odbierać mieszkanie od dewelopera. Ale też trzeba pamiętać o tym, że nie jest to jeszcze ostateczny odbiór, tylko wstępny, więc w mieszkaniach pewnie może być jeszcze więcej niedociągnięć. Niemniej na pewno warto zwrócić deweloperowi uwagę na usterki już przy tej okazji, żeby mieli szansę spokojnie je poprawić :)

Puszka

Postautor: Puszka » 18 lis 2018, 16:44

Sora pisze:Cześć wiecie może czy odbiory są planowane klatkami czy w kolejności zakupu? Bo jest 2ga połowa listopada, a ja nawet nie mam jeszcze maila z terminem v_v

Ja też nie mam jeszcze wyznaczonego terminu odbioru. Mieszkanie mam w klatce C. Pomiary geodezyjne miały być już w połowie października przesyłane więc sa jakieś wiejsze opóźnienia.

mor3nko

Postautor: mor3nko » 18 lis 2018, 17:57

Sora pisze:Cześć wiecie może czy odbiory są planowane klatkami czy w kolejności zakupu? Bo jest 2ga połowa listopada, a ja nawet nie mam jeszcze maila z terminem v_v

Nie ma tu żadnego schematu kolejności. Wystarczy że napiszesz do biura sprzedaży że chcesz się umówić to zaproponują dostępne terminy :)

Co do samego przebiegu odbioru jak już wspominałem, warto zabrać ze sobą odpowiednią ekipę ze sprzętem (koszt bardzo przyzwoity). Najważniejsze sprawdzić piony i kąty ścian (były ok), narożniki posadzki, tynk (czy są odparzenia i jego % wilgotności), dokładnie obejrzeć z każdej strony stolarkę drzwiową i okienną (w jednym i drugim miałem uszkodzenia) oraz sprawdzić wymiary otworów pod drzwi (u mnie za niskie i dużo za szerokie).

samuel

Postautor: samuel » 18 lis 2018, 23:40

A trwa wstępny odbiór mieszkania do dewelopera, taki, jak są teraz organizowane. Jest czas, żeby wszystko spokojnie obejrzeć?

Sora

Postautor: Sora » 19 lis 2018, 11:04

mor3nko pisze:Nie ma tu żadnego schematu kolejności. Wystarczy że napiszesz do biura sprzedaży że chcesz się umówić to zaproponują dostępne terminy :)

No wlasnie jak dzwonilam pod koniec IX z pytaniem jak to co to kiedy to, to p. Mariola powiedziała ze zaraz beda rozsylac maile z terminami i zeby spokojnie poczekac. No to czekam jak kolek v_v
Też mam klatke C.

Puszka

Postautor: Puszka » 19 lis 2018, 17:24

No ja dostalam identyczną informację i też czekałam. Zadzwoniłam tam i moje mieszkanie jest rozpisane jako dostępne do odbioru dopiero na koniec listopada. Ale przynajmniej moglam zarezerwować termin odbioru i umówić już firmę na odbiór.

mor3nko

Postautor: mor3nko » 21 lis 2018, 10:52

samuel pisze:A trwa wstępny odbiór mieszkania do dewelopera, taki, jak są teraz organizowane. Jest czas, żeby wszystko spokojnie obejrzeć?

Kilka postów wyżej wspominaliśmy że dają godzinę więc trzeba się uwijać.

Jak już będziecie po swoich odbiorach podzielcie się jak wyglądała u Was usterkowość :)

(czy ktoś z was posiada informację ile wynosi stawka za czynsz za mieszkanie a ile za garaż w etapie I lub ile planowo ma wynieść u nas? Nigdzie nie mogę uzyskać tej informacji)

Sora

Postautor: Sora » 23 lis 2018, 17:48

Czynsz 3zł/m2 + media + śmieci AFAIK.

Ma już ktoś termin na klatce C? Nie mogłam się dziś cały dzień dodzwonić do p. Marioli.

Puszka, napisałabyś na prv z jakiej firmy ekipę brałaś?

Wróć do „Prądnik Nowy Kraków - forum mieszkańców osiedla”