Zapraszam mieszkańców inwestycji Prądnik Nowy od CP RE do zakładania tematów dotyczących ich osiedla. Miejsca parkingowe, problemy osiedla, nowe etapy inwestycji, wspólnota mieszkaniowa itp.
Witajcie, zapewne nie tylko ja dostałem informację na temat planowanych opłat z rozbiciem na poszczególne pozycje. Co o tym sądzicie? Jak to się prezentuje na tle np waszych obecnych lokali?
Mnie się wydaje, że to sporo. U znajomego niecałe 20 gr drożej wychodziło w bloku z ochroną, po jej pozbyciu się, spadło do okolic 2,2 zł za metr kwadratowy W każdym razie faktycznie warto przyjrzeć się temu, jak to wygląda w innych blokach w naszym mieście, takich w miarę nowych, bo wydaje mi się, że du sobie sporo liczą.
wiadomo, że to zaliczki i pierwszy okres to zweryfikuje, ale wysoko wygląda ogrzewanie - część zmienna. Na porównywalnym metrażu jego zaliczka będzie mniejsza o jakieś 100 zł mniej, z planu gospodarczego ma 2,35 i 4,21. W cenie 2,35 ochrona i monitoring osiedla. Nie wiem czy to dużo czy to mało. A na jakiej zasadzie wybrany został właśnie ten zarządca ? Nie rozmawiam o tym czy jest zły czy dobry, bo wydaje się konkretny, ale konkurencja zawsze jest lepsza dla konsumenta
Mi wychodzi 410 na oko za 43 m2, kiepsko, chyba że nie rozumiem pozycji CO zmienna. Obecnie na 62 metrach, 1km obok płacę 80zł, ale to raczej kwestia lepszego skalkulowania później wysokości zaliczek.
Zimna woda/ścieki 44 CO zmienna 106,25 CO stała 34 CW zmienna 40 CW stała 12,75 Śmieci 25,5 Czynsz mieszkanie 126,65 Czynsz boks 21,05 410,2 PLN
Fundusz remontowy to 30 groszy za m2 mieszkania, miejsca postojowego czy komórki lub boksu i obowiązywać zacznie od 2018 roku.
Co do zaliczek to dużo wyjaśni się na wiosnę, założono takie ilości jakie założono bo jakieś trzeba było, jeżeli za 4 miesiące okaże się że np się z czymś przeliczono to zapewne zostanie do dopasowane do realiów. Np 4 m2 zimnej i 2 m2 ciepłej wody na 1 osobę to dla wielu będzie aż aż...
Średnio użyteczne dzielenie się wysokością czynszu, opłaty stałe są takie same, a reszta zależy od tego ile kto indywidualnie wody przeleje albo się wygrzeje Ja mieszkam sam, rzadko bywam, więc płace 240 przy 42m