Pierwsze własne: 3 pokoje do 750k - Osiedle Piastów (Dom-Bud) czy Ruczaj/Skotniki (Tutaj Bunscha)

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Macio123

Pierwsze własne: 3 pokoje do 750k - Osiedle Piastów (Dom-Bud) czy Ruczaj/Skotniki (Tutaj Bunscha)

Postautor: Macio123 » 01 wrz 2026, 18:55

Przymierzam się do zakupu pierwszego mieszkania z rynku pierwotnego w Krakowie. Celuję w układ 3-pokojowy (salon z aneksem + 2 sypialnie). Budżet mam z góry określony na około 800 tys. zł, a odbiór najchętniej w pierwszej połowie 2027 roku.

Po długim przesiewaniu ofert na placu boju zostały mi dwie inwestycje. Zależy mi na tym, żeby to było w miarę fajne miejsce do życia na teraz, ale też bezpieczna opcja pod kątem ewentualnego wynajmu lub odsprzedaży za kilka lat.

Chętnie poznam Wasze opinie, bo to dwa zupełnie różne bieguny Krakowa:

1. Osiedle Piastów (Dom-Bud) - ok. 47 m², cena ok. 730 tys. zł.
Zalety: Nowe bloki z fajną opcją komunikacyjną, bo stacja SKA jest dosłownie pod nosem (dojazd na Dworzec Główny to jakieś 8 minut). Ponadto niedaleko buduje się Północna Obwodnica (węzeł Mistrzejowice), co powinno w niedalekiej przyszłości mocno ułatwić wyjazdy z miasta i pewnie też podbić wartość samej lokalizacji.
Wady: Metraż jak na 3 pokoje jest dość kompaktowy (na styk). Otoczenie to dojrzałe osiedle z pełną infrastrukturą, ale przez to brakuje tam trochę takiego nowoczesnego, wielkomiejskiego klimatu.

2. Ruczaj / Skotniki (Tutaj Bunscha - ul. Obrońców Tobruku) - ok. 52 m², cena ok. 750 tys. zł.
Zalety: Za podobne pieniądze mam ponad 5 metrów więcej. Okolica to w dużej mierze nowa deweloperka, obok spore zaplecze handlowe (Atut), blisko na Zakrzówek. No i jest to rzut beretem na Kampus UJ i zagłębie biurowe wokół Czerwonych Maków, co z perspektywy przyszłego wynajmu wydaje się samograjem.
Wady: Brak pociągu. Dojazd do centrum opiera się na tramwajach z pętli Czerwone Maki albo staniu w korkach na Bunscha.

Co byście wybrali na moim miejscu, patrząc na wygodę życia oraz to, żeby w przyszłości łatwo to wynająć/sprzedać? Lepiej pójść w lepsze skomunikowanie pociągiem i obwodnicę na Piastów, czy w większy metraż i bliskość biurowców na Ruczaju?

A może w budżecie do 800k za nowe 3 pokoje macie do polecenia jeszcze jakieś inne, ukryte inwestycje w Krakowie, które warto sprawdzić?

Florart

Re: Pierwsze własne: 3 pokoje do 750k - Osiedle Piastów (Dom-Bud) czy Ruczaj/Skotniki (Tutaj Bunscha)

Postautor: Florart » 02 wrz 2026, 0:27

Na Osiedlu Piastów zweryfikuj dobrze ekspozycję mieszkania. Jeśli okna będą skierowane na przystanek SKA i S52, to niestety trzeba się liczyć z nieustannym hałasem.

Sellie

Re: Pierwsze własne: 3 pokoje do 750k - Osiedle Piastów (Dom-Bud) czy Ruczaj/Skotniki (Tutaj Bunscha)

Postautor: Sellie » 21 wrz 2026, 23:23

Oglądałam niedawno te okolice na Os. Piastów - moim osobistym zdaniem to ta cena jest totalnie z czapy za tę lokalizację. Nie wiem jak od strony SKA bo mi się tam zwyczajnie nie chciało iść (kilometry do zrobienia od tramwaju, byłam już wymęczona i stwierdziłam, że nie).
Od tramwaju jest strasznie daleko do tych bloków (nawet ich nie widziałam od tej strony, widziałam te od tego innego dewelopera chyba te co mają takie logie zabudowane), z buta do Lidla czy Biedry tam też jest w chuj daleko, no z plusów jest to mini targowisko tam i kompleks po drugiej stronie z silownia, restauracja itp.
Os. Piastów to zawsze było zadupie i koniec Krakowa. Jeśli w tych blokach przy SKA będzie cały czas głośno, a pociągi często - to więcej jak 550k bym nie dała za tę lokalizację i metraż (tak, zaraz ktoś się zesra "tAkIe SoM CeNy w KrAkOwIE" :lol:

- 47 m2 to klitka dla pary, max jedno dziecko, ale to już ciasnawo, zreszta sam to zauwazyles, ze te 2 pokoje to tak na styk
- z buta bardzo daleko do sklepów, tramwaju, targowiska, więc na dłuższą metę, ktokolwiek tam zamieszka pewnie będzie uderzał w auto, a już jest tam pełno aut i raczej ciasne te ulice
- jak często będzie jeździć ta SKM pod Galerię? Musisz oprócz tych 8 minut doliczyć czas dostania się i wyjścia z dworca - 10-20 minut, no i później zależy gdzie chcesz dojechać w krk to przesiadka na dalsza komunikacje, jesli pociag bedzie co godzine - no to trochę cię ogranicza czasowo, a dodatkowo będzie glosno co godzine, chociaz ludzie mowia, ze idzie sie przyzwyczaic, niektore nowe pociagi sa bardzo ciche
- to bedzie dobra lokalizacja dla osob co potrzebuja wylotowke na Waw, albo jezdza do pracy w okolice GK, pracuja zdalnie to srednio bo halas,
- jest w okolicy jeszcze troche terenow zielonych, ale ciekawe jak dlugo
- na poczatku osiedla sa w sumie wszystkie uslugi takze daleko nie trzeba jezdzic, takie typowe miasto 15-minutowe, nie wiem jak z przychodniami sytuacja tam wyglada, dosyc blisko do 1 szpitala
- ciezko to bedzie sprzedac za cene 800k-1 milion, a za tyle koniec koncow bedziesz chcial sprzedac po wyremontowaniu. Nierealne. Jak popatrzysz na demografie, wzrost bezrobocia, spadajace wysokosci wyplat - max za co to opchniesz w przyszlosci to moim zdaniem 600k, a w perspektywie 10 lat - jeszcze mniej. Jesli to nie jest twoje docelowe miejsce na wiecznosc, to sie zastanow ;)

Co do Bunscha i Ruczaju malo sie moge wypowiedziec, bo rzadko w tych okolicach bywalam i raczej na krotko. Ludzie narzekaja na zabudowanie max i brak zieleni.
Podejrzewam, ze okolica ta sie sporo wyludni bo np. Shell, ktory ma tam siedzibe planuje z 5000 pracownikow zostawic okolo 500 (takie plotki slyszalam) - wiem, ze wielu pracownikow mialo mieszkania typowo pod te prace. Podejrzewam, ze bedzie tam wysyp mieszkan za chwile, szczegolnie, ze mieli wielu zagranicznych pracownikow, ktorzy niekoniecznie cos znajda w krk, albo zostana w KRK. Takze strzelam, ze ta okolica minimalnie sie odkorkuje, bedzie mniejsze obciazenie na uslugi typu luxmed niz dotychczas. Pytanie czy nie wpadnie na ich miejsce jakas inna firma i czy uda im sie sprzedac te biura, z tego co kojarze Shell chyba co najmniej jedno sami budowali, sa wlascicielami.

Z duzych plusow to dla mnie bliskosc na Zakrzowek i Kryspinow.

Biorac pod uwage, ze to mieszkanie jest wieksze, to bralabym to, ale negocjuj cene w dol, bo wszystko teraz stoi, a w tej okolicy ludzi ubędzie bo co najmniej 2 duże firmy tam zwalniają. Mozesz sobie rzucac ceny z dupy, a i tak się zgodzą, bo jak się nie zgodzą to zostaną z kartoflem, który z roku na rok będzie się brudził i szarzał, a ilość chętnych na zakupy co roku będzie spadać. Niby mieszkanie jeść nie woła, ale nieogrzewane łapie grzyba, a przy krakowskim powietrzu po 5 latach wygląda jak Czarnobyl z tymi wszystkimi pyłami na ścianach.

ister

Postautor: ister » 22 wrz 2026, 10:20

Na os. Piastów są jednak szkoły i przedszkola blisko, jest park i ogólnie sporo zieleni. Są jakieś sklepy, piekarnie itp. Do tramwaju na Kleberga to pewnie z 10 min trzeba by stamtąd iść, ale są i autobusy, te akurat mają przystanki całkiem blisko. Nie wiem, ile jest z Bunscha na pętlę Czerwone Maki.

Nie twierdzę, że Osiedle Piastów to topowa lokalizacja, ale jednak jest tam jakaś infrastruktura i ogólnie można tam wygodnie żyć. Od centrum, to faktycznie jest spory kawał, ale pytanie czy trzeba mieszkać tak, żeby każdego dnia móc dojechać szybko do centrum?

Florart

Postautor: Florart » 22 wrz 2026, 13:59

Sellie pisze:Oglądałam niedawno te okolice na Os. Piastów - moim osobistym zdaniem to ta cena jest totalnie z czapy za tę lokalizację. Nie wiem jak od strony SKA bo mi się tam zwyczajnie nie chciało iść (kilometry do zrobienia od tramwaju, byłam już wymęczona i stwierdziłam, że nie).
Od tramwaju jest strasznie daleko do tych bloków (nawet ich nie widziałam od tej strony, widziałam te od tego innego dewelopera chyba te co mają takie logie zabudowane), z buta do Lidla czy Biedry tam też jest w chuj daleko, no z plusów jest to mini targowisko tam i kompleks po drugiej stronie z silownia, restauracja itp.
Os. Piastów to zawsze było zadupie i koniec Krakowa. Jeśli w tych blokach przy SKA będzie cały czas głośno, a pociągi często - to więcej jak 550k bym nie dała za tę lokalizację i metraż (tak, zaraz ktoś się zesra "tAkIe SoM CeNy w KrAkOwIE" :lol:

Od pętli tramwajowej Osiedle Piastów do ostatnich bloków Dom-budu jest 750 metrów. Lidl jest po drodze, czyli około 550 m do bloku. Z pętli na przystanek SKA Piastów jest... 600 metrów. Nie wstyd ci wciskać ludziom takie wyssane z palca informacje? Ty dałabyś 550k... ale nikt by ci tam mieszkania za tyle nie sprzedał, więc wiesz, chcieć, a móc...

ister pisze:Na os. Piastów są jednak szkoły i przedszkola blisko, jest park i ogólnie sporo zieleni. Są jakieś sklepy, piekarnie itp. Do tramwaju na Kleberga to pewnie z 10 min trzeba by stamtąd iść, ale są i autobusy, te akurat mają przystanki całkiem blisko. Nie wiem, ile jest z Bunscha na pętlę Czerwone Maki.

Przecież Osiedle Piastów ma pętlę blisko o tej samej nazwie... po co maszerować na Kleberga?

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 22 wrz 2026, 16:26

Bunscha nie znam rejonu, ale jak szukasz na Piastów to rozważ w okolicy:
-poniżej 800k, 3 pokoje i 50m2+ , tramwaj/SKA:
wedutakrakowa.pl
meiera.pl/mieszkania/?sm-media=BuildingView&sm-screen-type=UnitSearch&sm-viewer-view=1&sm-viewer-scene=1
domd.pl/pl-pl/krakow/lista-inwestycji/przystanek-pradnik

Sellie

Postautor: Sellie » 22 wrz 2026, 22:11

Florart pisze:
Sellie pisze:Oglądałam niedawno te okolice na Os. Piastów - moim osobistym zdaniem to ta cena jest totalnie z czapy za tę lokalizację. Nie wiem jak od strony SKA bo mi się tam zwyczajnie nie chciało iść (kilometry do zrobienia od tramwaju, byłam już wymęczona i stwierdziłam, że nie).

Od pętli tramwajowej Osiedle Piastów do ostatnich bloków Dom-budu jest 750 metrów. Lidl jest po drodze, czyli około 550 m do bloku. Z pętli na przystanek SKA Piastów jest... 600 metrów. Nie wstyd ci wciskać ludziom takie wyssane z palca informacje? Ty dałabyś 550k... ale nikt by ci tam mieszkania za tyle nie sprzedał, więc wiesz, chcieć, a móc...

Tak jak pisałam, nie widziałam tych bloków. Jak patrzę na mapę to są one dosyć daleko od pętli, więc myślałam, że są za tymi od innego dewelopera co ma zabudowane loggie bialo-ciemne, nie chce mi się sprawdzać nazw. Jeśli to są bloki przed tymi co są teraz budowane - może chodzi o te po lewej stronie? To wtedy faktycznie jest bardzo blisko do Lidla itd.
Tak czy inaczej to jest wypizdowie kompletne pod względem komunikacyjnym, dalej dojazd co centrum to z 30-40 minut w korkach.
Więc nie widzę uzasadnienia dla takich cen. Chyba, że dotyczy to tego jednego przypadku - ktoś pracuje przy dworcu głównym i SKMką będzie śmigał w te 20 minut.
Nikt by mi mieszkania nie sprzedał? Spoko, ja go i tak nie kupię :D fair deal.

Florart

Postautor: Florart » 22 wrz 2026, 22:36

Sellie pisze:
Florart pisze:

Tak jak pisałam, nie widziałam tych bloków. Jak patrzę na mapę to są one dosyć daleko od pętli, więc myślałam, że są za tymi od innego dewelopera co ma zabudowane loggie bialo-ciemne, nie chce mi się sprawdzać nazw. Jeśli to są bloki przed tymi co są teraz budowane - może chodzi o te po lewej stronie? To wtedy faktycznie jest bardzo blisko do Lidla itd.
Tak czy inaczej to jest wypizdowie kompletne pod względem komunikacyjnym, dalej dojazd co centrum to z 30-40 minut w korkach.
Więc nie widzę uzasadnienia dla takich cen. Chyba, że dotyczy to tego jednego przypadku - ktoś pracuje przy dworcu głównym i SKMką będzie śmigał w te 20 minut.
Nikt by mi mieszkania nie sprzedał? Spoko, ja go i tak nie kupię :D fair deal.

Nie widziałaś bloków, a do tego nie potrafisz poprawnie odczytać mapy, ale to ci nie przeszkadza, żeby komuś odpowiadać na pytanie i doradzać na forum? Cóż, dość to słabe.

ister

Postautor: ister » 23 wrz 2026, 10:53

Florart pisze:Przecież Osiedle Piastów ma pętlę blisko o tej samej nazwie... po co maszerować na Kleberga?

Masz rację, faktycznie faktycznie z tych okolic będzie chyba bliżej do Pętli Osiedle Piastów, choć jednak kawałek też trzeba przejść. Dodatkowo, jak skończą nową linię tramwajową od Pętli Mistrzejowice do Jana Pawła II, to dojazd tramwajem do centrum z Osiedla Piastów powinien się znacznie skrócić.

A obok pętli tramwajowej jest tam chyba jeszcze jakiś bazarek nieduży, a to bywa też pewien plus w okolicy.

Sellie

Postautor: Sellie » 23 wrz 2026, 18:14

Florart pisze:
Sellie pisze:
Florart pisze:

Nie widziałaś bloków, a do tego nie potrafisz poprawnie odczytać mapy, ale to ci nie przeszkadza, żeby komuś odpowiadać na pytanie i doradzać na forum? Cóż, dość to słabe.

Ale mieszkałam kiedyś w tej okolicy 2 lata :) Ogólnie przyjemnie się mieszkało, raz tylko jakiś wariat z nożem latał po ulicy, ale poza tym to ogólnie bezpiecznie było. Raczej dziadki w tej starszej części. Dojazd co centrum zajmował wieki - co w czasach studenckich w sumie było ok, bo czytałam sobie notatki przez prawie godzinę.
Na mapie raczej brakowało tych nowych budynków, więc ciężko się było zorientować - zresztą nie będę tracić na to też czasu, bo mnie nie interesuje ta okolica zakupowo, właśnie ze względu na bezsensowne ceny i duże odległości.
Jako, że znam okolicę, to napisałam swoją subiektywną opinię. Ile OPowi zajmie dokładne dojście na różne przystanki, to może sobie sprawdzić.
Samochodowo wydaje się być ciasno, ciężko będzie na tych nowych parkować. Tyle w temacie. Pozdrawiam miszcza mapy i japy. :lol:

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”