Barska 1 Kraków (róg z Madalińskiego) / budynek z wieżą / postmodernizm w architekturze - zdjęcia na forum

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
luc

Barska 1 Kraków (róg z Madalińskiego) / budynek z wieżą / postmodernizm w architekturze - zdjęcia na forum

Postautor: luc » 19 maja 2026, 11:43

A skoro już robiłem zdjęcia w okolicy ul. Barskiej w Krakowie, to jeszcze jeden budynek, ani nie nowy, nie wiem też czy jakiś bardzo piękny, ale zdecydowanie jakiś, który stoi pod adresem Barska 1 Kraków. Chodzi o charakterystyczny blok z wieżą, fajny kawałek postmodernizmu w Krakowie, którego zostaje nam coraz mniej.

luc

Re: Barska 1 Kraków (róg z Madalińskiego) / budynek z wieżą / postmodernizm w architekturze - zdjęcia na forum

Postautor: luc » 19 maja 2026, 11:47

Z tego, co udało mi się znaleźć, to powstał pod koniec lat 80 ubiegłego wieku, a za jego projekt odpowiadał Romuald Loegler.

Obrazek

W samym budynku chyba najbardziej charakterystycznym elementem jest ta wieża z luksferów, z zielonym dachem.

Obrazek

Zdaje się, że jest w niej ulokowana klatka schodowa - ciekawe, jak to się prezentuje od środka, muszę kiedyś zobaczyć, jak będzie okazja.

luc

Re: Barska 1 Kraków (róg z Madalińskiego) / budynek z wieżą / postmodernizm w architekturze - zdjęcia na forum

Postautor: luc » 19 maja 2026, 11:49

Na mnie ten blok ze szklaną wieżą na Dębnikach zawsze robił duże wrażenie.

Obrazek

A Wam jak się podoba taka architektura? Ostatnio zniknęła Galeria Plaza zbudowana w podobnym stylu, ogólnie znika postmodernistyczna architektura z polskich miast. Można się spierać o to, czy ona była ładna czy brzydka, ale zdecydowanie, to jednak było jakieś.

Chcielibyście mieszkać w takim bloku, zdecydowanie mniej znany niż blok zamek w Czyżynach, ale jednak lokalizacja tu znaczne lepsza ; )

luc

Postautor: luc » 24 cze 2026, 14:45

Jeśli kogoś interesuje postmodernizm w Krakowie, to dorzuciłem jeszcze postmodernistyczną salę obsługi interesantów w Urzędzie Miasta Krakowa przy al. Powstania Warszawskiego. Też ciekawy obiekt, zwłaszcza wewnątrz.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”