Zakup Małej Szeregówki zamiast mieszkania na Rybitwach / mieszkanie czy szeregówka co wybrać - opinie na forum

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Konik

Zakup Małej Szeregówki zamiast mieszkania na Rybitwach / mieszkanie czy szeregówka co wybrać - opinie na forum

Postautor: Konik » 08 mar 2026, 12:02

Cześć,
zastanawiam się nad zmianą planów zakupowych i chciałem zapytać o Wasze doświadczenia.
Początkowo planowałem kupić mieszkanie ok. 52 m² na Rybitwach w Krakowie ofertę mam na stole, w sumie bardzo dobrą cenowo :) , ale pojawiła się też myśl o zakupie szeregówki 67-75mkw w Niepołomicach w podobnym budżecie(różnica do 80k). Wychodzi na to, że zamiast mieszkania można mieć trochę więcej przestrzeni, ogródek i ogólnie spokojniejszą okolicę. Generalnie Z miasta jako tako nie korzystamy( oprócz dobrego dostępu do lekarzy :D).
Z drugiej strony dochodzi codzienny dojazd do Krakowa, który trochę nas zastanawia. Ja pracuje poza PL więc mnie temat nie dotyczy ale partnerka ma pracę hybrydową 3x Biuro W Krk/2x Home office. Dojazd komunikacją Z centrum Niepołomic widzę średnio zajmuje 1-1.15h.
Czy są tutaj osoby, które zrezygnowały z mieszkania w Krakowie i kupiły szeregówkę w Niepołomicach I vice versa? ?
czy po czasie jesteście zadowoleni z tej decyzji?
Chętnie posłucham opinii osób, które już to przerobiły – czy to był dobry ruch, czy jednak wolelibyście zostać bliżej Krakowa.
Nie znalazłem forum typowo o Niepołomicach więc temat dodaje tutaj.
Dzięki za każdą opinię.

wst102

Re: Zakup Małej Szeregówki zamiast mieszkania na Rybitwach / mieszkanie czy szeregówka co wybrać - opinie na forum

Postautor: wst102 » 08 mar 2026, 21:18

Hej,
Przechodziliśmy ten sam dylemat. Mieliśmy na stole super ofertę na dom wolnostojący w Niepołomicach z której finalnie zrezygnowaliśmy. Po kilku przejażdżkach do Niepołomek z Krakowa (mieszkamy w Prokocimiu) stwierdziliśmy, że to kawał drogi i czasu - i to autem. Kolei puki co brak i pewnie długo nie będzie. Autobus jedzie godzinę do centrum Krakowa. Także, kalkulacja finalnie była prosta - praca w Krk, w niedalekiej przyszłości szkoły średnie dla dzieciaków czy obecnie zajęcia pozaszkolne skutecznie wyperswadowały nam decyzje zamieszkania w Niepołomicach. Choć nie ukrywam, że samo miasteczko bardzo lubię i w weekendy chętnie odwiedzam. Ale co innego weekendowy spacer a co innego codzienna egzystencja.

W międzyczasie oglądaliśmy domy/szeregi w Brzegach, Węgrzcach Wielkich czy wiecznie zakorkowanej Wieliczce i bilans był ten sam co dla wspomnianych Niepołomic. Finalnie zdecydowaliśmy się na duże mieszkanie na Rybitwach. Pragmatyzm wygrał z marzeniami o domu z ogrodem - jeszcze nie ten moment życia.

Co do pracy zdalnej to dziś jest a za chwilę może być już 4 x z biura. Z doświadczenia wiem, że trend jest ukierunkowany na powrót do biur.

paulinadalkowski

Re: Zakup Małej Szeregówki zamiast mieszkania na Rybitwach / mieszkanie czy szeregówka co wybrać - opinie na forum

Postautor: paulinadalkowski » 09 mar 2026, 14:27

Konik pisze:Cześć,
zastanawiam się nad zmianą planów zakupowych i chciałem zapytać o Wasze doświadczenia.
Początkowo planowałem kupić mieszkanie ok. 52 m² na Rybitwach w Krakowie ofertę mam na stole, w sumie bardzo dobrą cenowo :) , ale pojawiła się też myśl o zakupie szeregówki 67-75mkw w Niepołomicach w podobnym budżecie(różnica do 80k). Wychodzi na to, że zamiast mieszkania można mieć trochę więcej przestrzeni, ogródek i ogólnie spokojniejszą okolicę. Generalnie Z miasta jako tako nie korzystamy( oprócz dobrego dostępu do lekarzy :D).
Z drugiej strony dochodzi codzienny dojazd do Krakowa, który trochę nas zastanawia. Ja pracuje poza PL więc mnie temat nie dotyczy ale partnerka ma pracę hybrydową 3x Biuro W Krk/2x Home office. Dojazd komunikacją Z centrum Niepołomic widzę średnio zajmuje 1-1.15h.
Czy są tutaj osoby, które zrezygnowały z mieszkania w Krakowie i kupiły szeregówkę w Niepołomicach I vice versa? ?
Chętnie posłucham opinii osób, które już to przerobiły – czy to był dobry ruch, czy jednak wolelibyście zostać bliżej Krakowa.
Dzięki za każdą opinię.

Bardzo dobrą cenową tzn jaką? Moze Priv? :)

nanu

Postautor: nanu » 09 mar 2026, 20:17

Ja bym zapytała - na ile partnerka jest pewna, że nie będzie zmieniać pracy? Albo nie zmienią jej lokalizacji biura?
Dlaczego pytam - przykład kumpli z pracy mojego męża. Biuro na Czerwonych Makach. Dla nas fatalna lokalizacja, bo mieszkamy w Zasadzie w Zielonkach. No ale jak się zatrudniał to jeszcze praca z biura była tylko dla chętnych i nie obowiązkowo. Potem weszło 2x tydzień. Część ludzi więc kupiło mieszkania tuż obok myśląc - zaraz trzeba będzie wrócić do pracy z biura przez cały tydzień. I po roku przenieśli biuro do centrum i ci wkopali się w mieszkania na makach to psioczą, my się cieszymy, bo dla nas to gigantyczna różnica w dojeździe.
Tak, wiem że jest różnica między Niepołomicami a wciąż poruszaniu się w obrębie Krakowa ale chodzi mi o tę myśl - na ile jestem pewna/pewny, że do emerytury będę pracować w tej lokalizacji.
Mam znajomych co na początku pandemii kupili bliźniaka w Niepołomicach (wcześniej mieszkali przy Ikei) i są zachwyceni. Tylko pracę najpierw mieli wyłącznie zdalną, a potem każde z nich już chyba ze 3 razy zmieniło pracę.
My wtedy rozważaliśmy też kupno tam bliźniaka ale ostatecznie zrezygnowaliśmy, bo za bardzo lubimy naszą okolicę i kupiliśmy większe mieszkanie 200m od starego.

wst102

Postautor: wst102 » 09 mar 2026, 23:48

paulinadalkowski pisze:
Konik pisze:Cześć,
Dzięki za każdą opinię.

Hej, jak chcesz pogadać o cenach na Rybitwach to napisz priv. Wypowiem się o swoich doświadczeniach

KlientS

Postautor: KlientS » 09 mar 2026, 23:54

Też mieliśmy dylemat, czy coś pod miastem, z ogródkiem czy jednak pozostanie w mieście, i padło na to drugie. M.in. z powodu dojazdów, dostępu do usług, infrastruktury itp. Co prawda nie Rybitwy, nie rozważaliśmy ze względu na wymienione powyżej problemy, ale inna lokalizacja i jak na razie wybór oceniamy nieźle.

Konik

Postautor: Konik » 10 mar 2026, 8:38

paulinadalkowski pisze:
Konik pisze:.

Nie mogę coś do Ciebie wysłać wiadomości, nie wiem czemu. Generalnie była ostatnio promka na - 1000zl od m2 z ceny wyjściowej :)

Konik

Postautor: Konik » 10 mar 2026, 8:42

Generalnie trzeba się dobrze zastanowić nad wyborem tej lokalizacji. Nie planujemy mieć dzieci. Wiadomo, że przy zakupie mieszkania lub szeregówki w Niepołomicach trzeba byłoby wziąć pod uwagę zakup małego samochodu na dojazdy do Krakowa, bo jeden zabieram ja na wyjazdy, więc to również jest kwestia dodatkowego budżetu
Za Skwerem Z kolei do nas przemawia to, że znamy okolice bo mieszkamy niedaleko od 6ciu lat:)

Ciężki orzech do zgryzienia tym bardziej jak to będzie nasze pierwsze mieszkanie.

wst102

Postautor: wst102 » 10 mar 2026, 11:47

Musicie sobie odpowiedzieć czego oczekujecie: spokojnej okolicy ale jednak dłuższego dojazdu do pracy czy odwrotnie.
Przeanalizujcie swój styl życia: formę spędzania wolnego czasu, bliskość znajomych, bliskość infrastruktury miejskiej.
Co do pracy zdalnej to jak już tu padło i ja potwierdzę: dziś pracodawca daje taką możliwość a za chwilę stwierdzi, że wracamy do biura na 4 dni albo i zupełnie na 5 dni.
A jak Wam się mieszka na Rybitwach?

Konik

Postautor: Konik » 10 mar 2026, 14:12

wst102 pisze:Musicie sobie odpowiedzieć czego oczekujecie: spokojnej okolicy ale jednak dłuższego dojazdu do pracy czy odwrotnie.
Przeanalizujcie swój styl życia: formę spędzania wolnego czasu, bliskość znajomych, bliskość infrastruktury miejskiej.
Co do pracy zdalnej to jak już tu padło i ja potwierdzę: dziś pracodawca daje taką możliwość a za chwilę stwierdzi, że wracamy do biura na 4 dni albo i zupełnie na 5 dni.
A jak Wam się mieszka na Rybitwach?

Moze trochę Cię wprowadziłem w błąd, ale dokładnie to mieszkamy na Lipskiej, będzie z 3-4km od Skweru, nie bierzemy innych rejonów Krakowa do zamieszkania , tylko Południe, żyje nam się bardzo dobrze :) . Ew jak wspomniałem wcześniej Niepołomice a to z kolei bierze się stąd iż jesteśmy wychowani w domu na wsi, więc segment da jakaś tam powiedzmy namiastkę życia w "domu".

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”