Jak się mieszka w Czyżynach / Łęgu - Krakowie / rejon ulicy Centralnej / Galicyjskiej / Ciesielskiego / Sołtysowskiej

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
czang

Jak się mieszka w Czyżynach / Łęgu - Krakowie / rejon ulicy Centralnej / Galicyjskiej / Ciesielskiego / Sołtysowskiej

Postautor: czang » 11 sty 2026, 19:34

Chodzi o rejon, który można by określić jako prostokąt w krakowskich Czyżynach pomiędzy ulicami Centralną, Galicyjską, elektrociepłownią w Łęgu i ul. Sołtysowską - mniej więcej. To miejsce, w którym w ostatnich latach zbudowano bardzo dużo zabudowy mieszkaniowej, jeszcze od osiedla Fajny Dom, przez Centralna Park teraz budowane Centralna Vita itd.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2026, 19:38 przez czang, łącznie zmieniany 1 raz.

czang

Re: Jak się mieszka w Czyżynach / Łęgu - Krakowie / rejon ulicy Centralnej / Galicyjskiej / Ciesielskiego / Sołtysowskie

Postautor: czang » 11 sty 2026, 19:38

Może ktoś podzieli się opinią na temat tego, jak się mieszka w Czyżynach / Łęgu w Krakowie. Ja tą okolicę oczywiście kojarzę, ale nie mieszkałem tam nigdy. Jak dla mnie, to dominantą w tym rejonie jest elektrociepłownia i kominy - widok, który mnie nie zachwyca, ale może przeszkadza mniej, niż mi się wydaje.

Obrazek

Jednocześnie w okolicy otwarto ostatnio dużo sklepów, tak że nie trzeba już na większe zakupy do M1 się udawać. Jest jakaś komunikacja miejska w tym rejonie itp. Może wypowie się na ten temat ktoś, kto mieszka w tej okolicy od kilku lat i może powiedzieć coś więcej o tym, jak tam się żyje. Może moje wyobrażenia o tym miejscu rozmijają się z rzeczywistością?

Kimci1

Re: Jak się mieszka w Czyżynach / Łęgu - Krakowie / rejon ulicy Centralnej / Galicyjskiej / Ciesielskiego / Sołtysowskie

Postautor: Kimci1 » 21 sty 2026, 8:47

Byliśmy obejrzeć mieszkanie i dostrzegliśmy że z przodu bloku od elektrownii jest hałas od wiatraków z elektrownii, trochę tak jakby cały czas był włączony okap. Czy taki hałas jest cały czas czy się zwiększa np. kiedy są mrozu i więcej ciepła musi zostać wygenerowane ?

asander

Postautor: asander » 21 sty 2026, 9:20

Kiedyś rozważałem kupno mieszkania od Develii na Centralnej, jednak zniechęciła mnie wizja lokalna, widok tych kominów był dla mnie trochę przeciążający, do tego powietrze w tej okolicy było jakieś inne, nie wiem jak to opisać, ale było jakieś takie "kominowe", może to była para, może jakieś wyziewy innych związków, pewnie wszystko zgodnie z normami, ale wciąż, nie było to zachęcające. Sama okolica, bliskość M1, parków, Wisły jest na plus.

michok

Postautor: michok » 02 lut 2026, 22:01

Przeludniona, najgorsza część czyżyn. Te nowe inwestycje dla desperatów, wolałbym coś z rynku wtórnego w bardziej cywilizowanych miejscach.
Mirosław Ch. Urodzony w Małopolsce, na co dzień mieszkający w Krakowie.

scr4tchi

Postautor: scr4tchi » 03 lut 2026, 11:43

Mieszkam w tych okolicach całe życie. Wcześniej (Centralna, teraz R. Ciesielskiego). Dla mnie super miejsce do mieszkania. Do tramwaju jest 10 minut, ale już jestem do tego przyzwyczajony. Fajnie gdyby w przyszłości puścili tramwaj ul. Nowohucką. Choć to wizja bardzo odległa, a szkoda, bo dużo by to zmieniło w okolicy. Widok kominów mi już wielkiej różnicy nie robi, po prostu tam są i tyle. Zdążyłem się do tego przyzwyczaić, choć widzę, że inni tutaj mają o to bardzo duży ból tyłka. Bliskość sklepów jest spoko, bo można wszędzie iść na piechotę, więc to na plus. Blisko dużo terenów zielonych w tym powstający cały czas park Woźniców. Bardzo blisko jest na wały Wiślane. Jest gdzie się ruszyć można powiedzieć "towarzysko" by nie jechać na Rynek.
Z minusów nowa inwestycja Develii Centralna Vita oraz brak szkoły podstawowej w tym rejonie.

PS. Śmieszy mnie zawsze wypowiedź forumowicza wyżej "michok". Zawsze wypowiada się tak samo, bo on ma mieszkanie na Hynka i tylko tam jest idealnie XD No nic beka z gościa.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”