Inwestycje Przewóz 42 i Wiślane Klimaty w Krakiwie / opinie i porównanie inwestycji

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
sxp

Inwestycje Przewóz 42 i Wiślane Klimaty w Krakiwie / opinie i porównanie inwestycji

Postautor: sxp » 11 maja 2024, 18:23

Szanowni Forumowicze,

Chciałbym skorzystać z Waszej wiedzy na temat rynku nieruchomości w Krakowie. W tej chwili poszukuję mieszkania z trzema lub czterema pokojami, które będzie dobrze skomunikowane i zlokalizowane w okolicy zapewniającej dostęp do różnorodnych usług.

Ostatnio rozważaliśmy inwestycje w okolicy Przewozu, konkretnie Przewozu 42 ( przewoz42.pl/mieszkania ) oraz Wiślanych Klimatów ( start.com.pl/investment/6810/description#search ). Chociaż nie znamy dokładnie okolicy Przewozu, to te inwestycje wydają się być atrakcyjne ze względu na układy mieszkań i położenie, w porównaniu do innych ofert na krakowskim rynku. Jednak nie jesteśmy do końca przekonani co do tych propozycji. Cena wydaje się być nieadekwatna w stosunku do lokalizacji. Nasze preferencje skłaniają się raczej w kierunku Krakowskich Czyżyn, ale jak dotąd nie udało nam się znaleźć tam oferty spełniającej nasze oczekiwania.

Jeśli ktoś dysponuje dodatkowymi informacjami na temat wspomnianych inwestycji, zwłaszcza dotyczącymi Grupy Deweloperskiej Start, która jest odpowiedzialna za Wiślane Klimaty, byłbym bardzo wdzięczny za ich udostępnienie. Czy ktoś może podzielić się swoimi doświadczeniami z tą firmą? Interesują nas szczegóły dotyczące sposobu budowy oraz ewentualnych problemów związanych z nimi.

Szukamy mieszkania o powierzchni 60-70m2, z co najmniej trzema pokojami, loggią, komórką lokatorską i garażem. Jeśli chodzi o cenę, nie chcielibyśmy przekraczać 17 tysięcy złotych za metr kwadratowy. Czy ktoś ma wiedzę na temat mieszkań, które mogą spełniać takie warunki?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i sugestie!

realista

Re: Inwestycje Przewóz 42 i Wiślane Klimaty w Krakiwie / opinie i porównanie inwestycji

Postautor: realista » 11 maja 2024, 18:45

sxp pisze:Cena wydaje się być nieadekwatna w stosunku do lokalizacji.

łatewiej uzyska pan pomoc, jak poda przykład ceny adekwatnej do lokalizacji, wtedy jest szansa że padną trafne propozycje, oczywiście pomijając szczegół, że jest to sprzeczność jeżeli chodzi o rynek krakowski

sxp

Re: Inwestycje Przewóz 42 i Wiślane Klimaty w Krakiwie / opinie i porównanie inwestycji

Postautor: sxp » 11 maja 2024, 19:56

realista pisze:
sxp pisze:Cena wydaje się być nieadekwatna w stosunku do lokalizacji.

łatewiej uzyska pan pomoc, jak poda przykład ceny adekwatnej do lokalizacji, wtedy jest szansa że padną trafne propozycje, oczywiście pomijając szczegół, że jest to sprzeczność jeżeli chodzi o rynek krakowski

Na przykładzie tych dwóch inwestycji, Przewóz 42 wydaje się być dużo lepiej wyceniony (średnio około 13.5k za taki metraż) w porównaniu do inwestycji Wiślane Klimaty (średnio około 14.5k), pomimo że Przewóz ma korzystniejszą lokalizację - jest bliżej sklepów i pętli. Obie te ceny są mocno zawyżone przez obecnie wysokie ceny na rynku, więc rozsądną ceną wydaje się być pułap około 13k w tej okolicy. Dodatkowo w inwestycji Przewóz 42, "fajniejsze układy" już zostały wykupione lub zarezerwowane, a kolejny etap inwestycji planowany jest w momencie wprowadzenia kolejnego programu kredytowego, a to sugeruje, że ceny w tym obszarze prawdopodobnie wzrosną do około 14/14.5k za metr kwadratowy :shock:

Flymolo2

Postautor: Flymolo2 » 11 maja 2024, 22:22

Hej,
Pamiętaj przed zakupem że w tamtych okolicach występuje problem z brzydkim zapachem (wgoogluj "śmierdzi Kraków") z garbarni i oczyszczalni ścieków. Pytałem na przewozie 42 i ludzie mówili że czasem jest problem. Ponadto może być tam głośno od drogi, a przez to że wszystkie osiedla wokół są ogrodzone ciężko się tam przemieszczać. O wiślanych klimatach nie wiem za wiele, tamten teren jest blisko wałów więc ryzyko zalania większe, mieszkania na parterze raczej odpadają.
Polecam podjechać w obie lokalizacje, pochodzić i popytać mieszkańców. Ja dopiero po takiej wizycie pod Przewozem zrezygnowałem z zakupu, głównie przez ryzyko zapachów i ogrodzenie osiedli. Ale oczywiście nie wszystkiem musi to przeszkadzać.

bohom

Postautor: bohom » 11 maja 2024, 22:44

Też swego czasu szukałem czegoś w okolicach Czyżynach. Niestety w tej najlepszej części (okolicę pasa startowego moim zdaniem) nic się obecnie nie buduje, a nawet potencjalnych działek pod zabudowę jest tu niewiele.

Rozważałem tam 3 lokalizacje:
- Dolnomłyńska Loft 04 i Loft Dolnomłyńska czy jakoś tak, przy czym nie wiem co tam jest jeszcze do sprzedania. Okolica spokojna, ale drogi milogłulyby tam być lepsze i z usługami tak sobie w najbliższej okolicy, ale tramwaj blisko.
- Dąbska Pools przy ul. Dąbskiej od Dasty, swoje plusy ma, ale minusy też. Temat był mocno przerabiany na forum.
- I trochę z drugiej strony, tj. Domosfera 2 przy Bohomolca. Do tramwaju będzie blisko, być może nawet za blisko, ale było trochę większych mieszkań z niezłymi układami w cenach przyzwoitych. Blisko sporo usług, włącznie z marketem znanej sieci po drugiej stronie ulicy oraz szkołami i przedszkolami w starych osiedlach.

Płaszów też oglądałem, ale jak dla mnie, to przegrywał z tymi lokalizacjami z powodów wymienionych powyżej. Co prawda okolica się zmienia, ale też jest dosyć szczelnie zabudowywana. Wg mnie dobrze jest kupić coś sąsiadującymi ze starymi osiedlami, gdzie jest sporo infrastruktury i do tego niezbyt obciążonej, bo wiadomo, że tam mieszkańcy się zestarzeli i w przedszkolach czy szkołach są miejsca.

Oczywiście rozglądałem się pod kątem zaspokojenia własnych potrzeb mieszkaniowych i potrzeb rodziny. Natomiast nie uśmiechała mi się przeprowadzka do segmentu pod miasto, z wielu powodów.

fjrc

Postautor: fjrc » 12 maja 2024, 11:52

Flymolo2 pisze:Hej,
Pamiętaj przed zakupem że w tamtych okolicach występuje problem z brzydkim zapachem (wgoogluj "śmierdzi Kraków") z garbarni i oczyszczalni ścieków. Pytałem na przewozie 42 i ludzie mówili że czasem jest problem. Ponadto może być tam głośno od drogi, a przez to że wszystkie osiedla wokół są ogrodzone ciężko się tam przemieszczać. O wiślanych klimatach nie wiem za wiele, tamten teren jest blisko wałów więc ryzyko zalania większe, mieszkania na parterze raczej odpadają.
Polecam podjechać w obie lokalizacje, pochodzić i popytać mieszkańców. Ja dopiero po takiej wizycie pod Przewozem zrezygnowałem z zakupu, głównie przez ryzyko zapachów i ogrodzenie osiedli. Ale oczywiście nie wszystkiem musi to przeszkadzać.

Temat powielany wielokrotnie. Czuć kilka dni w roku gdy są specyficzne warunki atmosferyczne.
Osiedle jest daleko od garbarni ale bliżej oczyszczalni, która ma być hermetyzowana.
Teren inwestycji to ryzyko powodzi raz na 500 lat. Ostatnio został wyremontowany wał z budową asfaltowej drogi rowerowej na kornie.

Aga19

Postautor: Aga19 » 12 maja 2024, 14:31

bohom pisze:Też swego czasu szukałem czegoś w okolicach Czyżynach. Niestety w tej najlepszej części (okolicę pasa startowego moim zdaniem) nic się obecnie nie buduje, a nawet potencjalnych działek pod zabudowę jest tu niewiele.

- Dolnomłyńska Loft 04 i Loft Dolnomłyńska czy jakoś tak, przy czym nie wiem co tam jest jeszcze do sprzedania. Okolica spokojna, ale drogi milogłulyby tam być lepsze i z usługami tak sobie w najbliższej okolicy, ale tramwaj blisko.
- Dąbska Pools przy ul. Dąbskiej od Dasty, swoje plusy ma, ale minusy też. Temat był mocno przerabiany na forum.
- I trochę z drugiej strony, tj. Domosfera 2 przy Bohomolca. Do tramwaju będzie blisko, być może nawet za blisko, ale było trochę większych mieszkań z niezłymi układami w cenach przyzwoitych. Blisko sporo usług, włącznie z marketem znanej sieci po drugiej stronie ulicy oraz szkołami i przedszkolami w starych osiedlach.

Płaszów też oglądałem, ale jak dla mnie, to przegrywał z tymi lokalizacjami z powodów wymienionych powyżej. Co prawda okolica się zmienia, ale też jest dosyć szczelnie zabudowywana. Wg mnie dobrze jest kupić coś sąsiadującymi ze starymi osiedlami, gdzie jest sporo infrastruktury i do tego niezbyt obciążonej, bo wiadomo, że tam mieszkańcy się zestarzeli i w przedszkolach czy szkołach są miejsca.

Oczywiście rozglądałem się pod kątem zaspokojnenia własnych potrzeb mieszkaniowych i potrzeb rodziny. Natomiast nie uśmiechała mi się przeprowadzka do segmentu pod miasto, z wielu powodów.

Też jestesmy po poszukiwaniach mieszkania w Czyżynach. Tez uważam, że okolica starego pasa startowego to idealne miejsce do mieszkania. Niestety nic się nie buduje w tych okolicach i nie zanosi się na to w najbliższej przyszłości ze względu na brak działek.
Po wielu poszukiwaniach zdecydowaliśmy się na Dominikanów/Dobrego Pasterza od Dasta Invest. Nie są to Czyżyny ale nie jest źle. Aleja 29 Listopada ukończona, tramwaj w budowie, usług trochę w pobliżu jest, szkoły, przedszkola, żłobki i kościoły też :)
Nie wiem jak teraz wygląda sytuacja z dostępnością mieszkań, komórek i garaży ale mają stronę internetową, można zajrzeć.
Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań :)

Nowy

Postautor: Nowy » 12 maja 2024, 17:33

sxp pisze:Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i sugestie!

Warto jeszcze zapoznać się z wątkami na forum o obu tych inwestycjach, czyli Przewóz 42
Wiślane Klimaty - trochę różnych opinii tam się pojawiło.

sxp

Postautor: sxp » 12 maja 2024, 23:34

fjrc pisze:
Flymolo2 pisze:Hej,

Temat powielany wielokrotnie. Czuć kilka dni w roku gdy są specyficzne warunki atmosferyczne.
Osiedle jest daleko od garbarni ale bliżej oczyszczalni, która ma być hermetyzowana.
Teren inwestycji to ryzyko powodzi raz na 500 lat. Ostatnio został wyremontowany wał z budową asfaltowej drogi rowerowej na kornie.

Podobnie jak mój poprzednik, przeglądnąłem większość wątków dotyczących tego tematu i odwiedziłem tę okolicę kilkanaście razy. Wygląda na to, że problem, o którym mówimy, występuje bardzo rzadko (jak wspomniał poprzednik, kilka dni w roku). Co do kwestii zalania, nie sądzę, aby było to duże zmartwienie. Bezpośrednio zapytałem osobę odpowiedzialną za sprzedaż w Grupie Start odnośnie tego tematu i uzyskałem odpowiedź, że gdyby nie było pewności, nikt by nie inwestował w tę lokalizację. Dodatkowo, osiedle Lasówka znajduje się jeszcze bliżej wału, a firma Start planuje budowę trzech kolejnych bloków również w tej okolicy (jeszcze bliżej wału). W związku z tym wydaje mi się, że nie jest to problem, który powinien być bardzo istotny w tej chwili, przynajmniej w kontekście obecnej sytuacji na rynku nieruchomości :?

sxp

Postautor: sxp » 12 maja 2024, 23:52

Aga19 pisze:
bohom pisze:Też swego czasu szukałem czegoś w okolicach Czyżynach. Niestety w tej najlepszej części (okolicę pasa startowego moim zdaniem) nic się obecnie nie buduje, a nawet potencjalnych działek pod zabudowę jest tu niewiele.

Oczywiście rozglądałem się pod kątem zaspokojnenia własnych potrzeb mieszkaniowych i potrzeb rodziny. Natomiast nie uśmiechała mi się przeprowadzka do segmentu pod miasto, z wielu powodów.

Też jestesmy po poszukiwaniach mieszkania w Czyżynach. Tez uważam, że okolica starego pasa startowego to idealne miejsce do mieszkania. Niestety nic się nie buduje w tych okolicach i nie zanosi się na to w najbliższej przyszłości ze względu na brak działek.
Po wielu poszukiwaniach zdecydowaliśmy się na Dominikanów/Dobrego Pasterza od Dasta Invest. Nie są to Czyżyny ale nie jest źle. Aleja 29 Listopada ukończona, tramwaj w budowie, usług trochę w pobliżu jest, szkoły, przedszkola, żłobki i kościoły też :)
Nie wiem jak teraz wygląda sytuacja z dostępnością mieszkań, komórek i garaży ale mają stronę internetową, można zajrzeć.
Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań :)

Czyli, nie tylko my uważamy okolice Czyżyn za jedną z najlepszych lokalizacji w Krakowie 8-) Czy jednak ktoś z was nie posiada informacji na temat planów budowy w okolicach pasa startowego? Konkretnie interesuje mnie lokalizacja naprzeciwko Avi, pomiędzy pasem startowym a Comarchem/Salonem samochodowym. Natrafiłem kiedyś na informacje sugerujące, że może tam powstać jakieś osiedle, ale nie udało mi się tego zweryfikować (nie znalazłem żadnych pozwoleń na zabudowę działki). Ta okolica wydaje się być absolutnym topem, biorąc pod uwagę bliskość parku Lotników, nowego centrum nauki, tramwaju, sklepów oraz szerokich, dobrze skomunikowanych dróg. Jednakże pytanie brzmi, czy cokolwiek tam kiedykolwiek powstanie.

Co do Dolnomłyńskiej Loft 04 i Loftu Dolnomłyńskiej, również bardzo mocno rozważaliśmy te inwestycje. Niemniej jednak konieczność podjęcia kilku kompromisów skutecznie nas zniechęciła do niej. Jeśli chodzi natomiast o Dąbską Pools oraz Domosferę, to jakoś nie przypadły nam do gustu.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”