Mieszkanie dwupoziomowe / czy warto kupić / jakie wady i zalety - opinie i informacje

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
lubi

Mieszkanie dwupoziomowe / czy warto kupić / jakie wady i zalety - opinie i informacje

Postautor: lubi » 05 lip 2021, 0:18

Ostatnio do sprzedaży w Krakowie weszło osiedle Ulubione od Caba Development, szukam dla siebie i rodziny większego mieszkania tam takie można znaleźć, czyli więcej niż 3 sypialnie. Jednak problem jest taki, że są to mieszkania dwupoziomowe. Jakie są Waszym zadaniem zalety i wady mieszkań 2-poziomowych? Z tego, co ja mogę powiedzieć, to chyba przede wszystkim to, że ma się w mieszkaniu schody, a nie wszystko jest na jednym poziomie dostępnym z windy.

fero

Re: Mieszkanie dwupoziomowe / czy warto kupić / jakie wady i zalety - opinie i informacje

Postautor: fero » 26 sie 2021, 12:27

Wadą takiego mieszkania jest także to, że na klatkę schodową marnuje się sporo miejsca, za które chyba i tak trzeba zapłacić. No i samo wykończenie schodów zwykle niemało kosztuje, zwłaszcza, jeśli chciałoby się to mieć zrobione w dobrym drewnie.

inwestorzzagranicy

Re: Mieszkanie dwupoziomowe / czy warto kupić / jakie wady i zalety - opinie i informacje

Postautor: inwestorzzagranicy » 26 sie 2021, 12:33

Moim zdaniem wadą są schody:
-zajmują przestrzeń
-sam fakt podziału mieszkania o powierzchni X na Y oraz Z powoduje, że zarówno na piętrze Z jak i Y czujesz się nieco bardziej ciasno

- z plusów, schody które są minusem mogą super wyglądac jak się to fajnie zrobi
Ostatnio zmieniony 26 sie 2021, 17:36 przez inwestorzzagranicy, łącznie zmieniany 1 raz.

Peace

Postautor: Peace » 26 sie 2021, 13:50

Moim zdaniem wielopiętrowe lokum stawia się tylko wtedy, gdy ma się małą działkę. Jednym z plusów mieszkania w bloku jest to, że masz jedno piętro i windę i nie musisz korzystać ze schodów (bo szkoda czasu, stawów, kiedyś będziesz starszy, dla ludzi na wózku inwalidzkim). Mieszkania wielopiętrowe w blokach pozbawiają w sumie jednego z plusów apartamentowca.

ania888

Postautor: ania888 » 26 wrz 2021, 19:14

Zawsze chcialam miec mieszkanie dwupoziomowe, ale moi znajomi wybili mi to z glowy. Jesli to tzw mieszkanie bezczynszowe z poddaszem, to ponosisz koszt remontu np dachu i nie koniecznie sasiad z dolu sie dorzuci, wiec chyba korzysteniej wychodzi mieszkanie wspolnotowe lub wlasny dom.

Rak

Postautor: Rak » 26 wrz 2021, 23:51

Są ostatnio i trzypoziomowe na pocieszenie czy też dobicie, ostatnio takich cały wysyp, byle tylko na gruncie przyoszczędzić, żeby jeszcze dużo pokoi miały i najwyżej
był strych ale gdzie tam.. :/

ralf

Postautor: ralf » 27 wrz 2021, 13:32

Nie widzę żadnych plusów, jak chcesz ćwiczyć formę to lepiej iść pobiegać ale wtedy kiedy ty masz ochotę a nie z musu. W niektórych sytuacjach jak posiadanie domu nie da się tego uniknąć.

nanu

Postautor: nanu » 27 wrz 2021, 18:17

ralf pisze:Nie widzę żadnych plusów, jak chcesz ćwiczyć formę to lepiej iść pobiegać ale wtedy kiedy ty masz ochotę a nie z musu. W niektórych sytuacjach jak posiadanie domu nie da się tego uniknąć.

A ja widzę plus: mając mieszkanie powyżej 120m (5/6 pokoi) wolę mieć dwa poziomy niż biegać z jednego dalekiego końca mieszkania na drugi.
Wychowałam się w domu/mieszkaniu gdzie pomieszczenia były "przechodne", a całość to było gdzieś pod 70m i wkurzało mnie jak musiałam biegać wte i wewte z jedno końca na drugi.

Tak na marginesie" nie uważacie, że cała dyskusja jest trochę jałowa, bo to subiektywna sprawa z tymi schodami? To tak samo jak mówienie" nie kupuj mieszkania z ogródkiem, bo potem musisz kosić trawę i o to dbać".

Jak ktoś nie chce to takiego mieszkania nie kupuje, a jak ktoś chce/nie przeszkadza mu to kupuje. Ale wmawianie, że to najgorsza decyzja jaka może tylko dlatego, że samemu się tak uważa jest trochę hmmm brakuje mi odpowiedniego słowa, bo nie chcę nikogo urazić.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”