Czy można żyć w mieście nie posiadając samochodu - dyskusja na forum

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
pozdro

Czy można żyć w mieście nie posiadając samochodu - dyskusja na forum

Postautor: pozdro » 04 lut 2021, 6:47

Grejfrut pisze:Pozdro przynudzasz. Nie każdy jest samotnym nerdem na pracy zdalnej. Ludzie mają dzieci, jeżdżą na narty, prowadzą firmy itd. Auto to mobilność i wygoda. Zgodzę się, że poruszanie się autem na codzień, jeżeli pracujesz w centrum, nie ma sensu. Jednak wygoda posiadania auta w garażu jest nieoceniona. Masz ochotę sobie gdzieś pojechać, to jedziesz, a nie szukasz panka...

Mały Płaszów jest ogólnie bardzo niedoceniony, co mnie dziwi. To świetne miejsce do mieszkania, które się jeszcze rozwinie. Bagry, infrastruktura i dojazd do centrum w 15 minut szybkim tramwajem. Czego chcieć więcej? Jedynie mam wątpliwości do do ulicy Myśliwskiej. Dalej do tramwaju, no i robi się taki mordor, że jak nie rozwiążą dobrze infrastruktury, to wyjazd będzie praktycznie niemożliwy. Ale trzymam kciuki za tych, co to planują. Poza tym Przewóz, czy strona Bagrów - super. Tramwaj pod nosem, 15 min do centrum, Bagry spacerem od kilku do 20 minut. Dużo zieleni w okolicy, mniejszych lub większych parków.

No wlasnie wrecz przeciwnie jak nie spędzasz 4-8h w aucie to ono nie ma sensu ekonomicznego. Przeciez to nigdy sie nakłady nie zwrócą. Wydaj 125 tys na średniej ceny auto. I używaj 1h raz w tygodniu na zakupy w lidlu 2 km od bloku zamiast w biedrze obok bloku. Dla mnie to nie ma sensu ekonomicznego. Znaczy moze faktycznie jak juz jestes emerytem 50+ nie masz juz wydatków, dzieci odchowane, mieszkan nakupioną, na wakacje sie juz nie chce jechac. Kasy na koncie lezy i sie marnuje. To trzeba juz wydawac oszczednosci. Wiec inna perspektywa, ale przed 50+ to poprostu irracjonalna konsumpcja

vorx

Re: Czy można żyć w mieście nie posiadając samochodu - dyskusja na forum

Postautor: vorx » 04 lut 2021, 11:51

pozdro pisze: Wydaj 125 tys na średniej ceny auto. I używaj 1h raz w tygodniu na zakupy w lidlu 2 km od bloku zamiast w biedrze obok bloku. Dla mnie to nie ma sensu ekonomicznego.

Dostałeś post wyżej ładne wytłumaczenie po co komu samochód ale jesteś już tak odklejony od rzeczywistości, że szkoda na Ciebie czasu. Kup sobie tą tesle i przestań przynudzać typie.
Dla twojej wiadomości samochodem za 10-20 tyś dotrzesz tak samo z punktu A do punktu B jak samochodem za 125 tyś

pozdro

Re: Czy można żyć w mieście nie posiadając samochodu - dyskusja na forum

Postautor: pozdro » 04 lut 2021, 19:50

Tesla troche droższa niz średniej ceny auto. Mówimy o takim średniaku typu Wolkswagen Golf za 120 tys zl.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”