Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Peace

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: Peace » 07 paź 2021, 10:57

Mar G pisze:a poważnie - trafnie zauważono w komentarzach w mediach pewną koincydencję zdarzeń. Naczelnik ustami Premiera po raz pierwszy w dniu posiedzenia na kilka godzin przed decyzją RPP przekazał wczoraj rano zaniepokojenie wysoką inflacją a po decyzji RPP (nadzwyczaj wcześnie ogłoszonej wobec poprzednich) wyraził zadowolenie z decyzji.

No chyba nikt nie ma wątpliwości, że Glapiński podejmuje czysto polityczne decyzje ;) Teraz warto się zastanowić na ile 'politycznie' chcą podnieść stopy.

NeVeS pisze:Dzisiaj będzie bardzo ciekawa konferencja Glapy o 15:00, ciekawe co powie po podwyżce i perspektywach na przyszłość.

Oj z tym się nie zgodzę. Konferencje Glapy nie są ciekawe, bo wali farmazony.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 07 paź 2021, 11:16

Peace pisze:No chyba nikt nie ma wątpliwości, że Glapiński podejmuje czysto polityczne decyzje ;) Teraz warto się zastanowić na ile 'politycznie' chcą podnieść stopy.

Mylisz politykę monetarną z taką zwykłą polityką. To zupełnie tak nie działa. Nie da się sterować walutą politycznie - gdyby tak było to każdy kraj na świecie mógłby sobie wywoływać i stopować recesje kiedy tylko chce.

NBP to potężna instytucja, w której pracuje 3355 osób, w tym dziesiątki wysokoopłacanych analityków. Wyszło im z danych, których jeszcze nie mamy, że trzeba natychmiast zareagować. Być może dane te miał również rano Morawiecki. Co to konkretnie dostali to się dopiero dowiemy, ale musiało być to mocne skoro z dnia na dzień Glapiński zmienił zdanie.

Wiem, że trudno to sobie wyobrazić w klimacie politycznym jaki mamy, ale NBP to dosyć niezależna instytucja. Można sobie sterować przepływami z klasy średniej do bidoków itd, ale banków centralnych się nie rusza. Zawsze jest oczywiście jakiś dialog na linii bank - rząd, ale to nie wygląda jak sobie ludzie wyobrażają, że np. dzwoni Morawiecki i nakazuje podnieść stopę. Tak się robi w jakichś Wenezuelach, a nie w klubie cywilizowanych krajów. Ba, nawet w Rosji czy na Białorusi muszą być twarde reguły w tym temacie - inaczej dostalibyśmy np. z marszu obniżone rantingi, a MFW przycięłoby linie kredytowe.
Ostatnio zmieniony 07 paź 2021, 11:18 przez anubis, łącznie zmieniany 1 raz.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Peace

Postautor: Peace » 07 paź 2021, 11:18

anubis pisze:
Peace pisze:No chyba nikt nie ma wątpliwości, że Glapiński podejmuje czysto polityczne decyzje ;) Teraz warto się zastanowić na ile 'politycznie' chcą podnieść stopy.

Mylisz politykę monetarną z taką zwykłą polityką. To zupełnie tak nie działa. Nie da się sterować walutą politycznie - gdyby tak było to każdy kraj na świecie mógłby sobie wywoływać i stopować recesje kiedy tylko chce.

NBP to potężna instytucja, w której pracuje 3355 osób, w tym dziesiątki wysokoopłacanych analityków. Wyszło im z danych, których jeszcze nie mamy, że trzeba natychmiast zareagować. Być może dane te miał również rano Morawiecki. Co to konkretnie dostali to się dopiero dowiemy, ale musiało być to mocne skoro z dnia na dzień Glapiński zmienił zdanie.

Wiem, że trudno to sobie wyobrazić w klimacie politycznym jaki mamy, ale NBP to dosyć niezależna instytucja. Można sobie sterować przepływami z klasy średniej do bidoków itd, ale banków centralnych się nie rusza. Zawsze jest oczywiście jakiś dialog na linii bank - rząd, ale to nie wygląda jak sobie ludzie wyobrażają, że np. dzwoni Morawiecki i nakazuje podnieść stopę. Tak się robi w jakichś Wenezuelach, a nie w klubie cywilizowanych krajów. Ba, nawet w Rosji czy na Białorusi muszą być twarde reguły w tym temacie - inaczej dostalibyśmy np. z marszu obniżone rankingi, a MFW przycięłoby linie kredytowe.
Bez urazy, ale to jest jeden z najgłu.. wróć najbardziej naiwnych postów Twojego autorstwa jakie tu przeczytałem ;)
Ostatnio zmieniony 07 paź 2021, 11:19 przez Peace, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 07 paź 2021, 11:19

Peace pisze:Bez urazy, ale to jest jeden z najgłupszych i najbardziej naiwnych postów Twojego autorstwa jakie tu przeczytałem ;)

Nie obrażam się - po prostu nie wiesz totalnie jak to wygląda od wewnątrz i opierasz swoje przypuszczenia na projekcjach i fleszach z tv. Ja to miałem okazję widzieć od środka.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

Peace

Postautor: Peace » 07 paź 2021, 11:26

anubis pisze:
Peace pisze:Bez urazy, ale to jest jeden z najgłupszych i najbardziej naiwnych postów Twojego autorstwa jakie tu przeczytałem ;)

Nie obrażam się - po prostu nie wiesz totalnie jak to wygląda od wewnątrz i opierasz swoje przypuszczenia na projekcjach i fleszach z tv. Ja to miałem okazję widzieć od środka.
(Nie zdążyłem edytować nim odpisałeś, a chciałem trochę zmiękczyć swoją wypowiedź ;) )

To super, że sobie tam pracowałeś, super, że się tak świetnie - w swoim mniemaniu - znasz. Nie zakładaj jednak, że Twoje przypuszczenia muszą być prawdziwe, a innych fałszywe, bo niestety ale śledząc poczynania NBP widać ewidentnie, że Glapiński gra pod Naczelnika ;)

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 07 paź 2021, 11:34

Peace pisze:To super, że sobie tam pracowałeś, super, że się tak świetnie - w swoim mniemaniu - znasz. Nie zakładaj jednak, że to są moje przypuszczenia muszą być prawdziwe, a innych fałszywe, bo niestety ale śledząc poczynania NBP widać ewidentnie, że Glapiński gra pod Naczelnika ;)

Trochę gra, tak. :D Ale jednocześnie zarówno Naczelnik jak i Glapiński ze wszystkich taktyk muszą się koniec końców rozliczyć przed Moody's. Być może rzeczywiście Glapiński trochę przeginał i Morawiecki, jako również bankier, sprowadził go na ziemię i kazał zacząć zachowywać się jak szef banku centralnego.

Chodzi mi o to, że to nie jest tak, że istnieje jakaś gorąca linia Naczelnik - Morawiecki - Glapiński i oni sobie stopy dobierają żeby pasowało do budżetu, zupełnie w oderwaniu od wskaźników makro. Tak prowadzone państwo anglosaska finansjera by zjadła na śniadanie.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 09 paź 2021, 12:03

Podniesienie stóp procentowych wywołało efekt mrożący. Gadałem wczoraj ze znajomym pośrednikiem i mu się inwestorzy zaczęli wycofywać. Ciekawe czy to taki chwilowy impuls, czy początek trendu.

Zapytacie o co w takim razie z ludźmi kupującymi na własne cele mieszkaniowe. O to też pytałem. Pan pośrednik... takich nie ma prawie w ogóle. :D

Dzisiaj jeszcze oglądam mieszkanie z agentem z najgorszego, krakowskiego biura pośrednictwa, czyli tego na N. Z tymi ludźmi ciężko się szczerze rozmawia, ale może uda się coś wyczytać między wierszami.

forfiterex

Postautor: forfiterex » 09 paź 2021, 15:07

Daj znać jak już będziesz po rozmowie. Ja wczoraj oglądałem mieszkanie w Lokum Vista, pan od dewelopera przyznał, że zwolniło się całkiem sporo rezerwacji w zeszłym tygodniu (między innymi to mieszkanie, które oglądałem).

Mar G

Postautor: Mar G » 09 paź 2021, 15:10

forfiterex pisze:Daj znać jak już będziesz po rozmowie. Ja wczoraj oglądałem mieszkanie w Lokum Vista, pan od dewelopera przyznał, że zwolniło się całkiem sporo rezerwacji w zeszłym tygodniu (między innymi to mieszkanie, które oglądałem).

nie rozumiem po co cokolwiek oglądacie (jeśli tak jest wogóle) skoro prorokujecie KRRRRACH.... :)))

asander

Postautor: asander » 09 paź 2021, 15:23

Mar G pisze:nie rozumiem po co cokolwiek oglądacie (jeśli tak jest w ogóle) skoro prorokujecie KRRRRACH.... :)))

Może z tych samych powodów, dla których sprzedający wystawiają mieszkania bez chęci ich sprzedania? W celu zdobycia informacji z rynku? ;)

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”