Ceny najmu w Krakowie / za ile można wynająć mieszkanie w Krakowie

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
WiktorR

Re: Ceny najmu w Krakowie

Postautor: WiktorR » 13 paź 2021, 11:21

anubis pisze:
WiktorR pisze:Z tym penthousem to przesadziłeś :lol:

Nie przesadzam. Mieszkanie wcześniej było wynajmowane za blisko 10k na FV jednemu z korpo. Potem właściciel trzymał rok puste i próbował sprzedać. Teraz wynajął zaufanej osobie za symboliczną kwotę, bo boi się chociażby włamania, a sam czynsz jest tam dosyć wysoki i nie chce dokładać. Sam miałem podobną propozycję ok. pół roku temu, może nie penthouse, ale też bardzo duże i ładne mieszkanko, tylko rozminęliśmy się, bo ja chciałem gwarancję na 2 lata, a właściciel chciał max rok... no i od tego pół roku z tego co wiem stoi puste.

Inna sprawa to z moich znajomych, którzy wynajmowali, tak z 2/3 zmieniła mieszkanie na tańsze/lepsze lub negocjowała niższy czynsz. Nie znam dosłownie nikogo kto miałby problem z najmem lub komu by podniesiono czynsz i by się na to zgodził. Znam jedną dziewczynę, której właścicielka próbowała podnieść stawkę to się laska spadkowała i przeprowadziła w inne miejsce.

Zresztą jak ktoś chce poczuć tą posuchę to wystarczy, że sobie zadzwoni pod jeden z numerów na licznych banerach "wynajmę", które widać w różnych miejscach w całym mieście. Brak turystów i praca zdalna bardzo namieszała na rynku. Czasami dzwonię pod takie ogłoszenia, np. jak stoję w korku i mi się nudzi - ludzie sami z góry proponują, że się "dogadamy", byle tylko mieć najemcę.

Oczywiście piszę o takim trochę lepszym standardzie - nie wiem jak jest na rynku "studenckim", pewnie chwilowo lepiej, bo przecież mamy już naukę stacjonarną.

Kto z korpo wynajmuje mieszkanie za 10k plus czynsz ? Dyrektor, prezes ? Umówmy się w PL nie zarabia się kokosów żeby ludzi było stać na takie mieszkania. To jest mniej niż promil społeczeństwa. Sam wynajmowałem mieszkania dla korporacji dla osób, z kierowniczych stanowisk, które przyjeżdżały do Krakowa na kilka max kilkanaście dni w ciągu miesiąca. Ale to była max 1/3 tego o czym Ty piszesz im są takie mieszkania po prostu niepotrzebne.

Prawda jest, że najem bardzo oberwał w trakcie pandemii obserwowałem to u siebie, rodziców, teściów którzy tez wynajmują. Ale teraz jest znacznie lepiej i dosyć łatwo wynajmuje się mieszkania i nie mówię o standardzie dla studenta tylko mieszkaniach w tych lepszych inwestycja w dobrym standardzie.

ralf

Postautor: ralf » 13 paź 2021, 11:29

Na początku października (start roku akademickiego) stawki ofertowe najmu mieszkań, Kraków +4%
Coś słabo odbiło bo spadki były chyba rzędu 20%r/r

Obrazek
twitter.com/i/web/status/1447896606167248897
Ostatnio zmieniony 13 paź 2021, 11:37 przez ralf, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 13 paź 2021, 11:33

WiktorR pisze:Kto z korpo wynajmuje mieszkanie za 10k plus czynsz ? Dyrektor, prezes ? Umówmy się w PL nie zarabia się kokosów żeby ludzi było stać na takie mieszkania. To jest mniej niż promil społeczeństwa. Sam wynajmowałem mieszkania dla korporacji dla osób, z kierowniczych stanowisk, które przyjeżdżały do Krakowa na kilka max kilkanaście dni w ciągu miesiąca. Ale to była max 1/3 tego o czym Ty piszesz im są takie mieszkania po prostu niepotrzebne.

Czasami to może być nawet zwykły senior dev, serio. Tzn. mógł być do niedawna. Oczywiście to nie jest norma, że każdemu proponują takie mieszkanie, ale specjalistów pewnego szczebla, aby przyjechali na projekt do Polski, trzeba czasami przekonać czymś więcej niż kartą Multisport. Teraz to najwyraźniej zelżało, bo korpo zaczęły liczyć kasę, kto może robi zdalnie i odpada potrzeba posiadania takich dodatków dla topowych pracowników, czy nawet przestrzeni biurowej.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Peace

Postautor: Peace » 13 paź 2021, 11:36

Rak pisze:Oferta sensowynch mieszkań wydaje mi się znacznie przerzedzona względem tego co oglądałem w lipcu.

Wszyscy się tego spodziewali:
- Ci co mieli wrócić do biur to wrócili, reszta może, ale nie musi,
- imigranci, którzy wyjechali, a chcieli wrócić wrócili,
- studenci wrócili na stacjonarne uczelnie (główne ssanie wrzesień).

Ciekawe pytanie brzmi: co z tymi co nie zdołali wynająć, bo to co widzimy teraz na olx/otodom może być już nadwyżką mieszkań na wynajem.

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 13 paź 2021, 12:09

WiktorR pisze:
forfiterex pisze:
Rak pisze:Przepatrzyłem teraz jedynie olx

Przyznaję bez bicia, że nie wiem jak olx, sprawdzałem otodom, gratkę i grupy facebookowe. Tam jest zatrzęsienie tanich ofert.

WiktorR pisze:Drugie mieszkanie mam na Kościuszki bardzo wysoki standard 36 m2 i ono jest wynajęte za 2200 plus media.

Dla porównania, żeby nie być gołosłownym, dosłownie przed chwilą na jednej z facebookowych grup, mieszkanie 42m2 na Kościuszki za 1450 PLN:

ibb.co/4VQvVkV
ibb.co/LdKYd0L
ibb.co/FXMb3Cn

Nie no bez jaj ja to mieszkanie mam przy tadeusza kościuszki 28 to jest blok z 2017 roku.

Ja pisze o powiedzmy takim mieszkaniu morizon.pl/oferta/sprzedaz-mieszkanie-krakow-zwierzyniec-tadeusza-kosciuszki-37m2-mzn2037386064

Taka ciekawostka to mieszkanie, które podesał Wiktor jest wystawiane na sprzedaż od jakichś 2-3 lat już choć teraz nie pamiętam za ile inicjalnie zgodnie z zasadą nie sprzedałem za taniej spróbuję sprzedać za drożej :). No i przy tej cenie 669000zł jeśli by założyć, że ktoś wynajmie je za tyle co Wiktor swoje większe czyli 2200zł to będzie się ono zwracać (dla benchmarku) 25.3lat.
Obok hotelu niebieskiego też jest takie mieszkanie, którego nikt nie kupił za 450k, a teraz wlasciciel marzy o cos jak 700k choc juz nawet go nie wystawia nigdzie, poprostu leży i ma wystawiony banerek na balkon :) Co mnie fascynuje jednak to fakt, że jak deweloperzy zaczęli ogłaszać swoje nowe mieszkania w okolicy za nawet większe kwoty to te już pobrano dość szybko. Siła marketingu panie...

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 13 paź 2021, 12:13

ziomek_szuka pisze:Taka ciekawostka to mieszkanie, które podesał Wiktor jest wystawiane na sprzedaż od jakichś 2-3 lat już choć teraz nie pamiętam za ile inicjalnie zgodnie z zasadą nie sprzedałem za taniej spróbuję sprzedać za drożej :). No i przy tej cenie 669000zł jeśli by założyć, że ktoś wynajmie je za tyle co Wiktor swoje większe czyli 2200zł to będzie się ono zwracać (dla benchmarku) 25.3lat.
Obok hotelu niebieskiego też jest takie mieszkanie, którego nikt nie kupił za 450k, a teraz wlasciciel marzy o cos jak 700k choc juz nawet go nie wystawia nigdzie, poprostu leży i ma wystawiony banerek na balkon :) Co mnie fascynuje jednak to fakt, że jak deweloperzy zaczęli ogłaszać swoje nowe mieszkania w okolicy za nawet większe kwoty to te już pobrano dość szybko. Siła marketingu panie...

Dzowniłem raz na takie trzyletnie ogłoszenie za prawie milion i zażartowałem, że biorę w tej cenie. Żart mi chyba średnio wyszedł, bo pośrednik wziął to na serio, że oddzwoni i oddzwonił, że cena poszła w górę. :D
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 13 paź 2021, 12:15

anubis pisze:
ziomek_szuka pisze:Taka ciekawostka to mieszkanie, które podesał Wiktor jest wystawiane na sprzedaż od jakichś 2-3 lat już choć teraz nie pamiętam za ile inicjalnie zgodnie z zasadą nie sprzedałem za taniej spróbuję sprzedać za drożej :). No i przy tej cenie 669000zł jeśli by założyć, że ktoś wynajmie je za tyle co Wiktor swoje większe czyli 2200zł to będzie się ono zwracać (dla benchmarku) 25.3lat.

Dzowniłem raz na takie trzyletnie ogłoszenie za prawie milion i zażartowałem, że biorę w tej cenie. Żart mi chyba średnio wyszedł, bo pośrednik wziął to na serio, że oddzwoni i oddzwonił, że cena poszła w górę. :D

Haha też mieliśmy taką sytuację w tamtym roku za trochę niższe ceny, był widocznie tak mały ruch, że nawet pośrednika to zaskoczyło :D

WiktorR

Postautor: WiktorR » 13 paź 2021, 12:17

ziomek_szuka pisze:
WiktorR pisze:
forfiterex pisze:Przyznaję bez bicia, że nie wiem jak olx, sprawdzałem otodom, gratkę i grupy facebookowe. Tam jest zatrzęsienie tanich ofert.

Dla porównania, żeby nie być gołosłownym, dosłownie przed chwilą na jednej z facebookowych grup, mieszkanie 42m2 na Kościuszki za 1450 PLN:

ibb.co/4VQvVkV
ibb.co/LdKYd0L
ibb.co/FXMb3Cn

Nie no bez jaj ja to mieszkanie mam przy tadeusza kościuszki 28 to jest blok z 2017 roku.

Ja pisze o powiedzmy takim mieszkaniu morizon.pl/oferta/sprzedaz-mieszkanie-krakow-zwierzyniec-tadeusza-kosciuszki-37m2-mzn2037386064

Taka ciekawostka to mieszkanie, które podesał Wiktor jest wystawiane na sprzedaż od jakichś 2-3 lat już choć teraz nie pamiętam za ile inicjalnie zgodnie z zasadą nie sprzedałem za taniej spróbuję sprzedać za drożej :). No i przy tej cenie 669000zł jeśli by założyć, że ktoś wynajmie je za tyle co Wiktor swoje większe czyli 2200zł to będzie się ono zwracać (dla benchmarku) 25.3lat.

Tak ale ja mieszkanie kupowałem za połowę tego :lol:

Po drugie w kamienicy obok są sprzedane mieszkania w stanie deweloperskim ciut taniej niż to co wstawiłem.

PS. Jednak chyba ktoś kupił bo mi pośrednik powiedział, że sprzedane.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 13 paź 2021, 12:21

Jak kupowałeś za połowę to kupowałeś za 9k, czyli okolice ile rzeczywiście by się normalnie sprzedało.

Generalnie to jest masa takich kiszonych latami ofert i dopóki ceny mieszkań rosną, tak nikt nie ma ciśnienia, aby to sprzedawać. W Salwator Tower jest takie jedno ogłoszenie za 15k, które niedawno już obchodziło 5 rocznicę. :D

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 13 paź 2021, 12:30

WiktorR pisze:
ziomek_szuka pisze:
WiktorR pisze:

Tak ale ja mieszkanie kupowałem za połowę tego :lol:

Po drugie w kamienicy obok są sprzedane mieszkania w stanie deweloperskim ciut taniej niż to co wstawiłem.

PS. Jednak chyba ktoś kupił bo mi pośrednik powiedział, że sprzedane.

No ładnie w końcu ktoś odczynił klątwę tego mieszkania :) Ja to rozumiem, że właśnie skoro, kupowałeś wtedy to ta inwestycja się opłacała i dalej się opłaca, dodatkowo ceny aktualnie wzrosły. Bardziej miałem na myśli tych ludzi, którzy płacą teraz aktualne ceny mając do dyspozycji kalkulator jak widzą, że mieszkanie nie ma jakichś super parametrów inwestycyjnych, a i tak kupują (bo HRE mówi, że będzie rosnąć). Faza manii bo jak inaczej to nazwać...

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”