forfiterex pisze:Mar G pisze:Pixi pisze:Ostatnio dyskutowałam ze znajomym na temat tego programu i on twierdzi że może wziąć kredyt z tą dotacją 2% w sytuacji gdzie jest w związku małżeńskim, jego żona sprzed ślubu posiada mieszkanie natomiast on miałby ten kredyt brać tylko na siebie i wtedy ponoć może. Dziwi mnie to bo w ten sposób mocno się zwiększa ilość beneficjentów. Z czystej ciekawości ma ktoś wiedzę jak to faktycznie wyglada?
jeżeli ma rozdzielność majątkową może się kredytować samodzielnie - jeśli nie to żona jest współkredytobiorcą i jako posiadająca mieszkanie (nawet sprzed związku) zostaje wykluczona.
Skąd ta informacja o rozdzielności majątkowej? Nie jest to zabronione w programie?
To nie jest prawda, sam się tym interesowałem dość mocno, obecnie w ustawie sytuacja ze wspólnością i rozdzielnością jest zrównana, bo jest brane pod uwagę "prowadzenie wspólnego gospodarstwa domowego", a nie sam ustrój majątkowy.
U mnie sytuacja jest absurdalna, ja posiadam 1/6 nieruchomości nabytej w drodze dziedziczenia, żona posiada 1/4 nabytą także w drodze dziedziczenia i z tego powodu jesteśmy wykluczeni z programu, niezależnie od ustroju majątkowego. Idiotyzm.