Jak się mieszka na Krowodrzy / dzielnica Krowodrza Kraków / opinie o Krowodrzy na forum

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
pozdro

Re: Jak się mieszka na Krowodrzy / dzielnica Krowodrza Kraków / opinie o Krowodrzy na forum

Postautor: pozdro » 07 paź 2019, 15:29

Fajną stronkę przy okazji znalazłem, wyceniają tam mieszkanie na 10 tys. zł/m2 ale to ofertowo realnie to 9000zł/m2. Choć ja bym nie dał.
Na dąbiu mi się podobały od Caba mieszkania po 8500zł/m2 2 poziomowe, ale ludzie szybko rozebrali z tego co widzę.

Tu jest ta stronka z wycenami, całkiem ciekawa.
sonarhome.pl

No i dodajmy, że w Podgórzy ceny są srednio 1000zł droże niż na Krowodrzy, więc tym bardziej nie wiem jaki sens jest przepłacać. Na takiego Zamoyskiego czy Nadwiślańskiej czy Zabłociu to teraz fajne mieszkanie pewnie z 11-14 tys zł/m2 kosztuje, a potem nie ma gdzie dziecka posłać do przedszkola, złobka i trzeba na Krowodrze wozić. :lol: Na Krowodrzy jak idę to mam co kilkaset metrów szkołę/przedszkole/żłobek itd.

Krakus44

Re: Jak się mieszka na Krowodrzy / dzielnica Krowodrza Kraków / opinie o Krowodrzy na forum

Postautor: Krakus44 » 07 paź 2019, 19:03

MarG i Pozdro...mieliscie szanse przemilczec, odrobic zadanie i sie zastanowic, ale widac niektorzy jada po bandzie kompromitujac sie do konca.
Jesli Wasza znajomosc Podgorza ogranicza sie do ul. Kalwaryjskiej i Galerii Bonarka to dyskutujemy na roznych plaszczyznach mentalnych i merytorycznych. Krytyke ulicy Limanowskiego pomine milczeniem, widac panowie nie uczeszczali na lekcji historii.
Ale zeby ''przychylic'' sie do Waszego poziomu i skupic na galeriach handlowych i knajpach to roznica miedzy mieszkancami Podgorza i Krowodrzy polega na tym ze my mamy to wszystko w naszej dzielnicy i na Rynek czy Kaziemierz...owszem mozemy sie wybrac...jak mamy ochote. O innych niuansach nie bede wspominal bo to raczej strata czasu.
A propo syfu...okreslenie jakim nazwal pozdro Podgorze. otoz najwiekszy syf i zanieczyszczenie w Krakowie jest wlasnie w Krowodrzy i Srodmiesciu, najczysciej jest w Podgorzu...O ironio....

Mar G

Postautor: Mar G » 07 paź 2019, 20:45

Najczysciej na Podgorzu....bo nie ma czujnika oficjalnego. Zbij termometr - ...ta metoda.
Znajomy mieszka 5 lat lat obok kina Kika, ktore lubię. Zima to groza wegla z kominow. Mimo zakazu niewiele sie zmienilo mowi po ostatniej nocy.
Czeka na oddanie mieszkania i czmycha stamtad.

Mar G

Postautor: Mar G » 07 paź 2019, 21:58

Podgorze Zdroj :lol:

se.pl/krakow/podgorze-tonace-w-smogu-widok-z-lotu-ptaka-zobacz-niesamowity-film-wideo-aa-6nnJ-jLAM-Amet.html

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 07 paź 2019, 22:32

Mar G pisze:Podgorze Zdroj :lol:

se.pl/krakow/podgorze-tonace-w-smogu-widok-z-lotu-ptaka-zobacz-niesamowity-film-wideo-aa-6nnJ-jLAM-Amet.html

Po pierwsze dzieciaku pomylily Ci sie daty...zamieszczasz fote z 2015 roku...wtedy nikt nie robil zdjecia Krowodrzy bo wogole nie byloby jej widac.
Po drugie zajrzyj sobie na pomiary kolo twojej dziupli na Krowodzry i porownaj z Podgorzem. Przy okazji odrob zadanie i poszukaj w ksiazkach albo necie dlaczego kiedy ty toniesz w smrodzie w Krowodrzy, w Podgorzu jest jest o wiele lepiej....Chyba ze zaskoczysz nasz intelygencyja i wpadniesz na to sam... :lol:

PS...I jeszcze lektura dla Ciebie do poduszki ...Nie z 2015 a aktualna...Musisz sie bardziej postarac...chyba ze chcesz sie tu dalej pograzac
krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,24565011,smog-w-krakowie-normy-przekroczone-o-kilkadziesiat-procent.html

bulkas

Postautor: bulkas » 07 paź 2019, 23:25

Wlasnie wszedłem na airly:
Obrazek
No i jest podobnie w sumie, mała różnica, lekko gorzej na podgórzu.
Nie mam na celu kłócić się i udowadniać, że dana dzielnica jest lepsza od innej, nie rozumiem tych nerwowych wypowiedzi :) Lubie podgórze, podoba mi sie, duża część mojej rodziny się tam wychowała. Dla mnie tam dużym minusem jest niestety duża ilość bezdomnych, pijaków i porozrzucane butelki w krzakach po alkoholu. Mam nadzieję, że się to kiedyś zmieni.

pozdro

Postautor: pozdro » 07 paź 2019, 23:56

Na krowodrzy to jest smog przez tych dziadow z Zielonek. Ogolnie to wszystko potem opada nizej na stare miasto i grzegorzki. Podgorze to tak szerokie pojecie ze tak naprawde jak ktos mowi Podgorze tk ja nie wiem co na na mysli. Kalwaryjska, Plaszow, Zablocie, Prokocim Wole Duchacka czy moze nawet Kurdwanow. Bo to sie rozni klasyfikuje. Ogolnie im dalej od wisly to Podgorze jest bardziej dziwne, to taka troche wies. Potem jest dopiero Kurdwanow. W zasadzie to jakby osobne miasto. Cos jak dawniej Nowa Huta tylko ta jakby sie bardziej zrosla z Krakowem i jest do ogarniecia. Choc teraz podgorze zyskuje biurow wiec bedzie mozna sie pochwalic ze przynajmniej miejsca pracy maja. No, ale to efekt polityki miasta co blokuje biurowce na polnocy Krakowa. Bo tam takie wymysly maja zeby kazdy musial autem na Podgorze dojezdzac albo Ruczaj. Jak zbudowali jeden fajny biurowiec kolo Blon to sie hejt posypal ze Blonia betonuja.

pozdro

Postautor: pozdro » 08 paź 2019, 0:04

Ja chodze do rynku bo mam blisko. Mi tam uslgu jakos nie brakuje na Krowodrzy, chodze z turystami poprzebywacz, bo akurat Krowodrze turysci omijaja szerokim lukiem. Faktycznie tylko studenci i tubylcy. Tylko co tam mozna robic w tym Podgorzu w sumie oprocz tego parku bednarskiego? Z Krowodrzy to przynajmniej blisko do lasu wolskiego, nad rudawe, czy do ojcowa. Ogolnie moge dyskutowac ze grzegorzki sa niby bardziej pro itd. Bo sa sady, biurowce, rondo mogilskie, ale podgorze to chyba najslabszy region Krakowa (fakt ostatnio dzieki bernatce wiecej turystow tam zaglada zrobi 100m pod kosciol i wraca na Kazimierz). U mnie w zastawieniu dzielnic do mieszkania Podgorze jest raczej daleko. Ogolnie na poludnie to bardziej bym w kierunku Kapelanki i Ruczaju sie kierowal jakbym mial juz tam cos wybierac.

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 08 paź 2019, 0:13

bulkas pisze:Wlasnie wszedłem na airly:
Obrazek
No i jest podobnie w sumie, mała różnica, lekko gorzej na podgórzu.
Nie mam na celu kłócić się i udowadniać, że dana dzielnica jest lepsza od innej, nie rozumiem tych nerwowych wypowiedzi :) Lubie podgórze, podoba mi sie, duża część mojej rodziny się tam wychowała. Dla mnie tam dużym minusem jest niestety duża ilość bezdomnych, pijaków i porozrzucane butelki w krzakach po alkoholu. Mam nadzieję, że się to kiedyś zmieni.

Dzieki za pomiary. Widze jednak ze pokusiles sie o mala manipulacje. Wybrales z Krowodrzy jedyna stacje ktora wykazala najmniejsze zanieczyszczenie a z Podgorza jedyna o najgorszym (newralgiczne skrzyzowanie Powstancow-Konopnickiej). A na Krowodrzy dookola czerwono jak na Marsie.... :lol: Tymczasem wszystko na poludnie w Podgorzu na żółto...
Oj nieladnie kolego.... :lol: Spryciarz... 8-)

painkar

Postautor: painkar » 08 paź 2019, 0:36

Piszecie o Krakowie i jego dzielnicach jakby to przynajmniej Nowy Jork byl albo Londyn. Tak naprawdę te dzielnice nie roznia sie wiele. No chyba, że mowa o tych ktore sa dosyc daleko od centrum i dojazd jest kijowy . Ale spójrzmy z innej strony . Kazda dzielnica jeat atrakcyjna dla innej grupy ludzi . Sa młodzi ludzie czy imprezowicze którzy uznaja Krowodrze i Scisle centrum za super lokalizacje ale juz dla rodziny z dziecmi ta okolica bedzie średnią. Nie ma co się kłocic . Wiadomo pod inwestycje im blizej centrum czy biurowcow to lepiej. Z kazdego ( no prawie kazdego ) miejsca w Krk mozna sie dostac w dowolne miejsce w miescie, wiec pisanie ze jakas dzielnica jest super a inna jest baaa to nonsens. A szkoly i sklepy sa wszedzie .

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”