Zielonki vs. Kliny - która lokalizacja lepsza?

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Xiumeikuo

Zielonki vs. Kliny - która lokalizacja lepsza?

Postautor: Xiumeikuo » 10 wrz 2021, 9:31

Hej! Pomóżcie! Mam dylemat, którą lokalizację wybrać.
Jestem przyzwyczajona do życia na południu Krakowa wiec pod uwagę biorę 3 pokoje na Klinach (Panorama Kliny), mam też opcję wyboru mieszkania 4 - pokojowego z ogródkiem w Zielonkach. Kompletnie nie wiem jak wyglada tam kwestia życia, dojazdu. Szkoła, jaką wybraliśmy dla dziecka znajduje się na ulicy Na Błonie, nawigacja pokazuje teoretycznie max 20 min ale jak to wyglada w realnym życiu? Przyznam, że obawiam się terenów podmiejskich. Będę wdzięczna za obiektywne info osób, które mieszkają w tych rejonach :idea:

yorgKing

Re: Zielonki vs. Kliny - która lokalizacja lepsza?

Postautor: yorgKing » 10 wrz 2021, 11:29

Zielonki to bardzo przyjemne miejsce do życia. Blisko do terenów zielonych, sporo usług, dużo da się załatwić na miejscu. Znam wiele zadowolonych osób. Oczywiście istotne jest bezpośrednie otoczenie inwestycji (chociażby możliwość wyjścia na spacer, bo zdażają się jeszcze miejsca bez chodnika). Oczywiście też - bez auta ani rusz.
Z minusów to obecnie korki poranne i popołudniowe na dojazdach do Krakowa (Na Błonie - Bibice zdaża mi się i 45m jechać, a w zimie pewnie będzie gorzej) oraz utrudnione powroty nocne - ale te to chyba podobnie jak na Klinach. Częściowo jest to spowodowane budową KST na Górkę i zamykaniem ulic w związku z tym.
Sytuacja powinna się poprawić dopiero po skończeniu obwodnicy, 29 i zwłaszcza trasy wolbromskiej - czyli za 2 lata co najmniej. Warto też sprawdzić jak się ma lokalizacja w stosunku do planowanych tras. Też bardzo dużo się buduje dookoła ale to chyba nic szczególnego w 2021.

Padre

Postautor: Padre » 10 wrz 2021, 12:05

Ogólnie Zielonki polecam, należy tylko się upewnić czy teren na którym ma stać budynek nie jest terenem zalewowym , acha i czy samoloty a nisko nie latają .
Ps. Jaka szkoła jest na ulicy Na Błonia, tam kojarzę tylko przedszkole Montesori.

Xiumeikuo

Postautor: Xiumeikuo » 10 wrz 2021, 13:24

Krakowska Szkoła Montessori - szkoła podstawowa. Nawigacja pokazuje 15 min ale czy to prawda :?:

Padre

Postautor: Padre » 10 wrz 2021, 15:24

Xiumeikuo pisze:Krakowska Szkoła Montessori - szkoła podstawowa. Nawigacja pokazuje 15 min ale czy to prawda :?:

O... myślałem że tam tylko przedszkole.
15 minut prawda , tak w godzinach 9-13 i 18 do 6 ale w pozostałych godzinach nie możliwe.
A i teraz Wawel service będzie obok (200m dalej )budował osiedle w sumie już zaczął więc możliwe większe utrzymania. Ogólnie ja polecam.

ralf

Postautor: ralf » 10 wrz 2021, 20:31

Xiumeikuo pisze:Krakowska Szkoła Montessori - szkoła podstawowa. Nawigacja pokazuje 15 min ale czy to prawda :?:

Sprawdź sobie dojazd na google maps można wybrać godzinę i dzień tygodnia. 15-30 minut

pozdro

Postautor: pozdro » 12 wrz 2021, 13:48

Zielonki to jest jakaś masakra. Niby dość blisko Krakowa, ale łanówka totalna, brak chodników na takiego Glogera. czy innych wylotówkach, brak ścieżek rowerowych, bajzel totalny. Kliny przy tym to sympatyczny rejon, zielony z pewnym ładem i składem, choć sporo dalej. Ja bym chyba żadnej nie wybrał. Choć nie wiem czy jednak kliny nie byłyby wyżej pomimo odległości od centrum. Zielonki to jest jedna wielka patodeweloperka. Zabrałem wczoraj tam dziewczyne na rower, powiedziała że to pierdzieli i wróciliśmy nad Rudawę i wolę justowską :lol:

neo

Postautor: neo » 14 wrz 2021, 12:53

Kliny, to jednak jeszcze w mieście są, jakieś chodniki są w okolicy, park przy zabytkowym forcie, inwestycje publiczne może jeszcze jakieś tam pójdą. Pytanie, jak będą się rozwijały Zielonki...

klin

Postautor: klin » 09 wrz 2022, 11:03

Na Klinach, to jednak jest nawet park zrobiony, a pewnie będzie jeszcze więcej terenów zielonych (użytki ekologiczne na łąkach). Jest fort, który został wyremontowany za grube pieniądze i nie pamiętam, dom kultury czy jakieś muzeum ma tam być zrobione. Komunikacja publiczna jest jednak taka, jak w ramach miasta, a nie z gminami podmiejskimi. Jest też szansa na dojazd do centrum pociągiem. A w Zielonkach, to gdzie się chodzi, żeby pospacerować?

Choć ciekaw jestem opinii innych osób, mieszkańców Zielonek.

Obrero

Postautor: Obrero » 11 wrz 2022, 19:07

Jestem mieszkańcem Zielonek od pół roku . Wybraliśmy Zielonki z powodu ceny i bliskości centrum ( przynajmniej na mapie :p) . Za 440 tys dostalismy 70 metrowe dwupoziomowe mieszkanie z dwoma miejscami postojowymi i ogrodkiem 140 m , co dla nas wydaje się idelanym rozwiazaniem , gdzie w Krakowie dostalibysmy za to ze 40 metrów i czekalibyśmy ze 2 lata ( nasze mieszkanie mogliśmy oglądnać przed zakupem ) Kupując wiedzieliśmy jak wyglada sytuacja z korkami , ale wiemy że w przeciagu 2 - 3 lat bardzo się ona poprawi ( budowa obwodnicy idzie pełna parą oraz trasa wolbromska - 2 tygodnie temu zaczęły się już prace ) - jak te dwie inwestycje się zakończą to wydaje mi się żę bedzie to idealna lokalizacja . Plusem jest też cisza i spokój , po 20 latach mieszkania w samym centrum widać kolosalna różnice , mozna poczuc sie jak na wsi, Kolejen plusy to brak patologii i dresiarstwa , do urzedu mozesz isc na nogach i Panie urzedniczki są bardzo miłe i pomocne.
Jeśli chodzi o komunikację to jest słaba , jezdzi autobus ale wogóle z niej nie korzystam ( czesto wychodzi wychodzi jak sie jedzie we dwojke wziasc bolta czy ubera - koszt podobny a duzo szybciej ,) , usługi są jeszcze slabo rozwinięte - mieszkam ulicy Na Popielówke i np do takiej biedronki mam 1.5 km , przydalby się równiez wiecej restuaracji ale zapewne powstana niedlugo poniewaz duzo ludzi sie wprowadza . Samoloty slychać ( przy otwartych oknach) , mi nie przeszkadzaja bo jestem fanem lotnictwa i lubie je obserowac ale wiem ze komus moga przeszkadzac. Mieszkan w gornej czesci ulicy dzieki temu niemialm problemu z wodą ale wiem że ludzi z dolnch częsci pozalewało i tu jest duzy problem , trzeba wybrac odpowiednie miejsce . Lokalizacja ma swoje plusy i minusy ale nam to pasowało ( wszyscy sąsiedzi też są zadowoleni z Zielonek ) , mysle ze za 3 - 4 lata bedzie to idealne miesce do zycia

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”