Zmiana umowy deweloperskiej po podpisaniu umowy rezerwacyjnej / możliwość zmiany

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
asander

Zmiana umowy deweloperskiej po podpisaniu umowy rezerwacyjnej / możliwość zmiany

Postautor: asander » 02 paź 2020, 21:40

Mam pytanie, podpisałem umowę na mieszkanie z komórką lokatorską i miejscem postojowym w hali garażowej. Jestem umówiony już do notariusza. Chciałbym jednak zmienić komórkę lokatorską oraz wybrać inne miejsce postojowe (nie na platformie).

Czy lepiej jest zrobić to przed podpisaniem umowy developerskiej czy po? Po może wiązać się z aneksem i dodatkowymi kosztami notarialnymi prawda? Natomiast można zmienić/edytować umowę rezerwacyjną bezkosztowo? Jeszcze nie rozmawiałem z biurem sprzedaży, ale na poniedziałek 5X mam rano podpisywać akt. Jak to rozwiązać?

slawek

Re: Zmiana umowy deweloperskiej po podpisaniu umowy rezerwacyjnej / możliwość zmiany

Postautor: slawek » 04 paź 2020, 19:49

asander pisze:Czy lepiej jest zrobić to przed podpisaniem umowy developerskiej czy po? Po może wiązać się z aneksem i dodatkowymi kosztami notarialnymi prawda? Natomiast można zmienić/edytować umowę rezerwacyjną bezkosztowo? Jeszcze nie rozmawiałem z biurem sprzedaży, ale na poniedziałek 5X mam rano podpisywać akt. Jak to rozwiązać?

Moim zdaniem lepiej zrobić to wcześniej, czyli przed podpisaniem umowy deweloperskiej, bo później deweloper może już nie być taki chętny na zmiany. Lepiej mieć wszystko w docelowej umowie, na tym etapie obydwu stronom zależy na tym, aby ją zawrzeć :)

asander

Re: Zmiana umowy deweloperskiej po podpisaniu umowy rezerwacyjnej / możliwość zmiany

Postautor: asander » 05 paź 2020, 9:01

Temat wyjaśnił się w ten sposób, że miejsce, które mnie interesowało było już nieaktualne (na stronie figurowało jako dostępne, a było już zarezerwowane/sprzedane), przynajmniej wg. biura sprzedaży. Powinni częściej odświeżać statusy na stronie, nie byłoby takich nieporozumień.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”