Pytanie o rynek mieszkaniowy w Krakowie / Polsce - opinie o rynku

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
StormSunny

Re: Pytanie o rynek mieszkaniowy w Krakowie / Polsce - opinie o rynku

Postautor: StormSunny » 12 paź 2019, 19:06

Może mi ktoś wytłumaczyć jak za mieszkanie, które ma 25 lat można wołać 7400 za metr skoro nówka z roku 2020 kosztuje 7600 za metr. Lokalizacja taka sama. Weźmy sobie samochód nowy i samochód, który ma 25 lat. Proszę o wyjaśnienia.

yyeeoo

Postautor: yyeeoo » 13 paź 2019, 11:20

StormSunny pisze:Może mi ktoś wytłumaczyć jak za mieszkanie, które ma 25 lat można wołać 7400 za metr skoro nówka z roku 2020 kosztuje 7600 za metr. Lokalizacja taka sama. Weźmy sobie samochód nowy i samochód, który ma 25 lat. Proszę o wyjaśnienia.

"Prosze o wyjasnienia" ? Co Ty z komendy jestes ? :D

Można jak jest w dobrej lokalizacji i wykończone . Koszt wykonczenia nowego od dewelopera dobija nawet do 2 tys/ metr to masz prosty rachunek.

Przestań wszędzie płakać, że wszystko drogie i złodziejstwo bo zaczyna być to żałosne, tylko zacznij zbierać :)

StormSunny

Postautor: StormSunny » 13 paź 2019, 15:30

Jak umeblowane mieszkanie może być droższe od stanu deweloperskiego skoro i tak muszę wszystko wywalić i zrywać do gołych ścian. Powinno być tańsze bo więcej roboty. Podobnie jak staruch kilkudziesięcioletni powinien kosztować mniej - to jak ze starą babą - z zewnątrz się umaluje, przypudruje, ale w środku to nadal stara baba. Dlaczego ludzie nie potrafią logicznie myśleć?

Wracając do kwestii 7400 25-letnie a 7600 nowe - to stare nie było umeblowane ani wykończone. Kibla z PRL-u nie liczę nawet.

O moje finanse się nie martw. Po prostu jestem perfekcjonistą i nie wydam kasy na byle gówno i widzę jak na dłoni patologię, w którą brną ludzie.

zyneon

Postautor: zyneon » 18 gru 2019, 10:12

Wg raportu Amron Sarfin średnia cena transakcyjna mieszkań 4-pokojwoych w Krakowie w III kwartale to 6580. Kojarzę sporo inwestycji z cenami 7500, 8000 i więcej i to w odległości nawet 7 km w linii prostej od centrum (np Piasta Towers). Z tych poniżej 6500 to były na pewno w Centralna Park i są na Klinach i pewnie Złocieniu. Coś jeszcze mnie ominęło? Skąd taka średnia? Kwestia negocjacji z deweloperem?

pozdro

Postautor: pozdro » 18 gru 2019, 10:56

Wątpię żeby jakoś deweloperzy spuszczali ceny. W centrum te większe > 80m2 mieszkania czesto są droższe od np 60m2. Wydaje mi się, że dalej od centrum jednak da się nieco taniej znaleść ale to i tak bliżej 7500zł/m2.
Może to ceny uwzględniajace rynek wtórny, wielką płytę i starsze mieszkania. Gdzie ludzie wystawiaja za te same pieniądze co deweloper sprzedaje ale jednak potem ostatecznie sprzedają z 1000zł tanie i może to są te transakcyjne.

Po około 6500zł/m2 masz jeszcze np Gamma-M Wlasne Miejsce. pewnie też coś w Bronowicach znajdziesz tam koło Ikea, Stawowa bo to też obrzeża miasta i jest dość tanio, to samo Mistrzejowice itd.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”