Obowiazek zakupu miejsc postojowych w Krakowskich inwestycjach - Skala Problemu
Obowiazek zakupu miejsc postojowych w Krakowskich inwestycjach - Skala Problemu
Jak to jest z obowiazkiem zakupu miejsca postojowego w Krakowskich inwestycjach? Bo slyszalem ze ostatnio cos sie zmienilo i nie sposob kupic mieszkania 3 pokojowego czy nawet mniejszych bez miejsc postojowych. Zakladam ten watek z intencja stworzenia listy informacji odnosnie inwestycji w ktorej takie praktyki maja miejsce i takich w ktorych mozna normalnie kupic mieszkanie (rowniez osoby nie posiadajace samochodu). Chcialem poznac skale problemu, ale gwiazdki * obowiazkowe 2 miejsca postojowe zaczynaja przerazac, to wyglada na dyskryminacje kupujacych, ze maja finansowac nadmiarowe miejsca postojowe.
Re: Obowiazek zakupu miejsc postojowych w Krakowskich inwestycjach - Skala Problemu
Jest wiele artykułów w sieci na ten temat. Wynika to z faktu bardzo wysokiego kosztu budowy podziemnych miejsc parkingowych, które będą podniesione dodatkowo po wprowadzeniu obliga doprowadzenia do każdego miejsca postojowego zasilania pod ładowarki - developerzy bronią się rękami i nogami bo doprowadzenie pod ziemią hydroizolowanych kabli na każde miejsce to duże koszty.
Podobno koszt budowy miejsca pod ziemią juz teraz dochodzi do 50 tys / szt. po rozliczeniu dojazdu, kanałow komunikacyjnyc, wentylacji etc , zwłaszcza w terenach niestabilnych hydrologicznie ( vide Tętnowski Lea). Eksperci piszą, że miejsca sprzedawane po 25-30 tys nie pokrywają ich kosztu i reszta nakładu wliczana jest i tak w metr kwadratowy każdego mieszkania, rowniez tego klienta, który do tego garażu nawet nie zajrzy nigdy.
Obowiązek zakupu w Krakowie jest tam, gdzie developer inwestuje dużo kasy i gwarantuje więcej miejsc parkingowych niż mieszkań - bo narzuca mu to pozwolenie na budowę.
Zapewne, gdyby mieli zapis 0,5 miejsca na mieszkanie jak niegdyś, budowaliby mniej miejsc pod ziemią nie wrzucając w to kasy. A jeśli mają taki koszt - to przerzucają na klienta - w przeciwnym razie zostaliby z pustymi parkingami i luką w wyniku finansowym.
To wynika z rachunku ekonomicznego.
Podobno koszt budowy miejsca pod ziemią juz teraz dochodzi do 50 tys / szt. po rozliczeniu dojazdu, kanałow komunikacyjnyc, wentylacji etc , zwłaszcza w terenach niestabilnych hydrologicznie ( vide Tętnowski Lea). Eksperci piszą, że miejsca sprzedawane po 25-30 tys nie pokrywają ich kosztu i reszta nakładu wliczana jest i tak w metr kwadratowy każdego mieszkania, rowniez tego klienta, który do tego garażu nawet nie zajrzy nigdy.
Obowiązek zakupu w Krakowie jest tam, gdzie developer inwestuje dużo kasy i gwarantuje więcej miejsc parkingowych niż mieszkań - bo narzuca mu to pozwolenie na budowę.
Zapewne, gdyby mieli zapis 0,5 miejsca na mieszkanie jak niegdyś, budowaliby mniej miejsc pod ziemią nie wrzucając w to kasy. A jeśli mają taki koszt - to przerzucają na klienta - w przeciwnym razie zostaliby z pustymi parkingami i luką w wyniku finansowym.
To wynika z rachunku ekonomicznego.
Re: Obowiazek zakupu miejsc postojowych w Krakowskich inwestycjach - Skala Problemu
pozdro pisze:Jak to jest z obowiazkiem zakupu miejsca postojowego w Krakowskich inwestycjach? Bo slyszalem ze ostatnio cos sie zmienilo i nie sposob kupic mieszkania 3 pokojowego czy nawet mniejszych bez miejsc postojowych. Zakladam ten watek z intencja stworzenia listy informacji odnosnie inwestycji w ktorej takie praktyki maja miejsce i takich w ktorych mozna normalnie kupic mieszkanie (rowniez osoby nie posiadajace samochodu). Chcialem poznac skale problemu, ale gwiazdki * obowiazkowe 2 miejsca postojowe zaczynaja przerazac, to wyglada na dyskryminacje kupujacych, ze maja finansowac nadmiarowe miejsca postojowe.
Nie wiem jaki sens ma tworzenie list, które przy tym rynku dezaktualizują się w mgnieniu oka. Mieszkania się wyprzedają a i deweloper zmienia politykę.
A co do tej bywa skrajnie różnie- są i takie inwestycje, gdzie miejsca do mniejszych mieszkań (< 50m) kupić nie sposób. Lub można kupić tylko jedno do większych, chociaż chciałoby się dwa. "Obowiązek" zakupu dwóch miejsc to już . ale i występuje rzadko. Czasem przy większych mieszkaniach.
Szerzej i ideologicznie- problem niedoboru parkingu nie zniknie magicznie. Dziś nie potrzebujesz na Upper West Side, znaczy Krowodrzy, samochodu za te 100 000zł.
Ale urodzi Ci się dziecko i w mgnieniu oka zobaczysz, że spokojnie da się kupić rodzinny samochód nawet za 10 000zł i trzeba nim jeździć do centrów handlowych oraz gdzieś go zaparkować. I co wtedy?
Rynkowa presja od deweloperów na zakup miejsc- ma sens. Nawet, jeśli te miałyby stać początkowo puste. Można próbować wynająć- nie zmarnuje się. Polacy lubią, chcą i potrzebują jeździć samochodem, nawet (niestety) w centrum Krakowa i nie ma co zamiatać problemu pod dywan. Trzeba go schować pod ziemię- bo tak jest po prostu schludnie i sensownie.
Nie bardzo rozumiem oszczędzania na kupnie miejsca postojowego przy zakupie mieszkania. Obecnie w Domu Przy Źródle gdzie jest 80 mieszkań oraz kilka lokali użytkowych do każdego było przypisane miejsce postojowe po 50000 zł. ja chciałem do mojego kupić dwa i ledwo się to udało ponieważ nikt nie chciał zrezygnować z przysługującego mu udziału (a chętnie kupiłbym jeszcze jedno).
Do tego w tej akurat lokalizacji mieli prośby osób, z zewnątrz, które chciały kupić samo miejsce postojowe...
Do tego w tej akurat lokalizacji mieli prośby osób, z zewnątrz, które chciały kupić samo miejsce postojowe...
-
elmagneto pisze:Nie bardzo rozumiem oszczędzania na kupnie miejsca postojowego przy zakupie mieszkania. Obecnie w Domu Przy Źródle gdzie jest 80 mieszkań oraz kilka lokali użytkowych do każdego było przypisane miejsce postojowe po 50000 zł. ja chciałem do mojego kupić dwa i ledwo się to udało ponieważ nikt nie chciał zrezygnować z przysługującego mu udziału (a chętnie kupiłbym jeszcze jedno).
Są osoby, które prawa jazdy nie mają. Po co zatem w takim przypadku m. postojowe za 30-50k + kolejne 30-50k opłat za 30 lat za coś czego nigdy nie będziesz używać? Co miesiąc Gościu będzie zdenerwowany.
Najważniejsze jest jednak samopoczucie, że zrobiony został niemądry deal i płaci się Jeszcze za rzeczy Zbędne.
Ja mam zasady bardzo proste jeżeli coś mi się nie podoba nie wchodzę w deal.
Ja nawet prawa jazdy nie mam więc po co mi miejsce postojowe. No te miejsca nie są takie tanie 30-50 tys zł to jest potężna kasa. Już nawet nie chodzi o to że wtedy zamiast 65 m2 musze kupić 59m2 mieszkania, żeby się w tej samej kasie zamknąć. Ale potem dochodzą mi jeszcze koszty utrzymania zbędnego miejsca postojowego podobno to wychodzi 60-100zł/mc przecież to jakiś nonsens. Wszystko byłoby spoko tylko własnie ostatnio faktycznie zauważyłem, że kupno mieszkania bez miejsca postojowego stało się w Krakowie nie lada wyzwaniem, ile patrzyłem na w miarę sensowne inwestycje (czyli cena m2 jest akceptowalna) to wszędzie dochodzą koszty miejsc postojowych przykład Aleja Pokoju od Atala tam niby 2 miejsca wymagają ich poje... przecież to jest potężna kasa na coś co sporej części osób jest zbędne. Z tym kupnem jak się ma dziecko to już nie przesadzajmy. A nawet jakbym potrzebował to i tak by wolał wynająć niż kupować. Bo miejsc postojowych nie brakuje na rynku w kwotach 120-160zł/mc co przy prywatnych opłacach za miejsce 60-100zł jest bardziej opłacalne.
Tylko najczęściej Ci co nie kupują miejsca okazuje się, że jednak mają auto albo mają ich znajomi albo ich (krótkoterminowi) najemcy i potem jest januszowanie i stawanie wszedzie na osiedlu blokując i rozjezdzajac wszystko co się da. W tym kontekście konieczność zakupu mieszkania na osiedlu jest dla mnie zrozumiala i mozna traktowac to jako dodatkowa charakterystyka osiedla tak jak odleglosc miedzy blokami.
Mieszkania nie kupuje się na kilka lat- w obecnych czasach posiadanie samochodu to nie jest już luksus, a sam pojazd to zwykłe narzędzie. Oszczędzanie na kupnie miejsca postojowego to według mnie zwykłe cwaniactwo, które później kończy się lamentowaniem nad tym jak ciężko jest przejść chodnikiem bo wszędzie stoją auta.
Ja też nie demonizowałbym problemu z koniecznością zakupu miejsca parkingowego. Po pierwsze nigdy w życiu nie wiadomo czy w najbliższej przyszłości się nie przyda nawet tym którzy dzisiaj deklarują że absolutnie nie potrzebują samochodu ...
po drugie sytuacja z parkowaniem w Krakowie będzie coraz bardziej zaostrzona, opłaty już rosną. Nawet jeżeli ktokolwiek zmuszony jest dzisiaj do zakupu miejsca postojowego, a nie chce, to może takie miejsce wynająć. Przy dzisiejszych cenach za parkowanie za około 300 zł miesięcznie. Myślę że w lokalizacjach bliżej centrum nawet za jeszcze więcej. Jeżeli abonament dla nie zameldowanego w Krakowie za miesiąc kosztuje 600 zł a to kto wie czy ceny teraz za takie parkingi nie wzrosną jeszcze bardziej. Można zatem rzec że po 15 latach takie miejsce parkingowe spokojnie się w zwróci a ewentualna sprzedaż mieszkania bez miejsca parkingowego może być w przyszłości bardzo trudna. Zatem według mnie jest więcej plusów niż minusów konieczności zakupu takiego miejsca.
po drugie sytuacja z parkowaniem w Krakowie będzie coraz bardziej zaostrzona, opłaty już rosną. Nawet jeżeli ktokolwiek zmuszony jest dzisiaj do zakupu miejsca postojowego, a nie chce, to może takie miejsce wynająć. Przy dzisiejszych cenach za parkowanie za około 300 zł miesięcznie. Myślę że w lokalizacjach bliżej centrum nawet za jeszcze więcej. Jeżeli abonament dla nie zameldowanego w Krakowie za miesiąc kosztuje 600 zł a to kto wie czy ceny teraz za takie parkingi nie wzrosną jeszcze bardziej. Można zatem rzec że po 15 latach takie miejsce parkingowe spokojnie się w zwróci a ewentualna sprzedaż mieszkania bez miejsca parkingowego może być w przyszłości bardzo trudna. Zatem według mnie jest więcej plusów niż minusów konieczności zakupu takiego miejsca.
No tak kupie sobie mieszkanie + wywalę 35-40 tys zł na miejsce postojowe w Czyżynach i pytam sie komu to wynajmę? Będę rocznie płacił 700zł-1000zł za opłaty za miejsce postojowe przecież to bez sensu. Za taką kwotę to mam już fajny weekend w górach czy nad morzem.
No nic to ja jak będę kupował to będę szukał mieszkania bez miejsca postojowego. Najwyżej sobie kupię w innym mieście/kraju hehe.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”